Vihar utáni csend a Balatonon

Zárt ajtók mögött simították el a félmilliárdos telekvitát a Balatoni Hajózási Zrt.-t tulajdonló önkormányzatok. A vezérigazgató is a helyén marad.

Posztján maradhat a vezérigazgató, és senki nem „firtatja” a továbbiakban a társaság 450 milliós, korábban szabálytalannak tartott telekvásárlását – zárt ajtók mögött lényegében ebben állapodott meg a Balatoni Hajózási Zrt.-t (Bahart) tulajdonló 22 tóparti település vezetője a cég múlt hét végi közgyűlésén. Mindez annyiban feltétlenül váratlannak mondható, hogy májusban komoly viták robbantak ki a társaság tulajdonosai körében, a konfliktusban pedig a Balaton két fideszes „erős embere”, a siófoki és a balatonfüredi polgármester is egymásnak feszült.

A cégnél azután alakultak ki feszültségek, hogy májusban, azaz már szezon közben, jókora meglepetésre elbocsátották a céget 16 éven át irányító vezérigazgatót. Utódja, Halmos Gábor nem sokkal a kinevezése után már egy 450 millió forintos üzletről döntött. A siófoki székhelyű cég megvásárolt – a ma már 40,3 százalékos részesedéssel rendelkező – siófoki önkormányzattól, pontosabban annak egyik cégétől egy telket. Az ügyletet élesen bírálta Bóka István, Balatonfüred polgármestere, mert szerinte a majd félmilliárdos vásárlásról azelőtt kötött szerződést az új vezérigazgató, hogy a közgyűlés tárgyalt volna róla. A vásárlást többen kifogásolták azért is, mert Siófok tőkeemelést ígért a vételárból, így tovább nőtt volna amúgy is jelentős részesedése a zrt.-ben.

A cég vezetője és Balázs Árpád siófoki polgármester szerint az üzlet szabályos volt, ám Bóka nem engedett: a vásárlást szabálytalannak nevezte, a frissen kinevezett vezérigazgató menesztését követelte, és rendkívüli közgyűlést kezdeményezett. Erre az ülésre azonban egyetlen tulajdonos sem ment el. Ennek információink szerint az volt az oka, hogy a botrányos ügyeket nem a nyilvánosság előtt akarták „elsimítani.” Ezt jelzi az is, hogy az elmúlt hónapokban többször kerestük Bóka Istvánt és Balázs Árpádot, ám sokáig egyikük sem akart nyilatkozni az ügyről.

A hosszas hallgatás után megszólaló Balázs Árpád a társaság pénteki tulajdonosi közgyűlése után azt mondta: „Sikerült rendezni a vitás kérdéseket.” Mint megtudtuk, a telekvásárlás ügyében kompromisszumos megoldás született, a vételárat 450 millióról 410 millióra csökkentették, a város pedig ebből az összegből 200 millióra részletfizetést biztosít a Bahartnak. Emellett – tette hozzá – Siófok vállalta, hogy a telek eladásából befolyó pénzt most nem fordítja tőkeemelésre. Arra a felvetésünkre, hogy májusban Balatonfüred polgármestere még szabálytalannak nevezte a szerződést, Balázs Árpád úgy reagált: az adásvétel jogszerűségét már senki nem vitatja, „a vezérigazgató menesztése sem került már szóba”.

Kerestük tegnap Bóka Istvánt, hogy megtudjuk, miért változtatta meg korábbi álláspontját, de nem értük el. Hiába kerestük Halmos Gábort, a Bahart vezérigazgatóját is. Tőle egyebek mellett azt kérdeztük volna: miként magyarázza, hogy a májusi rapid szerződéskötéshez képest 40 milliót sikerült faragni a telek vételárából?

Balázs Árpád érdeklődésünkre elmondta, hogy a közgyűlés nagy többséggel döntött arról is: a cég átköltözteti a telephelyét a most megvásárolt telekre. A polgármester szerint a cég jelenlegi, egy szigeten lévő bázisa ugyanis több szempontból, egyebek mellett a megközelíthetősége miatt alkalmatlan, a másik telek – amely korábban a Balatoni Halászati Zrt. telephelye volt – viszont ideális a társaság számára. Arra a felvetésünkre, hogy Siófokon többen úgy vélik, már most akad befektető, amely „erősen lobbizik a városházán” a Bahart jelenlegi, hamarosan felszabaduló telkéért, Balázs Árpád azt mondta: „Talán az egész Balaton legértékesebb területéről van szó, amelyre szállodaépítéstől a kaszinóberuházásig már számos hasznosítási elképzelés született. Holott a hajózási cég még legalább egy-két éven át ott marad, ahol van, ráadásul a területet a társaság később is köztulajdonban akarja tartani.”

Úton az „ősi” balatoni hajó, a Kelén
Úton az „ősi” balatoni hajó, a Kelén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.