Budapest Pride: Különbuszok jönnek Bécsből is

Több ezer résztvevőt várnak a Budapest Pride fesztivál leglátványosabb eseményére, a Hősök terétől induló felvonulásra. A szokásosnál is nagyobbnak tűnik a készülődés. A szervezők közlése szerint Debrecenből és Szegedről egy-egy különbusz jön, Bécsből kettő is. Húsz nagykövetség közleményben állt ki a rendezvény mellett.

Az elmúlt években a rendőrség – közlekedési okokra hivatkozva – betiltotta és csak bírósági döntés után engedélyezte a felvonulást. Az idén nem volt ilyen gond, a rendőrség elsőre jóváhagyta az útvonalat. A nyolcnapos fesztivált ebben az évben is videokampány vezette fel. A megnyitó ünnepségén ellenzéki politikusok – többek között Bajnai Gordon, Jávor Benedek, Juhász Péter, Schiffer András – is megjelentek. Jobboldali politikusok eddig a fesztivál egyik programján sem tették tiszteletüket. Pedig Orbán Viktort kétszer is invitálták, csakúgy mint Tarlós István főpolgármestert (a kormányfő a 444.hu-nak azt állította, nem kapott meghívót).

A felvonuláson ott lesz az MSZP nemrég alakult meleg – pontosabban: LMBTQ – munkacsoportja, képviselteti magát a Demokratikus Koalíció is. Tizenkilenc nagykövetség (Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izrael, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Svájc, Svédország) közös állásfoglalásban biztosította támogatásáról a Budapest Pride-ot. Később Kanada is közleményt adott ki, bízva abban, a magyarok tiszteletet tanúsítanak a rendezvény iránt, és a hatóságok megakadályozzák, hogy szélsőségesek megzavarják az eseményt.

Három technológiai cég (a Google, valamint a magyar alapítású Espell és Prezi) bejelentette, hogy szervezett formában részt vesz a felvonuláson. Az említett cégek nyitottakvagyunk.hu néven honlapot indítottak. Felhívásukhoz, amely a nyitottságot alapvetően fontos értéknek tekinti – több száz civil szerveződés, gazdasági vállalkozás és szerkesztőség mellett – a Népszabadság is csatlakozott. A felvonulás szombat délután négykor kezdődik, a résztvevők az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Honvéd utca–Markó utca útvonalon vonulnak a képviselői irodaház szomszédságában lévő Olimpia parkhoz. A rendezvény beszédekkel és koncertekkel ér véget, a pikniken különféle civil szervezetek is bemutatkoznak.

A szervezők türelmet és megértést kérnek. Útközben nem lehet csatlakozni a menethez, a Hősök terénél felállított beléptetőkapuknál – a felvonulók biztonsága érdekében – mindenkit ellenőriznek. A régebben „meleg büszkeség napjának” nevezett Budapest Pride felvonulás sok éven át minimális rendőri biztosítást igényelt, az esemény a közlekedésben sem okozott különösebb fennakadást. A fél belvárost azóta kell lezárni, hogy az aberrált politikai nézeteket valló ellentüntetők erőszakkal próbálják megakadályozni a rendezvény megtartását. (Volt rá példa, hogy meglehetős sikerrel jártak.)

Most a Kárpát Haza Őrei Mozgalom nevű szélsőjobboldali csoport jelentett be ellentüntetést a felvonulással párhuzamos útvonalon. A Jobbik budapesti elnöksége viszont – adta hírül az Index – körlevélben tudatta, hogy nem szervez ellendemonstrációt. Egyúttal arra szólította fel a párt tagjait, hogy amennyiben egyénileg mégis tüntetnek a „buzifelvonulás” ellen, azt olyan öltözékben tegyék, amely nem hozható összefüggésbe a Jobbikkal. Elég egyetlen jobbikos zászló vagy jelkép, és az esetleges balhét a párttal fogják azonosítani – mondta magyarázatként Mirkóczki Ádám képviselő, a párt szóvivője. (Tavaly közfelháborodást váltott ki, hogy egy szélsőjobbos ellentüntető fejbe rúgott egy rendőrkutyát.) A Jobbik álláspontja – folytatta a szóvivő – köztudott: ha a párton múlna, nem lenne ilyen „deviáns rendezvény”.

A Jobbik azonban – közölte Mirkóczki – ellentüntetés helyett inkább családi napokat szervez. Forró pontnak ígérkezik az Erzsébet tér környéke. A délutáni órákban, nem sokkal a felvonulás előtt jobbikosok és gárdisták itt tartják az úgynevezett bajtársiasság napját. Így volt 2012-ben is: pár százan a helyszínen maradtak, hogy – többszörös rendőrkordon mögül – alpári stílusban szidalmazzák a közelben elhaladó menetet. Idén sem várható más. Megjegyzendő: a Jobbikkal való azonosítást akkor is nehéz lesz elkerülni, ha egy jobbikos parlamenti képviselő történetesen „hatvannégy vármegyés” pólóban jelenik meg a mocskolódó ellentüntetők között, mint azt tavaly Zagyva György Gyula tette.

A tavalyi menet
A tavalyi menet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.