Hangfelvétel-kiszivárogtatás: ez a történet is elbukni látszik

Az őszödi beszéd kiszivárogtatásának „koronatanújaként” mutatta be a Heti Válasz Szabó Bálintot, a Fiatal Baloldal korábbi Vasmegyei elnökét. A jelenleg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióban politizáló férfi azt állította a lapnak adott interjúban, hogy 2006-ban jelen volt Eduardo Rózsa-Flores terézvárosi lakásán, amikor „Katalin, Imre és Ferenc” a szomszéd szobában lejátszotta és átadta a felvételt a később Bolíviában meggyilkolt Floresnek. A pletykák szerint végül ő juttatta el a hanganyagot a sajtónak.

A Heti Válasz a keresztnevek alapján hat névre szűkítette a lehetséges szereplőket: Szili Katalin volt házelnökre, Szekeres Imre és Juhász Ferenc korábbi honvédelmi miniszterekre, Baja Ferenc volt államtitkárra, Szabó Imre korábbi környezetvédelmi tárcavezetőre, illetve Juhászné Lévai Katalin Hajdú-Bihar megyei közgyűlési elnökre. A „koronatanú” az interjúban többek között arról beszélt, hogy az említett találkozóról (amelyről egyelőre nem tudni, hogy Flores „másképp is dokumentálta-e”) részletesen beszámolt Gyurcsány Ferencnek is, aki neki erre úgy reagált, hogy a történet „nagyfokú azonosságot mutat” azzal, ami az ő fejében van. Ugyanakkor Szabó Bálint értetlenségének adott hangot, amiért a volt kormányfő még nem hozta nyilvánosságra ezeket az eseményeket. Gyurcsány egyébként korábban többször is beszélt már arról: csak néhány apró bizonyíték hiányzik ahhoz, hogy teljes képet kapjon a történtekről. Korábban egy zárt borítékban át is adta Mesterházy Attila jelenlegi MSZP-elnöknek azok nevét, akiket a kiszivárogtatás mögött sejtett; Mesterházy viszont felbontás nélkül ledarálta azt, mondván, ha Gyurcsány sem tartja egyértelműen bizonyíthatónak a verzióját, akkor ő sem hozza azt nyilvánosságra.

A volt miniszterelnök előbb a Facebookon kommentálta a cikket, ebben azt írta: „ha jól érti”, akkor Baja Ferencet, Szekeres Imrét és Szili Katalint gyanúsítják azzal, hogy egy közvetítőnek átadták a Balatonőszödön elmondott beszéd hangfelvételét. „Gyűlölöm az árulást és megvetem az árulókat. De bármi ilyesmivel vádolni valakiket csak akkor szabad, ha megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre” – fogalmazott, hozzátéve: Szabó Bálint állításai közelebb vittek az igazsághoz, de még számos kérdés megválaszolatlan. Gyurcsány Ferenc napközben sajtótájékoztatót is tartott, ahol a megjelent cikk kapcsán azt mondta: nemcsak az MSZP-t, de egész Magyarországot árulták el a kiszivárogtatók. A volt kormányfő megerősítette, hogy a leírtak több ponton is egyeznek azokkal az információkkal, amelyeket korábban ő is kapott az ügyről. Hangsúlyozta azonban, hogy neki sincsenek megdönthetetlen bizonyítékai az ügyben, és a megjelentek sem azok. Gyurcsány úgy vélte, a kiszivárogtatókat nem csupán az MSZP-n belül kell keresni, szerinte bizonyos szálak a debreceni városházára vezetnek. A volt kormányfő hozzátette, hogy az ügy újbóli felmelegítése elsősorban a Fidesz érdeke, hiszen eltereli a figyelmet a trafikbotrányról, és feszültséget lehet vele kelteni az épp szövetségre készülő ellenzéki pártok között.

Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy a Mesterházy Attilának korábban átadott zárt borítékban is Szili, Szekeres és Baja neve szerepelt-e, azt válaszolta: neveket továbbra sem mond, de „nagyfokú átfedések” vannak azon szereplők és a megnevezettek között, akiket az ügy mögött „sejtett”. Gyurcsány lapunk azon kérdésére, hogy életszerűnek tartja-e a három politikus részvételét a vélt összeesküvésben, a volt kormányfő azt válaszolta: ha eddig sikerült távol tartania magát attól, hogy személyeket minősítsen, így ezt most sem teszi meg. „Az elmondott történet számtalan kérdést felvet. De fogalmunk sincs arról, hogy igaz vagy nem igaz. Így aztán kellő higgadtsággal és mértékletességgel kell viszonyulni hozzá. A sztorinak ezen a ponton vége van, egészen addig, amíg valaki elő nem áll cáfolhatatlan bizonyítékokkal” – fogalmazott a Népszabadságnak a volt kormányfő. Gyurcsány a korábbi nemzetbiztonsági vizsgálatra vonatkozó kérdésünkre azt mondta: maga semmilyen kockázatot nem lát abban, hogy az elkészült jelentésnek bármely részletét nyilvánosságra hozzák. „Ha ahhoz fűződik érdek, nyugodtan nyilvánosságra lehet hozni mindent. Annyit azonban megjegyeznék, hogy a Fidesz sem örülne, ha minden hozzáférhetővé válna abból, amit a titkosszolgálat az őszödi ügyben feltárt.

A történet nem ott kezdődik és fejeződik be, hogy valakik ezt a hanganyagot átadják valakinek. Ez a felvétel egy hosszú láncon ment keresztül, és ebben a láncban van olyan fontos elem, amely érdemben érinti a Fidesz eddig hangoztatott pozícióját. Bátorítom a kormányt, hogy ne csak a fontos részleteket nem tartalmazó összefoglaló jelentést, hanem minden vizsgálati, elemző adatot hozzon nyilvánosságra az ügyben” – fogalmazott a Népszabadságnak a volt kormányfő. Gyurcsány Ferenc arra a kérdésünkre, hogy hisz-e a DK-tag Szabó Bálint által elmondott történet hitelességében, azt válaszolta: a történet még nem egész, és amíg nem az, nem is kívánja minősíteni.

Az MSZP közleményben reagált a „leleplezésre”. Azt írták: nem véletlen, hogy épp a trafikmutyibotrány idején veszi elő a jobboldali sajtó a hét évvel ezelőtt történteket. „Orbán Viktort és a pártját kiszolgáló sajtó naponta próbálja újabb és újabb álsztorikat kreálva elfedni az elmúlt húsz év legnagyobb, szervezett korrupciós botrányát” – közölték, hozzátéve: Szabó Bálint olyan súlyos állításokat tett, „amelyeket őszinte ember csak

Már nem lakott ott

Eduardo Rózsa-Flores már 2004-ben eladta az Eötvös utcai lakását, és elköltözött, így nem lehet igaz Szabó Bálint állítása, amely szerint 2006-ban az Eötvös utcai lakásában fogadott vezető politikusokat – állította Rózsa-Flores egyik egykori barátja, aki a költözésnél is segédkezett.  Szerinte az interjúban említett, Tito nevű németjuhász-rottweiler keverék sem élt akkor, már 2004-ben elpusztult. Szabó azt állította, hogy Titóra vigyázott, amíg a szocialista politikusok lejátszották Eduardónak a felvételt, amely Gyurcsány 2006 májusában elmondott balatonőszödi beszédéről készült. A forrás azt állította, hogy Rózsa-Flores néhány hónappal az után, hogy elköltözött, el is adta a lakást. Így emlékezett erre az egyik akkori szomszédja is. (Origo.hu)

A „koronatanú”

Szabó Bálint tizenegy évvel ezelőtt még a Fidesz színeiben indult a csepregi polgármester-választáson, neve azonban néhány évvel később lett ismert, amikor Vas megyéből botrányos tagszervezésekről érkeztek hírek; a vélhetőleg illegálisan történt tagduzzasztás miatt a zalaegerszegi ügyészség eljárást is indított. A gyanúsítottak között szerepelt a Fiatal Baloldal akkori megyei elnökeként dolgozó Szabó Bálint mellett Zuschlag János és Tóth Csaba is. Utóbbi akkoriban megyei elnökhelyettes volt, jelenleg a zuglói pártszervezet vezetője és országgyűlési képviselő. Az ügyészségi nyomozás eredmény nélkül zárult. A botrány azonban fokozódott, Szabó ugyanis magánvádas eljárást indított az ügyben, a tárgyalás előtt viszont –Szabó állítása szerint – több férfi megtámadta és megerőszakolta. Miután állítása szerint a támadói romák voltak, a magánvádas eljárásban feljelentett személy pedig (a tagtoborzási botrányt kirobbantó) szombathelyi cigány önkormányzat akkori elnöke volt, Szabó a két eset között „politikai” összefüggést vélt. Idővel ez az eljárás is megszűnt, bizonyíték hiányában. A fiatalember 2005-ben visszavonult a politikától, Vas megyéből is átköltözött Szegedre, ahol üzletkötőként dolgozott, jelenleg vállalkozó. „Országos politikában akkor vállalok szerepet, ha új erő jelenik meg (…) Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét nem hazugságbeszédként kellene értelmezni, ellenkezőleg: igazságbeszéd. Arról beszélt, amit ma Magyarországon mindenki tud: az országos politika nálunk hazugságokra és képmutatásra épült és épül” – fogalmazott pár éve a Zóna című magazinnak. További érdekesség, hogy Szabó korábban a Nyugat.hu-nak nyilatkozva a tagtoborzási botrány kapcsán arról beszélt: az MSZP-ben senki nem volt szolidáris vele az eset kapcsán. Hozzátette azonban azt is, hogy „Szili Katalinon túl mindenki más érzéketlen maradt”. Szabó most épp Szilit hozta összefüggésbe a kiszivárogtatással. A fiatalember jelenleg a Demokratikus Koalíció tagja és aktivistája. (Sz. T. L.)

Szekeres: Hülyeség

„A Heti Válaszban megjelent interjú kitalált történet, aminek semmi alapja sincs és teljesen valószínűtlen. Úgy látszik, a hülyeségnek és a rosszindulatnak nincs határa” – ezt nyilatkozta Szekeres Imre. A volt honvédelmi miniszter megkeresésünkre azt közölte: nem ismerte Rózsa-Florest, soha nem találkozott vele. „Bayer Zsolt ismerőse volt, aki nekrológot írt róla a Magyar Hírlapban A jobboldal Che Guevarája címmel, és nem az enyém. Azt állítani, hogy két védett politikus és egy harmadik kormánytag felkeresi lakásán e kétes figurát; teljesen elképesztő” – mondta a Népszabadságnak. Szekeres hangsúlyozta: mivel a kormányőrség minden mozgását rögzítette, felhatalmazza, hogy hozza nyilvánosságra, járt-e Rózsa-Flores lakásában. „Több alkalommal elmondtam, hogy az őszödi frakcióülésnek csak az elején vettem részt, mivel Gyurcsány Ferenc akkor kért fel miniszternek, utána távoztam Szigetvári Viktorral, mert az önkormányzati választásokat előkészítő megbeszélésem volt. A hangfelvételt akkor ismertem meg, amikor az nyilvánosságra került. Sem ezzel, sem más hangfelvétellel nem volt dolgom, azokat Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke és a pártigazgatója őrizte” – nyilatkozta, leszögezve: „Én, aki az MSZP megalakításában és megszervezésében részt vettem, aki minden nehéz helyzetben kiálltam a baloldali eszmékért, határozottan viszszautasítom, hogy bárki azt feltételezze rólam, hogy az MSZP érdekei ellen cselekedtem volna bárhol, bármikor. 2006-ban, mint a választások politikai felelőse, mindent megtettem az MSZP győzelméért, együtt Gyurcsány Ferenccel. Teljesen értelmetlen feltételezni, hogy ugyanakkor ellene léptem volna fel. Közismert, hogy sok politikai kérdésben nem értettünk egyet. Közismert az is, hogy leköszönésekor méltatlanul viselkedett velem, mert nézetkülönbségünk áthidalhatatlanná vált. De soha, semmikor nem éltem ebben a vitában antidemokratikus és etikátlan eszközökkel” –mondta.

Baja: Kalandorok

Baja Ferenc azt mondta: nem ismeri Florest. A volt államtitkár lapunknak azt hangsúlyozta, bármennyi vitája volt is a pártért, azt mindig is védeni fogja, nem pedig ártani neki. Baja szerint teljesen valószínűtlen, hogy „politikai kalandorokkal” és állításaikkal érdemben foglalkozni kelljen. A politikus rámutatott, hogy a most koronatanúként bemutatott – korábban a Fideszben is politizáló – egykori „i ú szocialistát” idővel a szűrő mechanizmusok révén eltávolították az MSZP-től. Baja szorgalmazta, hogy a tisztánlátás érdekében hozzák nyilvánosságra teljes terjedelmében a korábbi, az ügyben indított nemzetbiztonsági vizsgálat teljes anyagát. cáfolhatatlan bizonyíték birtokában hoz nyilvánosságra”. Az MSZP arra szólította fel a Heti Választ és a „koronatanút”, hogy álljanak elő az egyértelmű bizonyítékokkal.

Szili: Nevetséges

Az egykori szocialista politikus, volt házelnök közleményben reagált a történtekre: „A velem kapcsolatos valamennyi állítás valótlan és nevetséges lejáratási kísérlet. (...) A közlés a szerkesztőséghez méltatlan, nívótlan, célzatos eljárás. Olyan ügyekben kényszerít védekezésre, amelyekhez közöm nem volt és nincs. (...) Az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeivel foglalkozó valamennyi vizsgálat és dokumentum nyilvánosságra hozatalát magam több alkalommal, hivatalosan kezdeményeztem. (...) Eduardo Rózsa-Floresszel nemhogy nem találkoztam, nevét is csak, mint minden átlagember, a híradásokból ismertem meg” – írja.

Gyurcsány Ferenc a végzetes nap estéjén, 2006. szeptember 17-én az ATV-ben
Gyurcsány Ferenc a végzetes nap estéjén, 2006. szeptember 17-én az ATV-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.