Botka: Nem a múlt csatáit kell vívni

Botka László szocialista választmányi elnök szerint a mozgósításon múlik a kormányváltás.

− Az MSZP politikai stratégiájáról egyeztet ma a választmány. Állítólag ez rendkívüli tanácskozás.

− Semmi rendkívüli nem történik. Az alapszabály szerint a stratégiai kérdések a választmány hatáskörébe tartoznak. Egy évvel korábban pedig épp ilyenkor fogadtuk el a követendő stratégiát, most ennek a felülvizsgálata történik meg egy évvel a választások előtt. Tavaly azt mondtuk, a vereség után az MSZP magára talált, a demokratikus ellenzék legerősebb pártja lett, ezért el kell kezdeni az alternatívaképzést. Ez utóbbi keretében zajlott a programalkotás, amely szinte mindegyik szakpolitikai területet érintette. A lehető legnyitottabb politikát akartuk folytatni, ezért a lehető legszélesebb együttműködésre hívtunk minden lehetséges szövetségest. Most, egy év után, megpróbáljuk meghatározni, melyek legyenek a párt irányai a hátralévő időben.

− Mennyiben tudnak mást mondani? A szövetségkötés még várat magára, a helyzet kiforratlan. Így nehéz stratégiát alkotni.

− A szövetségi politika fontos, de csak egy eleme a politikai stratégiának. Az MSZP erősödése az elsődleges cél. Egyértelműen látjuk, hogy megszerezhető a kormányváltáshoz szükséges szavazatmennyiség: ott van az MSZP-nél, ott van az Együtt 2014 és a többi lehetséges szövetség mögött. Tény ugyanakkor, hogy ha ezeket a bázisokat most összeadom, közösen sem vagyunk még elegen. Ezért fontos a közel egymilliós bizonytalan tábort is megszólítani. Tudható, hogy ezek az emberek döntő többségben elégedetlenek az Orbán-kormánnyal, s változást akarnak. Természetes, hogy a stratégiánk e bázis megszólításáról fog szólni. Ehhez határozott politikára van szükség, és arra, hogy az emberek elhiggyék: az MSZP és szövetségesei képesek a kormányváltásra. Abban továbbra is konszenzus van, hogy folytatni kell a nyitottság politikáját. Tavaly azt mondtuk, hogy 106 közös egyéni jelöltre, közös listára és közös miniszterelnök-jelöltre van szükség. Az álláspontunk változatlan.

− Mi a többségi álláspont a választmányban a szövetségkötés időpontját illetően: mielőbb megállapodni, vagy még várni, s addig külön erősödni?

− Ha aktivistát, vagy egy minket támogató szavazót kérdez, tízből kilenc azt fogja mondani: mielőbb össze kell fogni. Ez a hangulat és várakozás jelenik meg az MSZP minden testületében, így a pártparlamentben is. Némi értetlenséget tapasztalok azzal kapcsolatban, hogy az E14–PM-nek a tárgyalások megkezdéséhez még másfél hónapra szüksége van. Ha ez van, hát ez van. Nem rajtunk múlik.

− Az elmúlt nyolc év stigmája még mindig befolyásolja az MSZP megítélését. Miként lehet ezt feloldani, ha fel kell egyáltalán?

− A következő időszak stratégiájában meghatározó elemnek kell lennie, hogy szembesítsük a választókat a három év Orbán-kormányzás káraival, s annak alátámasztásával, hogy az ország mennyivel jobb helyzetben volt 2010-ben, mint most. Egy szembesítőkampány nélkülözhetetlen lesz a választási felkészülésben. Ezzel együtt nem látom tragikusan a helyzetet. A már hivatkozott bizonytalan rétegben kétségtelenül egyharmadnyian vannak, akik a korábbi nyolc évet teszik felelőssé a jelenlegi életszínvonal-romlásért is, a többség viszont nem így gondolja. Egy választás szerintem mindig a jövőről szól. Az MSZP-nek nem a múlt csatáit kell újra megvívnia. Sokkal inkább a jelen és a jövő égető problémáira kell megfelelő válaszokat adni. A felmérésekből és az időközi választások eredményeiből azt látjuk: a részvételi arány kulcsfontosságú lesz. Ha sokan mennek el szavazni, akkor a szocialisták és szövetségeseinek győzelme valószínűsíthető. Ha alacsony lesz a részvétel, az a Fidesznek segít. Látszik is, hogy erre játszanak.

− A választmány el tudná fogadni, hogy esetleg Bajnai Gordon legyen az összefogás kormányfőjelöltje, vagy mindenáron Mesterházy Attilát támogatják?

− Mindenki azt mondja, hogy ez politikai, s nem személyi kérdés. Az én szavaim is egybecsengenek azzal, amit a pártelnök mond ezzel kapcsolatban: az lesz a jelölt, akivel nyerni lehet. Az a lehető legtermészetesebb, ha egy politikai közösség elsősorban a saját vezetőjéhez ragaszkodik. Mindemellett minden szocialista politikus és testület is tisztában van a felelősségével: nekünk a kormányváltás a legfontosabb. A döntéseket is ehhez igazítjuk majd.

Botka László
Botka László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.