Családi focibiznisz Felcsúton

Tulajdonközösséget hozott létre Orbán Viktor, valamint édesapja, Orbán Győző és a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a felcsúti stadion melletti területre április végén – értesült a Népszabadság.

A lapunk birtokában lévő terv szerint az „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion északnyugati felére elképzelt VIP-parkolók állnak majd ezeken a földeken. A stadion eseményeire látogatók autóinak helyet nyújtó terület egyik fele Orbán Viktor saját tulajdonában áll, a többi pedig fele-fele arányban az édesapja, illetve az alapítvány tulajdona. A Fő utcáról nyíló területet nyolc belterületi ingatlanból vonták össze egy helyrajzi számra, 12 ezer négyzetméteren.

Ebből ötöt, belterületi házak kertjeit, a miniszterelnök 2006 utolsó napján vásárolt fel, nem sokkal azt követően, hogy 150 ezer forinttal útjára indította focialapítványát. Az évszámokból az látszik, hogy a stadionépítési projekt nem új keletű, csupán a megvalósítás váratott magára a miniszterelnök újbóli hatalomra kerüléséig. (Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, az első Orbán-kormány idején szerezte meg felcsúti birtokát – egyetlen napon vásárolta meg az Orbán Viktor által a 12 agrárcég privatizációjánál helyzetbe hozott személytől a több tagból álló, összességében 50 hektárnál is nagyobb területet, amelyet azóta tovább növelt. 2001-ben vette meg itteni házát is.)

A kormányfő vagyonnyilatkozataiban évek óta szerepel, hogy az öt telek használati jogát 50 évre ingyenesen átengedte az általa ugyancsak 2006-ban alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak. Érdekesség, hogy ennek nincs nyoma a friss tulajdoni lapokon.

Április végén a kormányfő alapítványa újabb területtel gazdagodott: megvásárolta a stadion hathektáros területe fölötti, közel kéthektárnyi szérűskertet. Ez a telek is a közelmúltban alakult át, aminek folytán a tulajdoni lapról értelemszerűen eltűnt a korábbi tulajdonos neve – lapunk úgy tudja, hogy az állami földbérletpályázat egyik helyi győztese volt az eladó. A Fő utca ezen szakaszának felvásárlása folyamatos: a tulajdonközösség birtokával szomszédos családi házat például tavaly vette meg az alapítvány, az attól két ingatlannal följebb fekvőt pedig 2007-ben.

De vett házat az alapítvány a falu másik felén is, már 2007-ben, a Duna Takarékszövetkezet több százmilliós jelzálogjogát a Puskás akadémia ingatlanán kívül erre is bejegyezték. Valamennyi vételár ismeretlen. Emlékeztetőül: az utánpótlás-alapítvány hitelkeretét egy éve emelte 600 millió forintra a Duna Takarékszövetkezet, amelynek vezetője a Videoton tulajdonosa, miniszterelnöki megbízott, Garancsi István. A Duna Takarékszövetkezet az egyetlen várható kivétel az államosításra váró több mint száz takarékszövetkezet közül.

Zöldmezős beruházás
Zöldmezős beruházás FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.