Gyurcsány kampányüzemben

„Kimondom, amit mindenki más körülír. Vállalom, amit mindenki más megúszna. Gyere velem!” – így hívta közös beszélgetésre Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a támogatóit egy nyilvános fogadóóra keretében a budapesti Szabadság térre.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke reggel tíztől este nyolcig – óránként tíz perc szünettel – fogadta az érdeklődőket. A DK többi prominense is jelen volt, hogy „elbeszélgessen az ország állapotáról”. A pártelnök egy-két percet töltött el egy miniszínpadon minden sorban állóval: többségük aláírást és közös fényképet is kért tőle.

Gyurcsány kérdésünkre elmondta: a fórumra érkezők többsége a teljes ellenzéki összefogást szorgalmazta a rövid beszélgetések során, csak kevesen kardoskodtak amellett, hogy a DK önállóan mérettesse meg magát a jövő évi választásokon. Hozzátette: a beszélgetések szinte mindegyikében szociális problémákról, személyes nehézségekről, munkanélküliségről számoltak be.

A Demokratikus Koalíció folyamatosan építi tovább a bázisát, a 106 egyéni választókerületből 82-ben már megvan a saját jelöltaspiránsa, s a fennmaradó körzetekben is hamarosan lezárulnak a jelölési folyamatok. A párt a közeljövőben tisztújító kongresszust tart, amelyen Gyurcsányt bizonyosan újraválasztják (nem is kapott jelölést egyelőre más erre a posztra), az elnökség névsorába viszont új nevek kerülhetnek.

Mint azt korábban megírtuk: jelölést kapott és el is fogadta a felkérést Kerék-Bárczy Szabolcs közíró, egykori Los Angeles-i konzul, aki korábban az MDF-ben is politizált; szintén DK-politikus lesz a korábbi diplomata és külpolitikai újságíró Kakuk György. Csatlakozik a Gyurcsány-párt vezetőségéhez Nagy Huszein Tibor agrárközgazdász, Borka-Szász Tamás, az MSZP egykori csepeli politikusa és Szabó Attila, Százhalombatta volt MSZP-s alpolgármestere mellett Makó szocialista polgármesterének a lánya, Buzás Anna is.

Az továbbra is kérdés, hogy lesz-e, lehet-e még megegyezés a DK és az MSZP, illetve a baloldali szövetség között. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke legutóbb azt mondta: ha a DK tartósan a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalék fölötti eredményt ér el a kutatásokban, akkor a politikai érdek is azt kívánja majd, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljenek. Forrásaink azt mondják: az nem várható, hogy az MSZP vagy az Együtt–PM közös országos listát állítson Gyurcsányékkal, vagyis a DK valószínűleg saját listával szerepel majd. Az egyéni körzetekben viszont akár késő tavasszal is megállapodhatnak a kölcsönös visszaléptetésekben, de arra ügyelni kell, hogy a pártoknak országos pártlista állításához minimum 27 körzetben (ráadásul megfelelő elosztásban) saját jelöltet kell indítaniuk. Ennyit az MSZP biztosan nem fog „átadni” a 75 kerületéből, ezért ebben az esetben az Együtt–PM társulása és „körzetátadása” is szükségessé válhat. Mindez teória csupán, a DK ugyanis – nyitva hagyva a szövetségkötés lehetőségét – egyelőre önállóan készül a választásokra, az MSZP pedig most lezártnak tekinti a kérdést.

 

A DK-elnök szerint támogatóik többsége a teljes ellenzéki összefogást szorgalmazta
A DK-elnök szerint támogatóik többsége a teljes ellenzéki összefogást szorgalmazta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.