300 dolgozót bocsátanak el

Csoportos létszámleépítést jelentett be pénteken a Magyar Alumínium Zrt. (Mal) felszámolóbiztosa az üzemi tanácsnak. Pad Ferenc, a vállalat szakszervezeti vezetője szerint 200-300 ember elbocsátásáról van szó. A társaságnál jelenleg nyolcszázan dolgoznak.

A várható elbocsátások hátterében az áll, hogy július 23-án megszűnt a cégnél a bauxitfeldolgozás, Magyarországon már egyetlen vállalat sem gyárt timföldet. Az ebben az üzemben dolgozó emberek munka nélkül maradtak, ezért kényszerült a felszámolóbiztos, Szegőné Kemerle Judit a csoportos leépítés tervének bejelentésére. Ennek a folyamatnak az első lépéseként a munka törvénykönyve értelmében először az üzemi tanácsot és a szakszervezetet kell tájékoztatni. Pénteken ez megtörtént.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy február végén befejezték a bauxitbányászatot is, emiatt 200 vájár és az ágazatban dolgozó más munkatárs került az utcára. Az ő felmondási idejük most jár le, közülük harmincnegyven ember már talált munkát, bányászként tudott máshol elhelyezkedni, a többiek még keresik a helyüket a munkaerőpiacon.

Pad Ferenc elmondta: az üzemi tanács tíz napon belül alakítja ki és foglalja írásba álláspontját a pénteken bejelentett csoportos létszámleépítésről. Szeretnék, ha a leépítés során szociális szempontokat is figyelembe vennének. Így például azt, hogy ha egy családból a férj és feleség is a Malnál dolgozik, csak egyikőjüket lehessen elbocsátani, párjuknak más munkaterületen keressenek állást a vállalaton belül. A szakszervezeti vezető attól is tart, hogy a bauxitfeldolgozás befejezése miatt a Mal beszállító cégeitől is küldenek majd el embereket.

Úgy tudjuk, hogy a Mal ezután más országból vásárolja a korábban saját maga által előállított alumínium-hidroxidot, s folytatja ennek az alapanyagnak a további feldolgozását. A cégnél azt remélik, hogy a megmaradó ötszáz embernek tartósan lesz munkája a Malnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.