Elillant a mutyigyanú

Húsz perc alatt mindent megszavazott tegnap Szegeden a rendkívüli közgyűlés, holott ugyanaz az előterjesztés – a Tisza partfalának rekonstrukciójára kiírt közbeszerzés – szerepelt a napirendjén, amely miatt egy héttel korábban még a napirendben sem tudtak megállapodni.

Szeptember 20-án meg sem tartották a közgyűlést, ehelyett heves nyilatkozatháború zajlott. A Fidesz–KDNP-frakció például azt írta: „Az ügy körülményei több mint gyanúsak. A Fidesz–KDNP-frakció nem vesz részt olyan törvénytelen eljárásban, aminek köze lehet a bukott baloldal pártkasszáinak feltöltéséhez. Nem kívánjuk sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon, sem pedig Mesterházy Attila kampányát finanszírozni. Az MSZP törvénytelen módon próbált meg közel félmilliárd forintot eltüntetni. Mi ehhez nem asszisztálhatunk, ezért – tiltakozásul – nem fogadhattuk el a törvénytelen előterjesztést és a mutyigyanús ügyet tartalmazó közgyűlési napirendet.”

A felháborodott hangvételű nyilatkozat előzménye, hogy a szeptember 20-i közgyűlés előtt egy nappal az egyik bizottsági ülésen kiosztottak egy előterjesztést a költségvetés több százmilliós módosítására. Kiderült, hogy a város egyik legfontosabb beruházására, a Tisza partfalának rekonstrukciójára kiírt közbeszerzési tenderre egyetlen pályázat érkezett. Ez a pályázó a rendelkezésre álló 1,5 milliárdnál 500 millióval többért tett ajánlatot a munkára.

Abból, hogy a Botka László polgármester (MSZP) irányítása alatt álló polgármesteri hivatal hirtelen javaslatot tett a büdzsé módosítására, a Fidesz–KDNP-frakció és a Jobbik rendszeresen vele szavazó képviselője azt a következtetést vonta le, hogy a trükkös megoldással egyetlen előre kiválasztott pályázónak akarják odaadni a munkát.

Csakhogy ha ezt Botka tudatosan csinálta, akkor összhangban kellett cselekednie a „jól értesült” pályázóval. Sőt mindkettőjüknek bíznia kellett abban, hogy az újabban Lázár János miniszterelnökségi államtitkár fennhatósága alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nemcsak jóváhagyja a megdrágult ügyletet, hanem a kormányzat plusz 310 millió forinttal meg is támogatja. A Fidesz helyi köreiben úgy tudják, a projekt kommunikációs munkáit egy baloldaliként ismert cég végezné. Csakhogy más információk szerint a biztos nyertesnek tűnő konzorciumnak – közvetlenül vagy tulajdonosi áttéteken keresztül – tagja a Közgép is.

Megkérdeztük Botka Lászlót, igaz-e ez. Nem cáfolta, de nem is erősítette meg. Bohács Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője újságíróknak szűkszavúan úgy nyilatkozott: most azért szavazták meg vita nélkül a költségvetés módosítását, mert ezúttal alaposan előkészítették a napirendet. Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik képviselője továbbra is törvénysértőnek tartja, hogy a pályázó igényeihez emeljék a fizetséget, és nagypolitikai egyezséget lát a gyors megegyezés mögött.

Botka László lapunk szegedi tudósítójának elmondta: nem kötöttek alkut a Fidesz–KDNP-vel. Szerinte egyáltalán nem szokatlan, hogy valaki magasabb összegre ad ajánlatot, mint amennyit a pályáztató beállított a finanszírozásra. Ők a hét évvel korábban összeállított költségeket vették alapul. Azóta múlt az idő, volt infláció, sőt az általános építőipari pangás közepette a gátépítésben kifejezett konjunktúra van. Arra a felvetésünkre, hogy régóta esedékes lenne már a pályázati döntés, Botka László azt felelte: amíg nem módosították a költségvetést, és nem emelték fel a partfal felújítására szánt összeget, addig nem is lehetett volna győztest hirdetni, hiszen nem volt meg a költségvetési fedezete a pályázat elfogadásának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.