Laborc-ügy: Józsefvárosi rosszfiúk

Kocsis Máté nem szívesen venné fel a kesztyűt Szabó Gáborral, a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat egykori vezetőjével szemben, mert szerinte a vele való „háborúskodással” Szabó csupán ismertséget akar szerezni polgármesteri ambícióinak beteljesítéséhez – bár aligha van olyan párt Józsefvárosban, amely felvállalná őt.

Elődje, a néhai Csécsei Béla óvatosságra intette Kocsist. Azt mondta neki, nehogy bármilyen felelős beosztásban alkalmazza az SZDSZ-től a választások után sietve a Fideszhez, majd nemrég (miután Kocsissal sem tudott kijönni) az Együtt 2014-hez orientálódó – és ott is nemkívánatos személlyé nyilvánított – Szabót. Nem hallgatott rá. Kocsis ma már nem büszke erre a döntésére. Kocsis Máté és Szabó Gábor konfliktusa a Portik–Laborc-találkozó apropóján kapott országos nyilvánosságot, miután a PestiSrácok.hu megírta: Kocsisnak személyes meccse a találkozó körülményeinek és utóéletének feltárása, mert Józsefvárosban olyan ellenfelekkel csatázik, akik érintettek lehetnek a botrányban.

Mint utóbb a Népszabadság megtudta, nemcsak a Portik–Laborc-találkozót körüllengő botrányban, hanem jó eséllyel a hajógyári-szigeti rendőrségi korrupciós botrányként ismert bűnügyben is.

Józsefváros fideszes polgármestere – az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, a nemzetbiztonsági bizottság tagja és a Fidesz kommunikációs igazgatója – 2011 nyarán elsőként beszélt arról, hogy 2008 nyarán Laborc Sándor, az NBH akkori főigazgatója találkozott Portik Tamással, az azóta több gyilkosság lehetséges felbujtójaként letartóztatott „fekete öves maffiózóval”. Belügyminisztériumi források tagadják, hogy ők súgtak volna Kocsisnak, a tárcánál is csak az után kezdték el keresni a találkozó „nyomait”, hogy a képviselő az egyik nemzetbiztonsági bizottsági ülésen kirobbantotta a botrányt.

Kocsis továbbra sem kívánja nyilvánosságra hozni, kitől értesült a találkozóról. Lapunknak is csak annyit mondott, „valaki túlságosan hangosan kérkedett azzal, hogy milyen jó kapcsolata van Portik Tamással, mi mindent tud róla, és hogy kikkel találkozott, én csak a végére jártam, hogy igazat mond-e az illető”. Túlzónak tartja ugyanakkor, hogy személyes meccse lenne az ügy feltárása, bár az igaz – tette hozzá –, ha nincs résen, Portik egyik embere miatt maga is kínos helyzetbe kerülhetett volna.

Szabó Gábor ugyanis előbb havi 280, majd 350 ezer forintért alkalmazta a Városüzemeltetési Szolgálatnál azt a Sarkadi Józsefet, akit a fővárosi éjszakában többen Portik egykori testőreként neveztek meg. Sarkadi is részt vett a Józsefvárosi Jófiúk rendfenntartó-rendteremtő munkájában. Ez az önkormányzat anyagi támogatásával létrejött járőrszolgálat a rendőrség mellett, de attól függetlenül járőrözött Józsefvárosban. Prostituáltakat küldtek el a placcaikról, közterületeken alvó hajléktalanokat ébresztettek fel és zavartak el.

A Jófiúknál a küzdősportos múlt, a tekintélyt parancsoló megjelenés alapkövetelmény volt. Fekete egyenruhájuk, fekete terepjáróik együttese valóban elrettentő erővel bírt a legkiszolgáltatottabbak körében. Más kérdés, hogy az „intézkedéseik” egynémelyikével kapcsolatban súlyos törvényességi aggályok fogalmazódhatnak meg.

A helyi rendőrség nem is volt jóban a Jófiúkkal. Hogy a rendőri intézkedésre hajazó fellépésük idegesítette-e őket, vagy egyes nehézfiúk megjelenése, nem tudni. Szabó mindenesetre megpróbálta elérni Kocsisnál, hogy „állítsa le a rendőrséget”, amely „egyre gyakrabban betartott neki”. Kocsisnak se szándéka, se hatalma nem lett volna eleget tenni a kérésnek, viszont azt sem tehette meg, hogy nem foglalkozik az üggyel mélyrehatóbban, mint addig. Főleg azután, hogy a múlt tavaszon nyilvánosságra került: priuszos nehézfiúk is vannak a Jófiúk csapatában. Elmondása szerint utasította Szabót, hogy haladéktalanul rúgja ki Sarkadit. Szabó ezt megtette, de végleg meg is romlott a kapcsolata a polgármesterrel. Ez követően mondott fel.

Egy interjújában Kocsis úgy fogalmazott, Szabót nem lemondatták, hanem lemondott, pedig „kértem, ne tegye”. A később megjelent cikkek szerint ő rúgta ki Szabót. Kérdésünkre azt mondta: először nem örült Szabó lemondásának, mert azt akarta, hogy amit tönkretett a Városüzemeltetésnél, hozza rendbe. Utólag több tízmilliós visszaélések nyomaira bukkant a Városüzemeltetésnél, feljelentést is tett. Még nyomoznak. Semmi nem támasztja alá, hogy a Kocsis által feltárt Portik–Laborc-találkozó és a Jófiúk józsefvárosi ügyei között bármiféle összefüggés lenne. Az ügynek azonban van egy szála, amely arra utal, hogy Szabó megpróbálta hírbe hozni Kocsis Mátét.

Szabó Gábor a PestiSrácok.hu róla szóló írásaihoz fűzött hozzászólásaiban tagadta, hogy Sarkadi Portik testőre lett volna. Ellentámadásba ment át, azt állítva, a tavaly kirobbant rendőrségi korrupciós botrány egyik első számú gyanúsítottját, Kalmár Tamást, a BRFK volt főosztályvezetőjét csak azért nem jelenthette fel, mert Kocsis kategorikusan megtiltotta. Pedig szerinte Kalmárék visszaélésszerűen akadályozták a Jófiúk rendteremtő munkáját. Sőt később egy másik, de szintén a korrupciós ügyben letartóztatott rendőrt küldött hozzá, hogy magyarázza el, kikkel van baj a Jófiúk között.

Ha mindezt közvetlenül Kalmárék lefogása után írja, talán lett volna némi hitele. Csakhogy még rendőrségi körökben sem így emlékeznek a történtekre, a városházán pedig pláne nem. Forrásaink szerint a Jófiúk és a rendőrség viszonya akkor romlott meg végérvényesen, amikor a rendőrség olyan információt kapott, miszerint a Jófiúk egyik autójával drogot terítenek a kerületben. A rendőrségi akció azonban nem hozta meg a várt eredményt, többek szerint azért nem, mert az érintettek fülest kaptak. Hogy kitől, azt máig homály fedi.

Kocsis nem tagadja, hogy kezdetben támogatta a Jófiúk működését, mert a kerület lakossága nagyobb közbiztonságot igényelt, mint amekkorát a helyi rendőrség biztosítani tudott. „Túl későn kezdtem el foglalkozni a rendőrség és a Jófiúk elmérgesedő kapcsolatával, már nem tehettem semmit. Amikor pedig kiderült, hogy betanított munkási, gépkezelői vagy éppen városgondnoki státuszban bűnözőket is felvettek a Jófiúk közé, a helyzet tarthatatlanná vált, és az amúgy jó szándékú kezdeményezés sorsa is megpecsételődött” – mondta.

 

Kocsis Máté a parlamentben
Kocsis Máté a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.