Patikánként más a tarifa

Patikától függően több száz forintos árkülönbség is lehet a nem támogatott, de vényköteles orvosságok ára között – ez derül ki a Health Capital egészségügyi elemzőcég friss kutatásából. Ha az orvos ilyen gyógyszert ír fel, akkor ez a készítmény szabadáras, árát pedig az adott patika határozhatja meg saját üzletpolitikája szerint.

A szabadáras készítményekre a gyártók közzétesznek ugyan ajánlott fogyasztói árat, ám a patikák általában annál néhány száz forinttal többet kérnek értük. A helyzet visszásságát jellemzi, hogy a Teva-cégcsoportot augusztusban büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal, mert reklámjaiban ajánlott fogyasztói árral népszerűsítette a termékét, azt azonban több helyen – éppen a patikák szabad árképzése miatt – csak annál drágábban lehetett megvenni.

A Health Capital a közelmúltban száz független és hét, valamely lánchoz tartozó gyógyszertár árképzését vizsgálta meg. Az elemzés egyértelműen igazolta: a hálózatban üzemeltetett patikák üzletpolitikája nem különbözik a függetlenekétől. Az, hogy egy-egy terméket mennyiért kínál a patika, valójában attól függ, hogy milyen a környékén élők vásárlóképessége, illetve szociális helyzete – ismertette a csaknem 14 ezer vásárlási adat elemzésének tanulságait Baraczka Mariann, a Health Capital elnöke. Megállapították azt is, hogy mindössze egyetlen befektetői csoport akad, amely az összes patikájában egységesen, a lehető legalacsonyabb áron kínálja az érintett készítményeket.

A vásárlók eligazodását nehezíti, hogy a gyógyszertárakat semmi sem kötelezi arra, hogy az árakat jól látható módon föltüntessék. Akinek sok patika van a környékén, érdemes körbejárnia, hogy hol mit és mennyiért kaphat meg. Az egyes gyógyszertárakban például a 30 szemes Béres Actival multivitamin készítmény 1775 forinttól 2118 forintba is kerülhet, az Algoflex Forte ára 726 és 937 forint is lehet, az ötszáz milligrammos Cetebe 1866 forintért és 2564 forintért is megvásárolható. Az 50 szemes Magne B6 vitamin ára 1328 forinttól 1719 forintig terjedhet.

Baraczka Mariann lapunk kérdésére elmondta: a kutatásuk azt is visszaigazolta, hogy a kedvező ár csak az egyik szempontja a patikaválasztásnak, emellett az is fontos szempont, hogy kap-e a beteg valamilyen egyéb többletszolgáltatást, személyes törődést például. Fontos továbbá, hogy mennyire segítőkészek a pult másik oldalán álló szakemberek: figyelmeztetnek-e akár külön kérés nélkül is a veszélyesebb mellékhatásokra, probléma esetén ingázásra kényszerítik-e az orvos és a patika között a pácienst, vagy megpróbálnak inkább maguk megoldást találni a problémára. A kutató szerint mindez nagyon is megéri, mert ahol ilyen van, ott ezt meghálálja a forgalom.

Inkább receptre

Leggyakrabban fájdalomcsillapítóért mennek az emberek a patikába. Bár a mellékhatások is számítanak, nem mindegy, hogy ki mit vesz be. A fájdalommal küszködők az orvos vagy gyógyszerész helyett főként a reklámok vagy a világhálón föllelhető információk alapján választanak terméket. A fájdalomcsillapító kiválasztásában a legfontosabb szempont a gyors hatás, és az ilyen szerekre szorulók 46 százaléka inkább több, de kevesebb hatóanyagot tartalmazó szert, mintsem valamely erősebbet vesz be. Ugyanakkor megfigyelhető az is, hogy a fájdalomcsillapító kiválasztásakor az egyik legkevésbé fontos szempont, hogy recept nélkül is megvásárolható legyen. A megkérdezettek 44 százaléka vényköteles szert szokott vásárolni.

 

A városrésztől is függ, mi mennyi
A városrésztől is függ, mi mennyi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.