Katari befektetők érdeklődnének a Hajógyári-sziget iránt?

Nem változik a védelem stratégiája, Vizoviczki László továbbra is áll a hatóságok rendelkezésére, szerdán például több mint nyolc órán át válaszolt az ügyészség kérdéseire – mondta lapunk érdeklődésére tegnap Futó Barnabás, Vizoviczki új ügyvédje, aki kérdésünkre cáfolta, hogy védence az ő belépését követően azonnal terhelő vallomást tett volna egykori főrendőrökre.

– Érdemi vallomást tett, amellyel szerintem nem terhelt senkit – mondta. Az ügyvéd, tekintettel arra, hogy nem ismeri védence korábbi vallomásainak minden részletét, kitérő választ adott arra a kérdésre, mennyi újdonságot tartalmazott Vizoviczki vallomása a korábbiakhoz képest. Leszögezte: Vizoviczki továbbra is tagadja, hogy bűnszervezetet alapított és irányított, és visszautasítja azt a vádat is, hogy „köze lett volna a szigeten zajlott drogkereskedelemhez”.

Persze már önmagában az is érdekes, hogy a bűnszervezet vezetésével és bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, valamint más bűncselekményekkel, köztük adócsalással gyanúsított vendéglátóbirodalom-tulajdonos miért éppen a jobboldal jogi szakértőjeként ismert, számos Fideszhez közel álló cég, köztük a Közgép ügyeiben is eljáró Futót választotta új védőjének. Ismerői szerint azt reméli, hogy Futó személyén keresztül kapcsolatba és alkupozícióba kerülhet a jobboldali kormánnyal, és számára kedvező alkukat köthet az igazságszolgáltatással. Futó a „miért önt” kérdésre csak annyit mondott: kapott egy felkérést, amelyet elvállalt, mivel ügyfele nem támasztott vele szemben törvénytelen vagy vállalhatatlan elvárásokat.

Pedig elvileg előző ügyvédjével sem lehettek gondjai. Még Nagy Gábor látta el a védelmét, amikor az előzetesből házi őrizetbe került. Az ügy más gyanúsítottjai, Kalmár Tamás, a BRFK volt közrendvédelmi főosztályvezetője, Gulyás Imre, az NNI egykori szervezett bűnözés elleni főosztályvezetője és Hopka Lajos, az NNI speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának volt vezetője esetében a védők hiába indítványozták, hogy őket is helyezzék házi őrizetbe.

– Védenceimet felháborította Vizoviczki úr házi őrizetbe helyezésének híre – mondta Zsurkán Béla, Hopka és Gulyás védője. – Adott a gyanúsítás szerint egy bűnszervezet, amelynek a vezetőjét házi őrizetbe helyezik, az állítólagos tagjait viszont előzetesben tartják. Nem furcsa ez így egy kicsit? Zsurkán elmondta: miután nyilvánvalóvá vált, hogy a hatóságot nem érdekli védencei védekezése, úgy döntöttek, egyelőre nem tesznek vallomást. Indítványozták húsz tanú kihallgatását, de csak hármat hallgattak ki. Hasonlókról számolt be Arató György, Kalmár védője is. Ő 23 tanú kihallgatását indítványozta, de szabályosan csak hármat hallgattak ki. A védő által javasolt tanúkat ugyanis az ő jelenlétében kell kihallgatni, de Arató elmondása szerint a tanúi közül hármat a jelenlétében, hármat viszont nélküle hallgattak meg. Ez utóbbi kihallgatásokat meg kell ismételni.

– A jelenlétemben kihallgatott három rendőri vezető megerősítette Kalmár Tamás védekezését, azt, hogy a gyanúsításban megfogalmazottakkal szemben nem volt abban a helyzetben, hogy maga dönthetett volna arról, mely szórakozóhelyeket kell szigorú ellenőrzés alá vonni, vegzálni, és melyeket kell „békén hagyni” – szögezte le Arató. – Ennek fényében talán nem véletlen, hogy nem sietnek a többi tanúnkat meghallgatni.

Az ügyészség továbbra sem bocsátkozik találgatásokba arról, mikorra várható a nyomozás lezárulása. Nagy Andrea, az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csak annyit mondott: „Ha befejeztük a nyomozást, arról bizonyosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot.” Az eljáró rendőrök és ügyészek, valamint az előzetesben lévők fogva tartását időről időre meghosszabbító bírák a védőket azzal biztatják, hogy a nyomozás jó ütemben halad, talán az ősszel be is fejeződik.

– A napokban hívtak minket „csomagbontásra” –mondta némi malíciával Arató György. – Tizenhárom hónap után most jutottak el addig, hogy a gyanúsítottak elfogásakor lefoglalt és zsákokba gyömöszölt holmikat egyáltalán átnézzék. Kértem is, hogy a lefoglalt sebtapaszt adják már ki, mert annak nagy valószínűséggel semmi köze az ügyhöz. Nos, ennek a kérésemnek legalább eleget tettek.

Úgy tudjuk, a közelmúltban titokban szabadlábra helyezték O. Pétert is. A III. kerületi rendőrkapitányság volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetőjét januárban vették őrizetbe. Őt azzal gyanúsítják, hogy 2006-tól 2009 októberéig – amikor önként távozott a rendőrségtől – előbb hétvégenként 40 ezer, majd 2007-től havi százezer forint kenőpénzt kapott Vizoviczkiéktól azért, hogy a III. kerületi rendőrkapitányság ne tartson ellenőrzéseket a Hajógyári-szigeten. Leszerelése után is kapott pénzt, havi 150 ezer forintot, amiért bemutatta őket Kalmárnak.

A rendőrség tavaly májusban csapott le Vizoviczkire és azokra a vezető beosztású rendőrökre, akik a gyanúsítás szerint pénzért védelmet biztosítottak neki. A Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatalosan „árulók után kutatott”, azokat a rendőröket akarta leleplezni, akiket felelősség terhel azért, hogy az elmúlt években számos súlyos bűncselekmény nyomozása vakvágányra futott. E kutakodás közben derítették fel Vizoviczki bűnszervezetét.

Olyan adatok is napvilágot láttak azonban, amelyek felvetik a kérdést, hogy Vizoviczki vajon minden esetben önként fizetett-e a korrupcióval gyanúsított rendőröknek. Néhány esetről már ügyészségi források is beszámoltak, amikor az ügyben érintett rendőrök hamis jelentéseket készítettek, s azokat Vizoviczki előtt meglobogtatva érték el, hogy fizessen nekik, mert – mint látható – nagy veszélyektől tudják megóvni. Ha ez igaz, akkor az érintett rendőrök védelmi pénzt szedtek tőle, ahogy az alvilág a kisboltosoktól, diszkótulajdonosoktól.

Akár önként fizetett Vizoviczki, akár kényszer hatására (a kettő egyszerre is igaz lehet), a szigetre már aligha térhet vissza. Horváth Sándor Péter, aki egykor Vizoviczkinek dolgozott, de elváltak útjaik (állítólag Vizoviczki kirúgta), nemrég állítólag megállapodott „a sziget izraeli tulajdonosával”, hogy rendet tesz a szórakozóhelyeken, sőt, mint közvetlenül a halála előtt a Figyelőnek adott interjúban elmondta, délelőtti és délutáni családi programokat is szervez majd oda.

Horváth hétfőn meghalt. A rendőrség kizárta az idegenkezűséget, a családja azonban úgy véli, megmérgezték. A rendőrség továbbra sem lát okot a nyomozásra. Halála mindenesetre csak tovább fokozta a találgatásokat a sziget jövőjét illetően, és újabb összeesküvés-elméletet gyártott azzal kapcsolatban, hogy miért is kellett a rendőrségnek eltakarítania Vizoviczkit a szigetről. Többen tudni vélik, hogy az izraeli tulajdonos mellé hamarosan beszáll egy katari is, aki a korábbi beruházások banki hiteleit kivásárolva jut tulajdonjoghoz és pozícióhoz, és hogy fejlesztési elképzeléseikhez minden szükséges kormányzati és hatósági segítséget megkapnak.

 

Az élet nem állt meg
Az élet nem állt meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.