Portik-ügy: Rendőrségi kapcsolatok

Csakúgy, mint szerdán, pénteken is közel egyórás csúszással kezdődött az 1996-ban kivégzett Prisztás József feltételezett gyilkosainak büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

Szerdán a gyilkos felbujtásával vádolt Portik Tamás egyik védője jelentette be, hogy „lejárt az ügyvédi megbízatása”, most a harmadrendű vádlott, F. Ferenc ügyvédjéről derült ki, hogy már szerdán sem láthatta volna el védence képviseletét, mivel június óta nem tagja az ügyvédi kamarának, így ügyvédi tevékenységet sem láthat el. Mivel mégis eljárt F. Ferenc érdekében, a szerdai tárgyalási napot meg kell majd ismételni.

A pénteki tárgyalási napon egy újabb védett tanút hallgatott meg a bíróság zártláncú videotelefonon. Az arcát nem lehetett látni, de a hangját nem torzították el, mert a korábbi tapasztalatok szerint a torzítás teljesen érthetetlenné tette volna a tanú szavait. A védett tanú magát Prisztás baráti köréhez sorolta, összejártak, együtt sportoltak, de mint elmondta, jól ismerte Portik Tamást is, akivel egészen tavalyig kapcsolatban voltak. Utolsó találkozásukkor Portik a 2006-os kecskeméti maffiaperben jogerősen elítélt Radnai Lászlóról kérdezte, mivel valahogy hírét vette, hogy Radnai alkut kötött a rendőrséggel és az államfői kegyelem reményében terhelő vallomást tett rá.

A tanú egyébként Radnai barátjának mondta magát, akivel közösen vett részt azokon a filmbe illő szeánszokon, amelyeken Portik előbb elmondta nekik, hogy számos gyilkosság hátterében ő és az emberei állnak, majd néhány héttel később, egy újabb találkozáson megeskette őket, hogy soha senkinek nem beszélnek arról, amit tőle megtudtak. A találkozót lényegében pontról pontra ugyanúgy írta le, mint korábbi tanúvallomásában Radnai László. A Vígszínház mellett vette fel őket egy Opel Astra, majd csuklyát húztak a fejükre és úgy húsz perc-fél óra autózás után megérkeztek egy számukra ismeretlen házhoz. Portik idegesen, a tanú szerint kifejezetten zavartan fogadta őket. Ekkor mesélte el, hogy a leszámolások mögött „ők állnak” és hogy ők végeztek Prisztás Józseffel is.

A tanú saját bevallása szerint először sokkot kapott a hír hallatán, majd azt hitte, ez csak egy rossz vicc. Azonban a maffiás színjáték folytatódott. Portik arról beszélt ezek után, hogy ők, mármint a jelenlévők egy családot alkotnak és ennek megfelelően, ha csak módjukban áll, segítenek egymásnak.

E találkozó után állítása szerint azt mondta Radnainak Portikról, hogy szerinte „ez az ember komplett elmebeteg”, nem normális. Emlékezete szerint a történtek után Radnai is elmeháborodottnak nevezte Portik Tamást”. Később azt mondta, hogy 1999 után már nem találkozott Portikkal (igaz, előzőleg azt is mondta, hogy 2012-ben Radnai felől érdeklődött tőle Portik), de Radnai Lászlótól tudja, hogy annak idején (1996-ban) F. Ferenc csalta a III. kerületi Ladik utcába Prisztást és Josef Rohác lőtte le. (Az ügyészség vádirata szerint viszont H. István lőtt. – A szerk.) Hozzátette: szerinte F. Ferenc ebben az ügyben csak áldozat. A tanú elismerte, hogy amikor a rendőrség megkereste, először nem akart vallomást tenni, mivel bizalmatlan volt. Szerinte ugyanis Radnait és őt is koncepciós perben ítélték el Kecskeméten (a tanú is vádlott volt a kecskeméti maffiaperben). Portik kiváló rendőrségi kapcsolataira tekintettel kezdetben vonakodott szóba állnia rendőrséggel, de végül „állampolgári kötelességének érezte”, hogy mégis vallomást tegyen.

Portik Tamás
Portik Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.