Trafikbotrány: 'Őt nem ismerjük, és nem is értjük'

A trafikbotrányokkal kapcsolatosan vizsgálatot indított a Nemzeti Nyomozó Iroda annak a levélnek az ügyében, amelyet állítólag Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés fideszes alelnöke, a párt hajdúszoboszlói elnöke írt Bodó Sándor parlamenti képviselőnek, a megyei közgyűlés fideszes elnökének arról, hogy Hajdószoboszlón kik kapjanak trafikot, s kik nem.

Információink szerint az NNI jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. A nyomozók Budapestről az elmúlt hetekben többször is jártak Hajdúszoboszlón, s több személyt tanúként hallgattak ki. Május 2-án számoltunk be arról, hogy egy helyi hírportál szerint a Fidesz szoboszlói elnöke a trafikkoncesszióra jelentkezőkről és azok megbízhatóságáról értesíti a közgyűlés elnökét. Azt írja: „egy családnak kettőt adni úgy, hogy nincs velünk, meggondolandó. Ráadásul konkurenciát támaszt annak, aki velünk van ősidők óta!”.

A „Szia, Sanyi!” megszólítással kezdődő levélben rábólint több jelöltre, majd egyiküknél megakad: „őt nem ismerjük és nem is értjük!”, s két hajdúszoboszlói jelentkezőről kijelenti, hogy „ismeretlenek számunkra”. A levélben javasolt három név mindegyike megtalálható a trafiknyertesek listáján. A nyertesek többsége a Fideszhez kötődik – egyikük például a helyi Fidelitas-vezető felesége –, a levélíró által „ismeretlennek” tekintett személyekről később kiderült: a trafikpályázat másik nagy nyerteséhez, a Continental Zrt.-hez kötődő személyek.

A megyei MSZP a történtek miatt lemondásra szólította föl az említett fideszes vezetőket, de egyikük sem mondott le, s mindketten tagadták, hogy a kiszivárgott levélhez közük lenne. Bodó Sándor közleményt adott ki, amelyben azt írja: „a sajtóban megjelent, zavaros – és politikai erkölcsömmel összeférhetetlen levéllel kapcsolatos – információkat egyértelműen visszautasítom és elhatárolódom mindentől, ami abban megfogalmazódott”. A nyomozás részleteiről az ORFK későbbre ígért tájékoztatást.

Érintett a köztévé hírfőszerkesztője

Az Index információi szerint az MTI Híradócentrum főszerkesztőjének, Németh Balázsnak személyes érintettsége van a trafikügyben, mivel felesége két trafikot is nyithatott Nagykovácsiban. Az MTVA videotárában a trafik szóra keresve idén januártól mindössze 24 anyagot dob ki a kereső, a trafikmutyira viszont egyet sem. Németh – aki sportriporterként a TV2-nél kezdte pályafutását – 2009 óta az MTI munkatársa, később a Hírcentrum egyik szerkesztője, majd idén február óta az MTI Híradócentrum főszerkesztője.

A köztévé híradójában az ő felkérésére és jóváhagyásával kerülhetnek adásba a fontosabb anyagok. Németh Balázs úgy nyilatkozott: „nem összeférhetetlen a pozíciómmal az, hogy a családomnak trafikja van. Ennyi erővel, ha van egy taxis barátom, akkor nem foglalkozhatnánk a taxistörvénnyel, ha a szüleim nyugdíjasok, akkor a nyugdíjasokkal, mint ahogy a készülő demográfiai programmal sem foglalkozhatnánk, mivel én is kétgyerekes családapa vagyok”. Németh nem gondolja úgy, hogy a közmédia alulkezelné a trafikügyet. (Index)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.