Tagadnak a vádlottak

Tagadta bűnösségét a Fővárosi Törvényszék előtt tegnap kezdődött büntetőperének kezdetén a Fenyő János médiamágnás tizenöt évvel ezelőtti meggyilkolásával vádolt Jozef Rohác, csakúgy, mint a vádirat szerint aznap a merényletben sofőrként közreműködő szintén szlovák állampolgárságú Ladislav T. Rohác nem kívánt vallomást tenni a bíróság előtt, korábbi – igencsak szűkszavú – rendőrségi vallomását ismertették a tárgyaláson. Eszerint: Fenyő János meggyilkolásakor Szlovákiában volt, ott értesült a bűntényről. Azt mondta, hamis szakvéleményt készített a szakértő, aki szerint az ő DNS-e volt abban a sapkában, amelyet a gyilkos a tetthely közelében hátrahagyott. Hazugságvizsgálaton azonban nem kíván részt venni.

Előre megírt vallomást olvasott fel a másodrendű vádlott. Ladislav T. szintén tagadta, hogy bármilyen módon is közreműködött volna Fenyő János meggyilkolásában, „nincs is jogosítványom” – jegyezte meg arra a vádbeli állításra reagálva, hogy ő lett volna Rohác sofőre a kérdéses napon. „Amikor az eset történt Szlovákiában voltam, és napokon keresztül folyamatosan ittam” – vallotta, és tanúkat ajánlott a bíróságnak, akik szerinte igazolják az alibijét; mások mellett a helyi kocsmáros meghallgatását indítványozta. Majd elmondta, hogy 1998. február 16-án (azaz öt nappal a Fenyő-gyilkosság után) Szlovákiában őrizetbe vették zsarolásért, személyi szabadság megsértéséért és garázdaságért. Ladislav T. szerint ő „túlságosan szegény ember ahhoz, hogy bérgyilkos legyen”, a hazugságvizsgálatnak azonban ő sem volt hajlandó alávetni magát, mert mint fogalmazott: lámpalázas.

A Fővárosi Főügyészség azzal vádolja Jozef Rohácot és Ladislav T.-t és az ismeretlen helyen tartózkodó (szlovákiai sajtóértesülések szerint évek óta halott) Jozef Hamalát, hogy „egy ismeretlen személytől pontosan meg nem határozható időpontban kapott megbízást teljesítve 1998. február 11-én késő délután a II. kerületi Margit utcában megölték Fenyő Jánost, a VICO sajtóbirodalom elnökét.

A vádirat szerint – csak, hogy még több ismeretlen legyen a perben – egy ismeretlen személytől fegyvert, lőszert és hangtompítót vásároltak, majd autójukkal még február 11-én délután lepakoltak a VICO-székház közelében a II. kerületi Törökvészi úton. Követték Fenyőt, aki aznap este az akkori sajtóhírek szerint a fodrászához indult, majd amikor a Margit utca és a Margit körút sarkán a piros lámpa Fenyőt és őket is megállásra kényszerítette, Rohác kiszállt az autóból, és géppisztolyával Fenyő János Mercedesének jobb első ablakán keresztül másfél tucat lövést adott le a médiamágnásra. A lövések többsége célt tévesztett, ám amelyek eltalálták mind a fején vagy a felsőtestén érték, így a szakértők szerint „a gyors és szakszerű orvosi segítség sem menthette volna meg Fenyő János életét”.

A rendőrség szerint alig öt hónappal a Fenyő-gyilkosság után Jozef Rohác robbantott pokolgépet az V. kerületi Aranykéz utcában. A bomba megölte Boros Tamást, a rendőrséggel együttműködő olajos vállalkozót és három vétlen járókelőt. Abban az ügyben Portikot tartják a felbujtónak. A per szeptemberben folytatódik.

Jozef Rohác a bíróság előtt
Jozef Rohác a bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.