Novembertől csökken a rezsi

Tegnap a parlament 311 fideszes, KDNP-s, jobbikos, MSZP-s és független szavazattal, 16 LMP-s, DK-s és PM-es ellenszavazat, valamint Ángyán József tartózkodása mellett elfogadta a november 1-jei 11,1 százalékos lakossági áram-, gáz- és távhőárcsökkentésről szóló rezsitörvény-módosítást.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos önálló javaslata arról is rendelkezik, hogy a lakossági áramszámlából kiveszik a kilowattóránként 1 forint 31 filléres úgynevezett „kapcsolt termelésszerkezet-átalakítást” (ezt valójában a távhőcégek támogatására fizetjük), a 8 filléres „szénipari szerkezetátalakítási támogatást” (ezt valójában a Vértesi Erőmű támogatására fizetjük) és a 7 filléres „kedvezményes árú villamosenergiaellátás-támogatást” (ezt valójában a villamosipari dolgozók kedvezményes tarifájának támogatására fizetjük). Egyszersmind az ipari áramfogyasztók számára ugyanezeket a tételeket rendre 1,71 forintra, 20 fillérre, illetve 17 fillérre emeli. A korábbi, félreérthető kormánypárti tájékoztatások ellenére a törvények szerint ezt a szolgáltatóknak tovább kell hárítaniuk a céges vevőikre, vagyis a lakossági árcsökkentés ellenében vállalati tarifaemelés várható.

A T. Ház a szakmai viták ellenére kitartott amellett, hogy a gázárak lenyomása érdekében a gáztárolókban lévő, azok működőképességét biztosító párnagázból 120 millió köbméter kitárolható. Egyesek szerint ez veszélyezteti a tárolók működőképességét, más szakértők szerint viszont nem. Módosító indítványként a végső változatba bekerült az is, hogy a telekhatáron belüli gázszerelvények felülvizsgálatát mostantól a szolgáltatónak a saját költségén kell elvégeznie. Megerősítik viszont, hogy a vezetékek, berendezések javítási költségeit továbbra is a fogyasztók állják.

Módosul a számla formátuma is: januártól a szolgáltatóknak az ez év január 1. és november 1. óta eltelt idő során, illetve az adott hónapban elért rezsicsökkenést is fel kell tüntetniük. Módosították a szolgáltatók által hibás számlánként fizetendő tízezer forintos kötbér mértékét is: ezt mostantól csak akkor kell megfizetni a fogyasztóknak, ha a fogyasztóvédelmi hatóság a jogsértést súlyosnak minősíti. (Nemrég több kisebb távhőcéget apróbb hibák miatt a szabály nyomán költségvetésük jelentős részét kitevő kötbérfizetésre köteleztek.)

Rogán Antal

Fidesz-frakcióvezető tegnap benyújtotta a parlamenthez a „rezsicsökkentés megvédéséről” szóló nyilatkozattervezetet is, melyben az unió hazai energiaár-képzés elleni kifogásait támadják.

Több lesz az ügyfélszolgálat

Az eddig 25 után most 48 ügyfélszolgálati irodát és pontot nyit a nemrég meghozott szabályoknak megfelelően a francia hátterű GDF Suez. A Délkelet-, illetve Északnyugat-Magyarországon tevékenykedő gázszolgáltató ügyfélszolgálati pontjai mostantól a Magyar Postán üzemelnek, az irodák működtetésére többek között az EDF Démásszal, víziközművekkel és önkormányzatokkal szerződtek. (M. I.)

Nagy összhang
Nagy összhang
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.