'Majd helikoptert rendelünk'

Egymillió forintos bírsággal fenyegette meg a megyei közigazgatási hivatal népegészségügyi intézete Cserépváralja önkormányzatát, ha az továbbra is foglalkoztatja Keszthelyi Gyula háziorvost – ez a lényege annak a határozatnak, amit kedden kapott kézhez Dávid Zoltán polgármester.

A papír formailag a falu egészségügyi ellátásának azonnali felfüggesztéséről szól, és azután született, miután a polgármester egy nappal korábban egyértelművé tette: nem keres Keszthelyi Gyula helyett másik orvost, a falunak jó, egyelőre úgy is, ha OEP-finanszírozás nélkül, de legalább helyben gyógyít. A feketeleves szerda reggel érkezett, egy újabb hatósági levéllel, amelyben az ÁNTSZ egy másik helyi hivatala, a tiszaújvárosi járási népegészségügyi intézet kijelölte a tardi orvosi rendelőt ideiglenes ellátóhelyként a cserépváraljaiaknak is. Ez egyben azt is jelenti, hogy szerdától hatóságilag megszűnt a községben a háziorvosi rendelés, az ott élő 300 embernek minden panasszal, minden receptért, minden beutalóért elvben Tardra kell utaznia, oda, ahonnan korábban Keszthelyi Gyulát elmozdították, miután nem volt hajlandó egy halottszemlére, mert ezt összeférhetetlennek tartotta azzal, hogy az elhunytat korábban ő kezelte.

Tard és Cserépváralja közt naponta két buszjárat van, ám a menetrend nem igazodik a tardi rendelőben Keszthelyi Gyulát helyettesítő orvos heti három, másfél-két órányi rendelési idejéhez.

Komáromi Zoltán háziorvos, egykori szakfelügyelő főorvos szerint a kialakult helyzet immár súlyosan veszélyezteti a két falu lakóinak biztonságos ellátását. A tardi önkormányzat által felkért háziorvos saját mezőcsáti körzete ugyanis az adott községektől 30, illetve 38 kilométernyire van, azaz az orvosnőt vészhelyzetben hiába is riasztanák, szinte lehetetlen időben kiérnie a tardi vagy a cserépváraljai betegekhez.

„Tényleg mindenkinek Tardra kell mostantól mennie?” – hitetlenkedik a 71 éves Varga Gyuláné Cserépváralján. Mint mondja: neki meg a férjének nagyon is jó Keszthelyi doktor, húsz éve ő az orvosuk, mindig rendes ellátást kaptak tőle. Arról szó sem lehet, hogy orvost váltsunk, erre senki nem kényszeríthet – mondja.

„Rebellis kuruc vagyok, nem adom fel, bár ez az ügy lassan az én képességeimet és beosztásomat meghaladja” – állítja Dávid Zoltán, Cserépváralja polgármestere, s hozzáteszi: nem fogadja el a hatósági leveleket: a falu nem fizet egymilliós bírságot, megtámadják a határozatokat. Testületi ülést hív össze, melyen arról fognak dönteni, hogy Tard helyett inkább Cserépfaluba irányítja az orvosuktól hatóságilag megfosztott cserépváraljaikat, mert az tőlük csak három kilométerre van. Amikor a közlekedésről faggatom, Dávid Zoltán csak annyit mond: „majd helikoptert rendelünk a minisztériumból”.

Az újabb hatósági intézkedésekkel előállt helyzet Keszthelyi tardi betegeit is megdöbbenti, akik tömegével követték őt Cserépváraljára. „A nyugalom szigete volt Tard, mielőtt egymásnak ugrasztotta a polgármester az embereket a faluban ezzel az üggyel” – mondja egy asszony. Aki valamilyen módon függ az önkormányzattól, mert onnan segélyt vagy munkát kap, az átment a helyettes doktornőhöz, a többiek maradtak Keszthelyi Gyula mellett. A tardi Rózsa utca lakói közül többen is állítják: a falu túlnyomó hányada ragaszkodik az orvoshoz. A legutóbbi falugyűlésen másfél hónapja ezt a polgármester is visszaigazolta, amikor arról beszélt, hogy a doktornőt az elmúlt hónapok alatt alig több mint kétszáz beteg választotta, a többi 1200 Keszthelyi Gyulánál maradt.

Az egyik asszony azt mondta: ő maga segített összegyűjteni azokat a nyilatkozatokat, amelyek arról szóltak, hogy az emberek Keszthelyi Gyula praxisában maradnak. Ezt aztán minden egyes betegkartonhoz hozzácsatolták. Hozzátette: nem ez volt az egyetlen megmozdulás az orvosért, gyűjtöttek aláírásokat, hogy szüntessék meg a Keszthelyi ellen indított eljárást, kérelemmel fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is, de válasz sehonnan sem érkezett. Az asszony azt sem érti, hogy amikor ennyi ember ellátása kerül veszélybe, nincs kihez fordulniuk, mert nem segít rajtuk senki. De ők – fogadkozik – kitartanak orvosuk mellett. Húsz éve van velük, minden bajukat ismeri.

Az egyik helybéli, Nagy András elképzelhetetlennek tartja, hogy az idősek hatalmi szóra orvost váltsanak. Egy másik férfi meg csak annyit tesz hozzá mindehhez: „Csak van valahol valamilyen hivatal, ahol józan emberek dolgoznak?!”

 

A viszály centruma, a tardi rendelő
A viszály centruma, a tardi rendelő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.