Margitszigeti veszedelem

Hátsó szándékot sejt az MSZP a Margitsziget tervezett fővárosi „kisajátítása” mögött, Tarlós cáfol.

„Egyre-másra napvilágra kerülnek a Margitszigettel kapcsolatos tervek, elképzelések a városvezetés környezetéből. Mára pedig világossá vált, hogy a fideszes törvénygyár és a fideszes Tarlós István főpolgármester első lépésben forgalomképessé, vagyis eladhatóvá tenné a sziget egyes területeit. Alapos a gyanú, hogy a hirtelen jött erőszakos beavatkozás hátterében valamilyen erős hátsó szándék dominál.” Így fogalmazott tegnapi közleményében az MSZP fővárosi frakciója, miután minden eddiginél hevesebbé vált a Margitsziget fővárosi kisajátítására vonatkozó törvényjavaslat miatt kirobbant vita, s lapinformációk szerint felmerült a gyanúja annak: Budapest felparcellázná a sziget egy részét.

Bő egy héttel ezelőtt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtott be törvényjavaslatot arról, hogy a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerüljön a Margitsziget. (A sziget jelenleg közigazgatásilag a szocialista vezetésű XIII. kerülethez tartozik.) A tárcavezető azzal indokolta a javaslatot, hogy ez a terület kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, fejlesztése pedig túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken.

A javaslatot azonnal „megtámadta” a XIII. kerületi MSZP-szervezet, amely szerint a Fidesz újabb lépést tenne az önkormányzatok felszámolása felé. A kerület képviselő-testülete pedig tiltakozó határozatot fogadott el a „Margitsziget elcsatolása” ellen. Ebben a tervet szakmailag megalapozatlannak, az önkormányzat autonómiáját semmibe vevőnek és alaptörvény-ellenesnek nevezték, a törvényjavaslat létrehozásának indokolását pedig valótlannak minősítették. A városrész szocialista polgármestere, Tóth József a közigazgatás „példátlan feldúlásának” és ésszerűtlennek, törvénytelennek nevezte a tervet. Emellett a kerület vezetője arra utalt, hogy szerinte valójában nem a fejlesztések felgyorsítása vezérli az ötletgazdákat, és „közigazgatási földmutyiról” tett említést. A XIII. kerületiek helyi népszavazást kezdeményeznek a terület sorsáról.

A kerület főépítésze a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: „Tulajdonképpen felparcelláznák a Margitszigetet.” Arató György, a városrész főépítésze lapunknak elmondta: egy új fővárosi szabályozási tervezetből az olvasható ki, hogy a szigeten öt új építési telket hoznának létre, amelyeket akár el is lehetne adni. Mindez pedig szerinte annyiban összekapcsolódhat a Margitsziget elcsatolásának tervével: ha már nem tartozna a városrészhez a sziget, akkor a szabályozási terv elfogadásához nem lenne szükség a kerület jóváhagyására, csak a Fővárosi Közgyűlés döntésére.

A sziget felparcellázásáról szóló híreket határozottan cáfolta Tarlós István főpolgármester a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfőn, s úgy fogalmazott: ez egy „buta politikai hazugság”. Mint mondta, a Margitsziget eddig is a fővárosi önkormányzat tulajdonában volt, az, hogy közvetlenül a fővároshoz rendelnék, csak egy hatósági változás, s azt eredményezné: az önkormányzat a saját tulajdona felett gyakorolhatja a közigazgatási jogokat. Mindemellett a főpolgármester több fejlesztést – egyebek mellett a sportlétesítmények rekonstrukcióját és a szabadtéri színpad bővítését – ígért 2016-ig a Margitszigeten.

A kormány a főváros irányítása alá helyezné a szigetet, az angyalföldiek népszavazást kezdeményeznek
A kormány a főváros irányítása alá helyezné a szigetet, az angyalföldiek népszavazást kezdeményeznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.