Aktivisták a Ludwig lépcsőjén

„Fórum – összefogás a kortárs művészetért” feliratú molinó alatt húsz civil aktivista – többségében művészhallgató – csütörtök délelőtt bevonult a Művészetek Palotájába, majd elfoglalta a Ludwig Múzeum lépcsőjét. Az akció szervezői azzal érveltek, hogy elfogadhatatlannak tartják az információk titkosítását és a transzparencia hiányát a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum aktuális igazgatói pályázata kapcsán.

A „múzeumfoglalók” szakmai egyeztetést, intézményi és szakmai autonómiát, átláthatóságot követelnek a döntésekben.

Az oktatás és a társadalom egyéb területein az utóbbi két évben lezajlott antidemokratikus gyakorlat elérte a képzőművészetet is – írták előzetesen kiadott közleményükben: ilyennek tartják a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum szakmai előkészítés nélküli összevonását, a Műcsarnok pályázat nélkül kinevezett igazgatójának ügyét, a Magyar Művészeti Akadémia indokolatlan közintézményi hatalommal és a közpénzek elosztásával való felhatalmazását s végül a Ludwig Múzeum pályáztatásának átláthatatlanságát. „Mindez a kortárs művészet működésének ellehetetlenüléséhez vezet, s összefogásra kényszerít bennünket”.

A közlemény szerint egy héttel ezelőtt, 2013. május 2-án a Szabad Művészek csoport a Ludwig Múzeum igazgatói pályázata és a döntési folyamat titkosítása kapcsán, nyilvánosságot követelve, levelet írt Balog Zoltán humánminiszternek, de ő a mai napig nem válaszolt. Az Összefogás a Kortárs Művészetért követeli a döntéshozatali folyamatok átláthatóságát és a Ludwig Múzeum igazgatói pozíciójára pályázók szakmai bizottság előtti meghallgatásán készült jegyzőkönyv titkosításának azonnali feloldását.

A tüntetők délelőtt a Ludwig lépcsőjén és a MüPa teraszán „Autonóm intézményeket, most! Átláthatóságot a politikai döntésekben” feliratú molinókat akasztottak ki, az utóbbit a biztonsági őrök eltávolították, majd egy idő után feladták a küzdelmet, és inkább rendőrt hívtak. Dél körül rendőri egységek is megjelentek a helyszínen; igazoltatták a szervezőket, majd miután tájékoztatták őket, hogy tüntetésükkel bűncselekményt nem valósíthatnak meg, mások személyi szabadságát és mozgását nem akadályozhatják, elvonultak.

Az aktivisták egész nap háborítatlanul ülhettek a lépcsőn, délután öt órára pedig fórumot hirdettek, és közölték, hogy éjfélig maradnának.

A fórumon – amelyen negyven-ötvenen vettek részt – arról vitáztak, hogy mi szolgálja jobban az akció sikerét: a polgári engedetlenség, vagyis az, ha a tíz órai zárás után is megpróbálnak bent maradni (kockáztatva ezzel, hogy esetleg rendőrök fogják elvinni őket), vagy az, ha betartják a szabályokat, és pénteken újabb fórumon folytatják a tiltakozást. A többség végül a maradás mellett döntött; lapzártakor a fórum még tartott.

A múzeumfoglalók péntekre meghívták a Ludwigba Balog Zoltánt, hogy „vonja vissza a titkosítást, hallgassa meg a civilekből és kortárs művészekből, szakemberekből álló szakmai fórum problémafelvetéseit”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált, hogy ők a törvényi előírásoknak megfelelően jártak el, amikor kiírták a Ludwig Múzeum igazgatói állására „a nyilvános, a vezetői posztot nem hitbizománynak tekintő pályázatot”. „Bencsik Barnabásnak, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatójának határozott időre szólt a mandátuma, ami 2013. február 28-án lejárt. Ezt a tényt a sajtóban megjelent írások szerint többen nem hajlandóak tudomásul venni, holott a demokratikus gondolkodás alapja a hatályos törvények tisztelete” – közölte a tárca.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.