Magyar civil szervezetek sikere

Negyedik alkalommal hirdették ki az Erste Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjának nyerteseit. Idén 35 projekt nyert támogatást mintegy 180millió forint értékben. Az alapítvány kétévente díjazza a kelet- és közép-európai régióban működő civil szervezetek projektjeit: olyanokat, amelyek fenntartható és kreatív eszközökkel segítik elő a legsérülékenyebb társadalmi csoportok integrációját úgy, hogy ezzel példát mutatnak más szervezeteknek is.

Az alapítvány tevékenységének különlegességét éppen az mutatja, hogy sok nagyvállalattal ellentétben a társadalmi felelősségvállalás keretében nem a legnépszerűbb ügyeket (sportolók, környezetvédelem) támogatja, hanem olyan célokra adományoz jelentős összeget, amelyek társadalmi hasznossága nagyobb, mint a reklámértéke. A kirekesztett csoportok és személyek befogadása áll a díj filozófiájának középpontjában, legyen szó börtönben ülő anyákról, szegregált népcsoportokról vagy szexuális kisebbségekről. A 13 országból elküldött, nagyjából kétezer pályázat negyede Magyarországról érkezett, ami a díj hazai és nemzetközi zsűrijét is meglepte.

A 40 ezer eurós fődíjat az a román szervezet nyerte el, amelyik rákban szenvedő gyerekeknek segít abban, hogy képesek legyenek lelkileg feldolgozni betegségüket. A magyar civilek végül nyolc díjat söpörhettek be, a legtöbbet az induló országok közül. A Káva Kulturális Műhely az összes pályázat közül a 25 ezer eurós jutalommal járó harmadik helyezést érte el a „A részvétel kora –társadalmi színház gyermekeknek” elnevezésű projekttel.

 – Két területet ötvözünk, a színházat és az oktatást. Olyan társadalmi és általános emberi problémákat dolgozunk fel előadásainkban, amelyek körbevesznek, megérintenek minket. Nyolctól tizennyolc éves korú fiatalokhoz szólunk – meséli a győztesek boldog büszkeségével Takács Gábor, színész-drámatanár, a Káva elnöke. Példaként elmondja, van olyan előadás, amelyben azt dolgozzák fel, hogyan küzd egy kisgyerek a felnőttekkel, illetve azzal a hatalommal, amelyet a felnőttek gyakorolnak felette. Van előadásuk arról, mit jelent az agresszió és az abból fakadó gyűlölet. De az oktatási szegregáció kérdését is körbejárják: középiskolásoknak színházi előadás formájában azt a kérdést teszik fel, vajon miért nincsenek roma osztálytársaik.

 – Olyan színházi darabot adunk elő, ahol a nézők nemcsak néznek, hanem az előadás aktív részeseivé válnak – meséli Takács, aki már 17 éve próbálja a magyar közoktatás részévé tenni projektjét. A Káva tízfős csapatának minden tagja a színház világából került a műhelybe. Legújabb darabjukat egy hónapja mutatták be Az emlékezés drámái címmel. Négy, egymás mellett készült előadásról van szó.

 – Az köti össze őket, hogy mindegyikben az elmúlt száz év magyar történelmi traumái elevenednek fel. Körbejárjuk a holokausztot, a trianoni döntést, az ügynökügyet és a néhány éve történt, cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosságokat. Mai történeteket adunk elő mindezekből. A fiatalok ráismerhetnek arra, hogy az ő életükben hol vannak jelen ezek az események, és elmondhatják, mi a véleményük róluk. Nem a megoldást, hanem a közös gondolkodás élményét adjuk nekik – szögezi le Takács, hozzátéve, a színház segítségével kulcskompetenciák fejleszthetők, mint a kommunikációs készség, a demokratikus attitűd, az aktív állampolgárság. A Káva sohasem részesült közoktatás-fejlesztést célzó forrásokból, annak ellenére, hogy iskolában, diákokkal dolgoznak. A nemzetközi zsűri különdíját és a 16 ezer eurós jutalmat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet kapta. A „Gyöngyöspata –Krízisintervenció” elnevezésű projekt a TASZ – két éve szintén díjazott – roma programjának egyik eleme.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.