Újra működnek a kutak

Millás aktivisták a polgári engedetlenség új formájaként vízfakasztásra készültek Ózdon. Végül erre nem volt szükség: a közkutak időközben teljesen nyomással működni kezdtek.

Elzárják, megnyitják, nem nyitják meg, de mégis, aztán mégse – víz helyett hosszú napokon át ez a szomorújáték folyt Ózdon. Az önkormányzat júniusban döntött a közkutak egy részének elzárásáról és a vízvételi lehetőség korlátozásáról: ugyanabban a hónapban, amikor elkészült a hátrányos helyzetű csoportok támogatására szolgáló helyi esélyegyenlőségi program. A városban lévő 123 közkútból (hivatalosan: közkifolyóból) 28-at lezártak, további 61-re nyomáscsökkentőt szereltek fel. Az önkormányzat az intézkedést az indokolatlanul magas vízfogyasztással és az azzal járó tízmilliós költséggel indokolta. Bár egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a vizet nem a nagy szegénységben élő romák pazarolták, az intézkedés őket sújtotta.

A tény, hogy a legnagyobb kánikulában alig jutnak vízhez az ózdi cigányok, nemcsak idehaza, a külföldi sajtóban is felháborodást keltett. Ózdon több tüntetést is szerveztek, ezeket végül – hitelt adva Fürjes Pál polgármester ígéreteinek – lefújták.

Miután a vízszolgáltatás továbbra is akadozott, Pintér Sándor belügyminiszter felszólította a polgármestert, hogy a forróságra tekintettel újra nyissák meg a kutakat. Ez azonban csak töredékesen valósult meg. A szocialista Nyakó István tiltakozására a belügyminiszter közölte, hogy folyamatban van az „eredeti állapot” visszaállítása.

Az Együtt–Párbeszéd Magyarországért, pontosabban a szövetséghez tartozó Milla aktivistái ennél a pontnál végleg megelégelték a huzavonát. Elhatározták, hogy helyi roma érdekvédőkkel közösen megnyitják a közkutakat. Harkály Csaba, a Magyar Roma Baráti Társaság elnöke elmondta, hogy technikai értelemben egyik csőszerelő ismerőse vezényelte volna a műveletet. Végül elmaradt az engedetlenségi akció: a korábban elzárt vagy alig folydogáló kutak pénteken már teljes nyomással működtek. A millás Juhász Péter rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, az egyik olyan kútnál, amely újra normálisan üzemel. Rendkívüli esemény nem történt, csak egy rendőrautó tűnt fel a csoportosulás láttán – tett egy kört, majd elhajtott. Juhász elégedett mosollyal konstatálta, hogy a rendőrség a helyén van, és közölte: nagyon reméli, hogy az önkormányzat a hőség elmúltával nem vezet be újabb vízkorlátozást.

Parlamenti döntést kér az MSZP

Az MSZP szerint az ózdi vízkorlátozás ügyével kapcsolatos tanulságokat parlamenti keretek között kell levonni. Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő ezt azok után közölte, hogy Ózd polgármestere felfüggesztette a közkutak lezárásáról és nyomáscsökkentéséről szóló rendeletet. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az Országgyűlésnek olyan döntést kell hoznia, amely után nem fordulhat elő, hogy kánikulai időszakban állampolgárok nem juthatnak megfelelő mennyiségben ivóvízhez. Nyakó korábban a fideszes polgármesterrel is tárgyalt, de akkor még nem állították helyre a vízszolgáltatást.

Péntekre az összes közkútról leszerelték a nyomáscsökkentőt
Péntekre az összes közkútról leszerelték a nyomáscsökkentőt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.