Tankönyvvásárlás: visszakozott a kormányzat

Módosítják a tankönyvvásárlásra adott, meglehetősen szűkre szabott, ezért jókora felháborodást kiváltó fizetési határidőt. A szülőknek nem július végéig, hanem augusztus közepéig kell csekken befizetniük a tankönyvek árát.

Mint arról már írtunk, a központosított tankönyvbeszerzésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. alaposan meglepte az általános iskolás diákok szüleit. A napokban a tanulóknak címzett levélben küldtek csekket a tankönyvcsomagok áráról, s arról, hogy július 31. a fizetési határidő. Ez sokakat felháborított, hiszen így lényegében előre fizettették volna ki a könyvek árát, ráadásul úgy, hogy rengeteg családban komoly nehézséget jelent egy hónapon belül előteremteni a 10-20 ezer forintos összeget. További bonyodalmakat okozott, hogy sok esetben az iskolákat, tanárokat sem tájékoztatták az új, csekkes fizetési rendről, s arról, hogy már nem augusztus végén, a könyvek átvételekor, hanem előre kell fizetni.

Egy lapunknak nyilatkozó oktatási szakértő, Szüdi János szerint az eljárás jogilag is kifogásolható, és felhívta a figyelmet arra: a különböző beiskolázási támogatást csak augusztusban kaphatják meg a szülők. A történtek miatt már csütörtökön megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de a Köznevelésért Felelős Államtitkárság csak pénteken válaszolt kérdéseinkre. A tárca közleményéből kiderül, hogy elfogadták a bírálatokat, hiszen azt írták: „Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára – szem előtt tartva a szülők és gyermekeik érdekeit, valamint az ellátás biztonságát – ma arról határozott, hogy felszólítja a Könyvtárellátó Nonprofi t Kft.-t, hogy 2013. július 31-ről augusztus 15-re módosítsa a könyvek árának kiegyenlítéséhez megküldött csekkek befizetési határidejét. A döntésről az iskolák is tájékoztatást kapnak”.

A közleményben kitértek arra is: Magyarországon a gyermekek több mint fele ingyen kapja meg a tankönyveket. A kormány és az Országgyűlés döntése szerint ez évtől egyetlen első osztályos tanuló szüleinek sem kell fizetniük értük. Emellett továbbra is térítésmentesen kapnak tankönyveket a nagycsaládosok és a rászorulók – szögezték le a közleményben. Noha kétségkívül enyhítenek a szülők terhein a fizetési határidő módosításával, Szüdi János szerint korántsem eleget. Mint azt lapunknak elmondta, az valóban könnyebbség, hogy a szülők már az augusztusi jövedelmükkel is számolhatnak a fizetési határidőig, de fenntartja korábbi véleményét, ami szerint a könyvtárellátó eljárása jogszerűtlen és továbbra is igazságtalan. Álláspontja szerint egyfelől semmiféle jogi kapcsolatban nincsenek a szülők, a diákok a társasággal, másfelől pedig a kormányzat továbbra is előre kéri a könyvek árát. Ez utóbbi kapcsán nyomatékosította: az egyetlen elfogadható megoldás az, ha a korábbi évek gyakorlatának megfelelően akkor kell fizetni, amikor átadják a könyveket – egy héttel, egy nappal sem korábban.

Augusztus közepéig kell fizetniük a tankönyvekért
Augusztus közepéig kell fizetniük a tankönyvekért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.