Végképp véget érhet a Meggyes-korszak

A volt esztergomi polgármester alulmaradt a helyi Fidesz-elnöki posztért tartott választáson.

Meggyes Tamás, Esztergom volt polgármestere indult ugyan a helyi Fidesz elnöki posztjáért, ám a tisztújító ülésen még az elnökség tagjai közé sem választották. Igaz, formálisan eddig sem ő volt a helyi Fidesz feje, viszont legfőbb bizalmasa által közvetlen hatást gyakorolt az esztergomi pártpolitikára. Most ettől valamivel távolabb került, de Esztergom közéletének szereplői szerint ennek ellenére nincs vége a Meggyes-korszaknak a városban, noha kétségtelen: Völner Pál, az infrastruktúráért felelős államtitkár, egyben a választókerületi elnök pozíciói megerősödtek a térségben.

Völner Pál a tisztújítás után azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az új elnök, György Róbert megválasztásával „várhatóan stílusváltás következik be a párt helyi politikájában”.

Kegyvesztett lett-e a hangos politikai botrányai miatt országosan elhíresült Meggyes Tamás, vagy csupán másik főszereplőnek súgja a végszavakat ugyanabban a politikai színjátékban? Ezt találgatja most a város közvéleménye.

Meggyes Tamás
Meggyes Tamás

Sokak számára ugyanis egyszerűen elképzelhetetlen, hogy a hosszú ideig teljhatalmú és sérthetetlen Meggyest valóban háttérbe szorítják, s azt sem hiszik: ha mégis így történne, akkor a bizonyára rengeteg belső információ birtokában lévő volt polgármester ezt szótlanul tűrné.

Hivatkoznak a városának 25 milliárd forintos adósságot felhalmozó Meggyes szerintük nem feltétlenül véletlen „elszólására”, miszerint 2008-ban már mindenki tudta, hogy az önkormányzatok adósságát konszolidálni fogják. Ez olyan fontos belső információ – ha igaz –, melyet meggondolatlanul nem kottyant ki egy olyan rutinos és dörzsölt politikus, mint Meggyes Tamás, állítják többen is.

Ezzel arra akarnak utalni, hogy Meggyes Tamásnak sok kártya lehet még a kezében, s jelezni is szerette volna ezeknek a lapoknak az ütőerejét. Arra is felhívják a figyelmet: a tisztújításon győztes György Róbert a volt polgármester szakértőjeként dolgozott, az elnökség tagjainak többsége pedig egyértelműen a Meggyes Tamás politikájával nyíltan rokonszenvező frakciótagokból áll. Ilyen például egykori sofőrje, az időközben pártelnökké, s frakcióvezetővé avanzsált Steindl Balázs is.

Kétségtelen, hogy a független Tétényi Éva polgármester által – a Fidesz-frakció „jóvoltából” kötött kézzel – irányított város működését szinte teljesen el tudja lehetetleníteni a Meggyes-csoport, mely gyakorlatilag a nagy többségben lévő Fidesz-frakciót jelenti. Csodaszámba ment, hogy a múlt héten megszavazták Tétényi javaslatát, vagyis hogy nem adják át az államnak a parlament elé szánt szoborkompozíció városban található részét. Ez a szavazás azonban nem az együttműködés jele volt, hanem egy komikus tévedésé. Nem vették észre, hogy nem az a javaslat van napirenden, amelyre ők igennel akartak voksolni. Tétényi pedig nem rendelt el új szavazást, hanem közölte: a város lakossága örüljön, hogy önök véletlenül jól döntöttek.

A stílus és magatartásváltás tehát nagyon ráférne a városra. Valószínűleg a Fidesz is érzékeli, hogy az örökös konfrontációval veszélyezteti az országgyűlési választások eredményét a hagyományosan jobboldali településen. Ráadásul Völner maga is más habitusú ember, mint Meggyes Tamás és bizalmasai. Nem lehet véletlen, hogy a 2011 februárjában a volt alpolgármesteri irodából előkerült, feketelistaként elhíresült feljegyzésen – melyen azokat tartották nyilván, akik nem igazán támogatták a Meggyes-féle városvezetést – Völner Pál neve is szerepelt.

Meggyes politikai botrányai ártottak a Fidesznek. Kiderült pénzügyi öröksége is: az ÁSZ vizsgálata szerint a város minden lakójára 600 ezer forint adósság jutott. Az Esztergomban születő gyerekek támogatására létrehívott Szent Miklós Alap pedig teljesen kiürült. Tétényi adósságrendezési eljárás kezdeményezésére kényszerült. A városban még a közvilágítás egy részét is ki kellett kapcsolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.