Hová tűnt, őrnagy úr?

Rendőr az iskolában: „Nem ciki, hogy nálunk van bűnmegelőzési tanácsadó”.

– Kezdetben láthatóan nem értették a gyerekek, mit keresek én, egy rendőr, az iskolában. Furcsán méregettek, láttam rajtuk, nem nagyon tudnak mit kezdeni velem meg a helyzettel. Azóta tartottam már néhány órát, és sokat beszélgettem velük a szünetekben, vagy inkább ők velem, mert döntően ők kezdeményezték a beszélgetéseket. Ma már ott tartunk, hogy amikor a napokban a kötelező lövészet miatt nem mentem be az iskolába, a gyerekek a tanáraikat faggatták, hogy hova tűntem?

Domonkos Szilveszter őrnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója (aktív, bűnmegelőzéssel foglalkozó hivatásos tiszt) az egyik tagja annak a – részben egykori szolgálati nyugdíjasokból, részben ma is aktív rendőrökből álló, országosan – százfős „csapatnak”, melynek résztvevői bűnmegelőzési tanácsadóként szeptembertől munkába álltak a számukra kijelölt tanintézetekben. Domonkos őrnagy a győri Eötvös József Általános Iskola és Szakiskola bűnmegelőzési tanácsadója lett.

Pintér Sándor belügyminiszter májusban jelentette be, hogy ősztől rendőröket küldenek a problémás iskolákba. Az ágazatban működő szakszervezetek egyöntetűen tiltakoztak az ötlet ellen, mondván, a rendőrségnek semmi keresnivalója nincs az iskolákban. Ez azonban nem befolyásolta a program megvalósítását.

Mivel az iskola rendőre elnevezés egy másik, a szakszervezetek által sem kifogásolt programban már foglalt volt, bűnmegelőzési tanácsadóknak keresztelték azokat a rendőröket, akiknek a feladatuk mindazoknak a problémáknak az összegyűjtése, megoldása vagy továbbítása az illetékes hatóságok felé, amelyeket a tanintézet saját eszközeivel és keretei között nem tud orvosolni, vagy nem képes elég hatékonyan kezelni.

A rendőrség eredeti szándéka szerint szeptembertől száz bűnmegelőzési tanácsadónak kellett volna szolgálatba állnia mintegy kétszáz iskolában. Azonban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által kijelölt iskolák egy része még nem kötötte meg a rendőrséggel azt az együttműködési megállapodást, amelynek megléte előfeltétele a bűnmegelőzési tanácsadók alkalmazásának. Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője elmondta: a KLIK által kijelölt iskolák 70 százalékában a tanévkezdéssel kapcsolatos nehézségek ellenére is már beindult a program, és csupán egy-két olyan tanintézet volt, ahol nem vállalták a bűnmegelőzési tanácsadók fogadását.

Hozzátette: a rendőrség bűnmegelőzési tanácsadói iránt már a nem állami fenntartású iskolák is érdeklődnek. A győri Eötvös József Általános Iskolát és Szakiskolát a KLIK jelölte ki a programba. – Egyáltalán nem! – szögezte le Jakabné Horváth Erzsébet, az iskola igazgatója arra a kérdésemre, nem „ciki-e”, hogy az iskolájukat bűnmegelőzési tanácsadó fogadására kijelölték? Hiszen a belügyminiszter a program meghirdetésekor azt mondta: a problémás iskolákba küldenek rendőröket…

Jakabné nem hiszi, hogy az Eötvösbe az átlagnál több olyan gyerek járna, akiket az otthoni körülményeik vagy más okok miatt „problémásnak” tartanának. Eddig is foglalkoztattak iskolapszichológust, jó kapcsolatokat alakítottak ki a helyi rendőrséggel – az iskola közelében van egy őrs, reggelente rendszeresen feltűnnek a járőrök az iskola körül, de ha valami gyanúsít látnak és telefonálnak, azonnal indulnak…

– Elsősorban az osztályfőnöki és társadalomismereti órák keretében számítok a bűnmegelőzési tanácsadónkra – mondja az igazgató, hozzátéve, hogy az őrnagy nyilván más szempontok alapján figyeli a gyerekek viselkedését, és értékeli mindazt, amit tőlük hall. Azt pedig elfogadja, ha egy gyerek bizonyos problémákról nem a tanárával, hanem egy rendőrrel beszélget – a lényeg, hogy a végén találjanak megoldást a problémára.

– Bemutatkoztam a szülői értekezleteken, a telefonszámom és az e-mail címem bárki számára elérhető a faliújságon – mondja Domonkos őrnagy, aki még nem egészen egy hónapja dolgozik bűnmegelőzési tanácsadóként az iskolában, de már többször megkeresték kisebb-nagyobb gondjaikkal a diákok. – Már arra is volt példa, hogy az egyik gyerek türelmesen kivárta, amíg egy körülöttem összeverődött kis csoportból mindenki feltette a maga kérdését, majd amikor mindenki elment, megkért, hogy csukjam be az ajtót.

Hogy a zárt ajtó mögött miről volt szó, nem tartozik a nyilvánosságra. De Domonkos Szilveszter szerint ő épp azért van, hogy olyan gondokat is megoldjon, vagy legalábbis megkíséreljen megoldani, amit a gyerekek okkal vagy ok nélkül, de nyilvánosan nem mondanának el senkinek.

Domonkos Szilveszterhez olyan gondokkal is lehet fordulni, amivel a diákok máshoz nem mernének
Domonkos Szilveszterhez olyan gondokkal is lehet fordulni, amivel a diákok máshoz nem mernének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.