Elijesztették a HIV-fertőzött nők a fideszes EP-képviselőt?

Gál Kinga fideszes EP-képviselő ellen is vádak merültek fel egy európai parlamenti delegáció április végi botrányszagú indiai látogatásával kapcsolatban – derül ki a European Voice hetilap cikkéből. Az EP-delegáció Kalkuttában egy az EU által finanszírozott klinikát, menedékházat látogatott meg, ahol többek között HIV-fertőzött indiai nőket is kezelnek. A delegáció botrányosra sikeredett útjáról a delegációval utazó, és a szocialista frakció titkársága mellett dolgozó munkatárs számolt be levélben Graham Watsonnak, a delegáció hivatalos vezetőjének, aki egyébként nem utazott Indiába.

A tudósítónk által is látott levél szerint a látogatás során a lengyel Lena Kolarska Bobinska, aki Watson helyett vezette a helyszínen a delegációt, váratlanul megszakította a látogatást, nem sokkal miután az elkezdődött. A lengyel képviselőnőt követte Gál Kinga és egy német néppárti képviselő, Birgit Collin Langen.

Miután kijöttek a klinikáról, a levél szerint a néppárti képviselők mérgesen reklamáltak, hogy a titkárság veszélynek teszi ki őket azzal, hogy fertőző betegek közé viszik őket. A levél szerint a három képviselőnő ezután ragaszkodott ahhoz, hogy távozzanak, hogy „végre legyen egy kis idő shoppingolni”. Ezután a képviselőnők elvitették magukat az ötvenfős delegációs busszal, hátrahagyva két EP-képviselőt, a konzervatív brit Anthea McIntyret és a német baloldali Joe Leinent, akik folytatták a látogatást. A levél kitér rá, hogy az eset azért is rendkívül kellemetlen, mert a társadalmi megbélyegzéssel sújtott, kiközösített indiai nők saját pénzükből utaztak el a klinikára, hogy köszönetet mondhassanak a létesítmény finanszírozásáért az EP-képviselőknek.

A European Voice-nak Bobinska tagadta a vádakat, mondván a programban való változást „fáradtság, a hőség és a programban történő csúszások” okozták. Gál Kinga a lapnak azt mondta, hogy a klinika más, többek között trópusi betegségekben szenvedő betegeket is kezel, ezért merült fel aggodalom. Az EP-képviselők tagadják, hogy a HIV-fertőzéstől való félelmükben hagyták volna el a helyszínt, és azt mondják, csak azután volt vásárlás, hogy a hivatalos program szerint befejeződött a klinika meglátogatása. Megkeresésünkre a Fidesz EP-frakciójának sajtószolgálata közölte, Gál Kinga nem kíván nyilatkozni az ügyben. Elküldték a European Vioce-hoz eljuttatott válaszokat, melyeket a delegáció szerint a lap nem vett figyelembe. Eszerint még a távozás előtt találkoztak a HIV-fertőzött nőkkel, és semmilyen aggályuk nem volt azzal kapcsolatban, hogy esetleg HIV-vírussal fertőződhetnek meg, a gondot a többi, trópusi betegségben szenvedő beteg jelenléte okozta. Gál Kinga titkársága arra is felhívja a figyelmet, hogy az Európai Parlament Orvosi Szolgálatának hivatalos anyaga, amely az érintett delegációnak készült, azt tanácsolja a delegációban részt vevőknek, „ne érintkezzenek láthatóan beteg emberekkel”. Ennek ellenére, érvelnek Gál Kingáék, „a felelőtlen szervezés következtében a delegáció résztvevői egy kórház olyan szobájában és várótermében kényszerültek várakozni, ahol különböző trópusi betegségeket hordozó páciensek vártak a rendelésre.”

Információink szerint az ügy napirenden volt csütörtökön az EP házbizottsági ülésén. Úgy tudjuk, Martin Schulz, az EP-elnöke kivizsgálja a történteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.