Egyhavi fizetésüket bukják a jobbikosok

A házvezetés a kitiltás helyett a legsúlyosabb pénzbüntetést rója a radikálisokra.

Nem a parlamenti ülésekről tiltják ki, hanem a legszigorúbb pénzbüntetést alkalmazzák azokkal a jobbikos képviselőkkel szemben, akik pénteken, a földtörvény szavazásakor botrányt okoztak a T. Házban, elfoglalták és megszállva tartották a parlamenti elnöki pulpitust. A negyven jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonására tett ugyanis javaslatot tegnap este Latorcai János. A parlament kereszténydemokrata alelnöke a távirati iroda jelentése szerint indoklásában azt írta: a képviselők közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak, ami indokolja a legsúlyosabb büntetés kiszabását, egyhavi tiszteletdíjuk megvonását. (A jobbikosokat sújtó büntetés összesen nagyjából 17 millió forint. Balczó Zoltán, Hegedűs Tamás és Pörzse Sándor nem vett részt az akcióban, a tiszteletdíjukat nem érinti a szankció.)

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a pénteki események után jelezte: „a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását fogják kezdeményezni a házbizottság ülésén”. Akkor fideszesek azt valószínűsítették – és hétfőn a Magyar Nemzet is azt írta –, hogy a pulpitust megszálló képviselőkre a kitiltás vár a soron következő parlamenti ülésnapokról, hiszen viselkedésükkel „megpróbáltak lehetetlenné tenni egy alkotmányos intézményt, súlyosan veszélyeztették a demokratikus államrend működését”. Az Országgyűlésről szóló törvény szerint, ha valaki „kirívóan megsérti az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely csoportot, az kizárható az ülésről, illetve pénzbüntetéssel sújtható”. A jobbikosok által skandált „hazaárulók!” sértette a földtörvényt megszavazó fideszeseket és kereszténydemokratákat –azaz megalapozott Latorcai János indítványa.

Munkatársunknak már kedden napközben – azaz Latorcai János esti pénzbüntetéses javaslata előtt – a „politikai bölcsesség” mellett érveltek vezető fideszes politikusok. Ha ugyanis a parlamenti ülésről való kizárással szankcionálnák a botrányt okozó jobbikosokat, de ezt nem vennék tudomásul, és demonstratívan bevonulnának az ülésterembe (vagy el sem hagynák a padsoraikat), a Jobbik forgatókönyve valósulna meg: az Országgyűlési Őrséggel, erőszakkal kellene fellépni velük szemben. Holott fizikai összecsapást Kövér László egyáltalán nem akar, „ezt a szívességet én nem teszem meg egyetlen rossz szándékú képviselőnek sem” – nyilatkozta még pénteken a házelnök. Ezért sújtják a renitens jobbikosokat a legszigorúbb, „fokozott” pénzbírsággal, a tiszteletdíjuk megvonásával.

Mindazonáltal Kövér László javaslatot tett három LMP-s képviselő tiszteletdíjának csökkentésére is. Indoklása szerint Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett egy molinó kifeszítésével és megafon használatával sértette meg az Országgyűlés rendjét a földtörvény zárószavazásakor. A házelnök tiszteletdíjuk egyharmadának megvonását kezdeményezi – tudatta tegnap este az MTI. Az érintettek közölték: a strasbourgi bírósághoz fordulnak, ha megbüntetik őket.

Fenyegető levelek

Több kormánypárti országgyűlési képviselő is névtelen fenyegető levelet kapott az új földtörvény elfogadásával összefüggésben –mondta Rogán Antal keddi budapesti sajtótájékoztatóján, közölve: a Fidesz feljelentést tett az ügyben, és tudomásuk szerint meg is indult a vizsgálat. A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte, e levelek szóhasználata felettébb megegyezik a Jobbik képviselői által használt kifejezésekkel. Rogán Antal szerint egyébként aki azzal érvel, hogy a parlament – a Jobbik akciója miatt – nem házszabályszerűen járt el a földtörvény pénteki elfogadásakor, az gyakorlatilag a Jobbik erőszakos magatartását legitimálja. Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét keddi sajtótájékoztatóján kérdezték erről, de azt mondta: a Jobbik nem küldött fenyegető emailt egyetlen kormánypárti országgyűlési képviselőnek sem, ilyen központi utasítás sincs. 

Jobbikosok a pulpituson a földtörvény végszavazásakor
Jobbikosok a pulpituson a földtörvény végszavazásakor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.