Nehéz lesz megnyerni a még bizonytalan szavazókat

A Fidesz alapvetően sikeres technikákat alkalmaz a választók többségének meggyőzésére, míg a szövetségkötés 2011 óta fáziskésésben van - véli Vasali Zoltán.

Vasali Zoltán, a Policy Solutions vezető elemzője kérdésünkre rámutatott: a kutatóintézetek legfrissebb adatai alapján trendértékűnek tekinthető, hogy a Fidesz-kormány az összes mutyigyanús vagy éppen szakpolitikailag vállalhatatlan döntése ellenére masszívan tartja vezető helyét. Talán a trafikkoncessziók védhetetlen története mutatja a legpontosabb metszetet a társadalom állapotáról. 

Még mindig megdöbbentően magas azok aránya, akik vagy nem is értesültek a változásokról, vagy természetesnek tartják, hogy egy hatalomhoz jutott politikai erő a saját holdudvarát akár tömegek egzisztenciális ellehetetlenítésének árán hozza helyzetbe. Legyen szó az aktív bizonytalan szavazók megszólításáról vagy a passzív pártválasztók aktivizálásáról, ha ez a körükben eddig kevésnek bizonyult, akkor valószínűleg pusztán egy alternatív politikai programmal nem lehet őket megmozdítani. Az eredmények pont ezt mutatják, hiszen a kormányváltó hangulat mellett az ellenzék, még együttesen se éri el a kormánypártok támogatottságát – mondta az elemző.

Vasali úgy véli: ma már nem csak azt állíthatjuk biztosan, hogy a társadalom túlnyomó többségét nem érdekli a kontrollszerepet betöltő, korábban autonóm intézmények ellehetetlenítése vagy az egypárti alkotmányozás.

„Ráadásul ha általános tapasztalattá válik, hogy a Fidesz egyre nehezebben leváltható, akkor a többség nem lázadni készül, hanem túlélési stratégiákat kialakítva, alkalmazkodik. El kell ismerni, hogy a Fidesz alapvetően sikeres technikákat alkalmaz a választók többségének meggyőzésére. Az ellenségképek megerősítése vagy a rezsicsökkentés inkább meghatározza az emberek politikai véleményét, mint a számtalan vitatható döntés a stadionépítéstől a trafikbotrányig. A jelenlegi kormánypárti fölény szinte bármivel magyarázható. Lehet, hogy a Fidesz támogatóinak többsége egzisztenciális nyertese a közpénzek elosztásának; az ellenzéki kritikák nem hallhatók a kormánypártok által uralt nyilvánosságban, vagy éppen az általános EU-ellenesség miatt tetszik az emberek többségének a konkrét eredményeket valójában nélkülöző szabadságharc” – mondta Vasali Zoltán.

A Policy Solutions munkatársa szerint a Fidesz az idén már sikerrel alapozza meg azt a választási költségvetést is, amely által az eddig a politikától elzárkózók vagy a létminimumon élők se vonulnak tömegesen az utcára tiltakozni. Furcsa paradoxon, hogy a társadalom többségére jellemző apolitikusság és passzivitás mellett körülöttünk valójában minden átpolitizált és átideologizált. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az ellenzéki pártok a kampány mozgósító erejétől várják, hogy a Fidesztől elpártolt szavazók és a bizonytalanok mellettük tegyék le a voksukat. Az előválasztási harc, a Fidesz állandósult negatív kampánya és a kormányzati propaganda mellett egyre nehezebben elképzelhető, hogy az eddig megszokott eszközökkel aktivizálni lehet a még megszerezhetőnek vélt másfél milliós tömeg támogatásának jelentős részét” – vélekedett a szakember.

Vasali szerint a szövetségkötés 2011 óta fáziskésésben van, és az elmúlt néhány hónap feszültségei is ebből fakadnak. „Persze nehéz viszonyítási pontot találni, hogy az elmúlt évek ellenzéki építkezése mihez képest megkésett, hiszen a kétharmados kormányzás vagy az új választási rendszer előre nem látható feltételeket teremtett. Az MSZP-nek idő kellett ahhoz, hogy a tisztújítás és az országos szervezettség megerősítése után bebizonyítsa: valóban a legerősebb ellenzéki párt. Korábban ez elég lehetett volna ahhoz, hogy a szocialisták nekifussanak a választásoknak, és megmérettessék magukat. A megújulás azonban pártszakadásokkal és rengeteg olyan apró párt megalakulásával járt együtt, amelyeknek egymáshoz való viszonyuk nem tisztázott. Önmagában a szervezettség stabilizálása igazán nem volt képes új szavazók megszerzésére. Ezt a lehetőséget használta ki tavaly októberben Bajnai Gordon, de a pár héttel ezelőtt befejeződött országjárás után már egyértelműen látható, hogy az új formáció támogatottságának csökkenését ezzel nem tudták megállítani. A felek, megint csak időt veszítve, a nyár végéig mentik, ami menthető. A jelöltállítással kapcsolatos konfliktusok megoldása az elmúlt év külön utas próbálkozásának a lezárásához lehet csak elegendő, lendületet az ősszel ebből még nem tudnak meríteni. Összességében tehát az, amit az elmúlt hónapokban Mesterházy Attila és Bajnai Gordon kényszeredett közeledésében láthatunk, elsősorban ennek a rengeteg bizonytalansági tényezőnek köszönhető” – mondta lapunknak a Policy Solutions vezető elemzője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.