Olajág az Arany Alkonyból

Mindössze 24 millió forint évi megtakarítás fejében két idősotthont zárat be június végén a fővárosi önkormányzat. A két telephelyen – a XIX. kerületi Mészáros Lőrinc utcában és a XX. kerületi Virág Benedek utcában – működő otthon 188 lakóját az Alacskai úti intézménybe költöztetik.

Ennek a VII. kerületi, Dózsa György úti telephelyét viszont a VI. kerületi Rózsa utcai Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona alá rendelik. Így két mamutintézmény jön létre. Az Alacskai úti otthon 318 fősre, a Vázsonyi Vilmos otthon 250 fősre duzzad. Az átszervezés okaként a főváros a demográfiai folyamatokat, illetve a gazdaság korlátozott teherbíró képességét jelöli meg. A népesség fokozatos elöregedése, a családok felbomlása miatt egyre inkább előtérbe kerülnek az intézményes gondozási formák. Majd mindezekből eléggé meghökkentő módon arra a következtetésre jut, hogy az lesz a legjobb, ha bezárnak két idősotthont, lakóit átköltöztetik, a nem szakdolgozók nagy részét pedig szélnek eresztik.

Az Olajág Otthonokban most garantálják a nyugalmat
Az Olajág Otthonokban most garantálják a nyugalmat

Szentes Tamás, a fővárosi idősellátás átszervezésének első ütemét tartalmazó előterjesztést jegyző főpolgármester-helyettes szerint most nem határozható meg pontosan az alap- vagy szakellátásra szorulók száma. Korábban léteztek ilyen adatok. A Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Módszertani Osztályának adatai szerint 2001 és 2005 között 16 ezer 166 elhelyezési kérelmet nyújtottak be. A várakozási idő átlagosan 1–5 év volt. (A fővárosi önkormányzat jelenlegi 13 intézményének 30 telephelyén összesen 3795 idős ember él.)

– Miközben az ország népessége elöregszik, és egyre nagyobb szükség van a bentlakásos intézményekben történő szakellátásra, Budapest vezetői csökkentik a férőhelyek számát. Miközben a szakma egyre inkább a kis létszámú otthonokat részesíti előnyben, a főváros faluvá duzzasztott idősotthonokat hoz létre. Mindezt néhány tízmillió forint megtakarításának reményében – mondja Havas Szófia, a főváros egészségügyi és szociális bizottságának alelnöke, aki azt is sérelmezi, hogy a városvezetés nem adott választ arra a kérdésére, mit terveznek az így kiürített ingatlanokkal.

Azt sem tudni, hogy az elköltöztetett időseknek többet kell-e majd fizetniük az új otthonban? A megszüntetendő intézményekben ugyanis ellátási formától függően 67 950 forinttól 91 500 forintig terjedő havi térítési díjat kellett fizetniük. Az Alacskai úti otthonban az idén ez 95 400–99 000 forint.

– A fővárosi önkormányzat új rendeletének értékelése, jogszerűségének vizsgálata még hátravan, hiszen a döntés szerdán született – válaszolta lapunk kérdésére Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott, aki mindenkit biztosított arról, hogy a kormányhivatal semmilyen engedményre nem hajlandó az idősellátás területén. A kormánymegbízott információi szerint a június végén bezárandó otthonok lakói jobb ellátást kapnak az új helyen, de ezt mindenképpen vizsgálni fogják, mint ahogy a térítési díjak összegét is. Megjegyezte, hogy korunk gyorsan változó, gazdasági válsággal terhelt világában előfordulhat, hogy egy-egy fenntartó képtelen tovább ellátni a korábban vállalt feladatot.

Ez történt az Arany Alkony otthonok előző fenntartójával. A kormányhivatal, érzékelve az ellátási bizonytalanságot, tavaly márciusban megvonta az Arany Alkony Idősotthonok működési engedélyét, ám a fenntartó Kálvin János Presbiteri Misszió, illetve a főváros megfellebbezte a határozatot, így a misszió tavaly december végéig tovább működtethette az intézményeket. Pesti Imre elismerte, hogy az eltelt 14 hónap megterhelő és bizonytalansággal teli időszak volt az otthonokban élőknek, de közigazgatási szempontból ez korántsem számít hosszú időnek. Ez idő alatt módosítani kellett a meglévő jogszabályt és új fenntartót kellett keresni. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség önként jelentkezett a feladatra. A kormánymegbízott szerint tisztes és jó szándékú fenntartóra leltek bennük az otthonok, amelyek zavartalan működése így hosszú távra biztosítottá vált. Az Olajág Otthonok terveit tegnap Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija ismertette: a következő hónapokban és években nemcsak a nyugalmat tudják garantálni, hanem további fejlődést, a körülmények javítását is az intézmények több mint 1300 lakója számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.