Döccenőkkel halad az MSZP-Együtt szövetségkötés

Lelassult az első forduló után az MSZP és az Együtt–PM közötti együttműködési megállapodás kidolgozása, és bár a folyamat halad, vannak benne kisebb döccenők – értesült a Népszabadság.

A szocialisták és a Bajnai Gordon volt kormányfő vezette Együtt szövetség vezetői valamivel több mint két hete ültek le először hivatalosan és formálisan is egymással, hogy a lehetséges választási együttműködésről tárgyaljanak. Ezt az első fordulót egy szimbolikus találkozó már megelőzte: Bajnai Gordon részt vett az MSZP választmányi ülésén, ahol többek között abban állapodott meg Mesterházy Attilával, hogy a 2014-es választásokon egyetlen demokratikus ellenzéki jelöltnek kell indulnia a Fidesszel szemben. Az, hogy az egyéni körzetekben koordinált (azaz egymás javára történő előzetes visszalépések), vagy közös indulás legyen, illetve közös vagy külön listát állítsanak-e majd a pártok, még nyitott kérdés.

A két héttel ezelőtti, az Együtt központjában megtartott találkozón a delegációk – apróbb villongások után – többek között abban állapodtak meg, hogy lépcsőzetesen folytatják a tárgyalásokat, elsőként négy témáról – alapelvekről és közjogi kérdésekről, gazdaság- és társadalompolitikáról, valamint a külkapcsolatokról – folytatnak egyeztetéseket. Azt is kimondták: egyik szervezet sem zárja ki annak lehetőségét, hogy adott esetben a másik párt vezetőjét támogassa kormányfőjelöltként. Ugyanakkor tudható, hogy utóbbi státusz továbbra is éles vita tárgya.

Az első forduló kapcsán az Együtt–PM és az MSZP is elfogadott egy-egy dokumentumot, amelyben a pártok alapvetéseit, politikai alapelveit fogalmazták meg. Úgy tudjuk, hogy a második körös tárgyaláson (ez július 16-án lesz) elfogadják a két dokumentum összegzését, vagyis a két szervezet közös alapvetés-dolgozatát. Ez fontos előrelépés a közös program felé.

A két szervezet közötti szövetségkötés azonban – a szakpolitikai egyeztetéseken túl – kisebb döccenőkkel halad csak. A Népszabadság értesülései szerint a felek már tárgyalnának az egyéni körzetekben indítandó jelöltekről is, ebben a folyamatban azonban vannak fennakadások. Úgy tudjuk, hogy a jelöltállítási alapelvekben most sincs áthidalhatatlan ellentét, a helyek kiosztása és a lehetséges indulók személye viszont már több problémát okoz. Az Együtt azt javasolta, hogy a 106 egyéni körzetet négy különböző kategória szerint osszák fel (például: baloldali kötődésű, billegő, inkább jobboldali) és ezen kategóriákon belül mindegyik „kosárban” ugyanannyi százalékban részesüljenek a pártok. Ez a „kosárfelosztás” viszont az MSZP számára nem elfogadható, a szocialisták a komparatív előnyöket figyelembe vevő szavazatmaximalizálás mellett érvelnek. Úgy gondolják, helyben erősen beágyazott jelöltekre van szükség, és az Együttnek azokban a kerületekben kell vállalnia az indulást, amelyek inkább középre vagy jobbra húznak, hiszen az Együtt ezt a célcsoportot „lőtte be” magának korábban.

A tárgyalásokat szintén nehezíti, hogy az Együtt egyelőre még nem küldte át az MSZP-nek a 106 egyéni körzet „jelölt-jelöltjeit” tartalmazó listáját; ezt Mesterházy Attila állítólag már az első találkozón kérte Bajnai Gordontól. Az Együtt – válaszul a szocialisták által adott saját névsorra – átküldte ugyan a választókerületi elnökök listáját, ezek a nevek azonban nincsenek teljes fedésben a végső jelöltekkel. A szocialisták viszont azon az állásponton vannak, hogy konkrét helyekről csak konkrét nevek ismeretében lehet tárgyalni; „biankó csekket, üres helyet nem adunk át”.

Az biztos, hogy az Együtt szövetségnek a 106 választókerületből kilencvenben van helyi szervezete és vezetője, illetve közel ugyanennyiben egyéni képviselőjelöltje is. Az Együtt részéről az okoz ezzel kapcsolatban nehézséget, hogy Budapesten és az agglomerációban – ahol vélhetően az Együtt országosan ismert politikusai indul(ná)nak majd –, még nincs pontosan eldöntve, hogy ki hol jelölteti magát, hiszen véleményük szerint ez a későbbi közös kampány és közös stratégia érdekeivel is ellentétes volna; korlátozná szerintük a megegyezés mozgásterét. Így érthető, hogy előbb a jelöltállítási alapelvekről való megállapodást szorgalmazzák és csak azután a névre lebontott egyezkedést; ahogyan az MSZP részéről is érthető, hogy tudni akarja: kikre akarják lecserélni a régóta kinevezett és teljesítő helyi indulóit.

Arról, hogy elküldik-e a jelölti listát is az MSZP-nek, most szerdán fog dönteni az Együtt elnöksége. Ezen kérés teljesítése elől az Együtt információink szerint nem zárkózik el, és – mint mondják – ahogyan eddig is, ezután is mindent meg fognak tenni a tárgyalások gyorsításáért. Lapunknak egyébként mindkét fél azt mondta: a mielőbbi megegyezés a céljuk, mert tudják, hogy a Fidesz leváltásához szövetségre van szükség. Az őszi szezonkezdetre vélhetően le is zárul a teljes folyamat.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon Horn Gyula temetésén
Mesterházy Attila és Bajnai Gordon Horn Gyula temetésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.