MSZP–Együtt: előre hozzák az aláírást

Az előzetes bejelentésekkel ellentétben mégsem az október 23-i összellenzéki demonstráción írják alá ünnepélyesen is az MSZP és az Együtt–PM együttműködési megállapodását. A dokumentumot várhatóan egy-két nappal korábban szignózzák – értesült a Népszabadság. Ezt információink szerint Mesterházy Attila és Bajnai Gordon ma jelenti be Baján, ahol részt vesznek Teket Melinda kampányában.

Korábban még azt mondták az érintettek, hogy a két szervezet között létrejött választási megállapodást a nemzeti emléknapon szentesítik formálisan, mégpedig egy közös „nagy demonstráció” keretében. Az Együtt–PM szövetségi vezetője akkor azt mondta: azért fognak az MSZP-vel együtt a színpadra állni, hogy megmutassák a szövetség erejét, irányát és szándékát a választóknak.

Nos, azóta az október 23-i közös rendezvény tervei megváltoztak: előbb Gyurcsány Ferenc DK-elnök kérte SMS-üzenetben a szocialista és az Együtt-párti vezetőket, hogy közösen álljanak színpadra, majd Bajnai Gordonék kezdeményeztek összellenzéki fellépést a Műegyetem rakpartnál. Ennek összehangolása már megkezdődött. A millás Juhász Péter (az Együtt egyik társelnöke) a főszervező. Legutóbb abban állapodtak meg, hogy A szabadság összeköt 1956–2013 elnevezésű eseményen a részt vevő pártok (az MSZP, az Együtt–PM, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szociáldemokraták Pártja, a Liberálisok, a Szema és a konzervatív Modern Magyarország Mozgalom) képviselői egyenlő időkeretben szónokolhatnak majd a színpadon. A felszólalók listáját még nem véglegesítették, de szinte bizonyos, hogy a zárószónok Mesterházy Attila előtt Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is beszédet mond. Az eseményre a 4K! és az LMP is meghívót kapott, de mindkét szervezet elutasította a felkérést.

Arról egy a Gyurcsány-párthoz közeli sajtóorgánum korábban már hírt adott, hogy az MSZP és az Együtt–PM közötti megállapodást vélhetően mégsem az október 23-i eseményen írják alá. E cikk ezt azzal magyarázta, hogy a DK erősödik, s ez újranyithatja a már megkötött szövetséget is. Ezzel kapcsolatban megbízható forrásaink határozottan azt állították: az „ellenzéki szövetséget” formálisan is meg kötik. Ráadásul annak érdekében, hogy a közös október 23-i megemlékezés megfelelően hatásos és erőteljes legyen, olyan, ami semmilyen kétséget nem hagy a jövőt illetően, ezért ezt az ünnep előtti napokban meg is teszik.

Ebben a már előkészített dokumentumban a Népszabadság információi szerint egyebek mellett azt is rögzítik, hogy kölcsönösen támogatják egymás egyéni jelöltjeit, a siker érdekében pedig – az egyéni választókerületek szintjén – politikai értelemben közös, az összefogást megjelenítő kampányt folytatnak, amely mindkét szervezet logóját, arculati elemeit hasznosítja.

Még az ünnep előtt szignóznak
Még az ünnep előtt szignóznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.