A Fidesz vezető személyiségei alkudoztak volna Illés Zoltánnal?

Nem bízta a véletlenre a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség a kormányzati kapcsolatok alakulását.

Nagy Csaba pécsi fideszes képviselő, Láng Zsolt, a Fidesz II. kerületi polgármestere és parlamenti képviselője, Fazekas Csaba Simicska-közeli üzletember (aki egy ideig a közmédia műsor-szolgáltatási alapjának, illetve korábban a Hír TV-nek is vezérigazgatója volt) és Rogán Antal, a Fidesz V. kerületi polgármestere, a parlamenti Fidesz-frakció vezetője is elnökségi tag a szervezetben. Az elnök pedig Gyulay Zsolt, aki volt olimpiai bajnokként, a MOB alelnökeként intenzíven részt vett a Fidesz 2010-es kampányában, a kormányváltás után pedig a Hungaroring, illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. élére került. A kormánypárttal ápolt kitüntetett viszony most termőre fordulni látszik: a hírek szerint a szövetség megállapodott a környezet- és természetvédelemért (!) felelős minisztériummal arról, hogy a tárca szakhatóságai ezentúl rugalmasabbak lesznek a természetvédelmi területeken szervezett autóversenyek engedélyezésében.

Négy éve, 2008-ban országos botrány lett belőle, hogy a zöldhatóság a honvédség kezelésében lévő Natura 2000-es területeken is engedélyezte a „Magyar Dakar” (Central Europe Rally) útvonalának kitűzését. A tiltakozó petíciót félszáz civil szervezet írta alá, és az ügy napirenden tartásából az akkori ellenzék – vagyis a a jelenlegi kormánypárt – is kivette a részét. Mostanra mindezt másképp látják – legalábbis erről tanúskodik az a beszámoló, amely a Mecsek Rallye honlapjára került fel idén márciusban.

„A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség delegációja járt Illés Zoltán államtitkár úrnál előzetes konzultáción a Magyar Rally Bajnokság 2013. évi futamainak környezetvédelmi engedélyezése miatt. Nagyon fontos kérdésről van szó, hiszen minden versenyen, minden gyorsasági szakaszt engedélyeztetni kell környezetvédelmi szempontból is az illetékes szakhatóságnál. Engedély nélkül természetesen gyorsasági szakasz nem szerepelhet a futamon. (...) Elmondhatjuk, hogy a konzultáció eredményesen zárult: a szakhatósághoz benyújtandó környezetvédelmi engedélykérelem és eljárás egyik félnek sem fog meglepetéseket tartogatni” – olvasható a honlapon.

A szöveg több kérdést is felvet, hiszen a környezetügyi államtitkár nem irányítja, hanem felügyeli a zöldhatóságot, azaz nincs utasítási jogköre a hatósági döntések tartalmára vonatkozóan – így azokat értelemszerűen meg sem előlegezheti. Az sem egyértelmű, hogy pontosan milyen összetételű bizottsággal kereste fel a szövetség a minisztériumot – ha a fenti elnökségi névsorból kiindulva fideszesek egyezkedtek fideszesekkel, az legalábbis pikáns helyzetnek nevezhető. Úgy tudjuk, az annak idején a „Magyar Dakar” ellen is küzdő civilek a csatabárd kiásásának tekintik a „zöldtárca” részéről az autósport-szövetséggel kötött megállapodást, és a rendelkezésükre álló adminisztratív/jogi eszközökkel igyekeznek megakadályozni, hogy a természetvédelmi hatóságok engedékeny jogalkalmazással megkönnyítsék az autóverseny-szervezők dolgát.

Az ügy kibogozásába a Párbeszéd Magyarországért is bekapcsolódott: adatkéréssel fordultak a minisztériumhoz a megállapodás tartalmának nyilvánosságra hozatalát kérve, Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert pedig írásban kérdezték többek között arról, milyen jogszabályi felhatalmazással ígérheti meg a természetvédelmi hatóságot felügyelő tárca a vonatkozó jogi előírások és hatósági eljárásrendek „rugalmas” alkalmazását a természetvédelmi érdekeket (potenciálisan) súlyosan sértő sportrendezvényekkel kapcsolatban, hogyan jutott el a tárca ez irányú szándéka az érintett hatóságokhoz, játszott-e szerepet a minisztériumi álláspont kialakításában, hogy a szövetség elnöksége ki van tömve prominens fideszesekkel, és tervez-e vizsgálatot indítani a miniszter az említett megállapodás hátterének tisztázására, illetve a tárca részéről közreműködők esetleges etikai és/vagy jogi felelősségének megállapítására. A válaszok – a 2008-as események fényében is – aligha fogják nélkülözni a politikai tanulságokat.

Gyorsuló tempóban
Gyorsuló tempóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.