Kit jelöl Orbán Szalai utódjának?

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalosan elindította a jelölési eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöki posztjára – tájékoztatta lapunkat a Kormányzati Információs Központ.

Szalai Annamária április 15-én hunyt el, a nemrégiben módosított médiatörvény alapján a miniszterelnöknek 15 napon belül kell felkérnie szakmai szervezeteket, tegyenek javaslatot az új elnökre. Az új NMHH-elnök jelölése politikailag már nem lesz olyan direkt, mint Szalai Annamáriáé volt, hiszen őt Orbán Viktor nevezte ki kilenc évre a hatóság élére.

Az Európai Parlament nyomására március végén módosított médiatörvény értelmében a hatóság elnökét már nem a miniszterelnök, hanem javaslatára az államfő nevezi ki. A miniszterelnöknek a jelölés előtt egyeztetnie kell szakmai szervezetekkel is. A felkért szervezetek javaslatainak megismerése érdekében a miniszterelnök által kijelölt vezető egyeztetést tart, Orbán pedig mindezek után teszi meg személyi javaslatát.

Koltay András
Koltay András

A miniszterelnök egyeztetési kötelezettségére vonatkozó törvényi passzusok olyan „puhán” lettek megfogalmazva, hogy azok igencsak nagy szabadságot biztosítanak Orbán Viktornak. Valójában nincs kötve ahhoz, hogy azt a személyt terjessze fel az államfőnek, akit a szakmai szervezetek többsége támogat. Az is előfordulhat, hogy egy szervezet által javasolt személyt választ, de a törvény szövege megengedi számára akár azt is, hogy a személyi javaslatok megfontolása után egy teljesen új névvel álljon elő.

Lapunk információi szerint politikai és szakmai körökben továbbra is két esélyesről beszélnek: Koltay Andrásról, a Médiatanács tagjáról és Böröcz Istvánról, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójáról. A jogász végzettségű Koltay korábban az MTV-t felügyelő kuratórium tagja volt, szakterülete a médiajog. Szalai Annamária betegségének súlyosra fordulása után jórészt ő helyettesítette az elnököt a szakmai fórumokon és a médiaszereplésekben.

Egyesek szerint Böröcz nem felel meg az elnökkel szemben támasztott törvényi feltételeknek. Az lehet ugyanis az NMHH elnöke, akinek van felsőfokú jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi végzettsége, és legalább ötéves, a médiaszolgáltatások vagy a sajtótermékek hatósági felügyeletével, vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlata. Az ötéves gyakorlat helyett a törvény elfogadja e tudományágak területén a médiára vagy a hírközlésre vonatkozó tárgyban Magyarországon elismert tudományos fokozatot, vagy legalább tízéves felsőoktatásban folytatott gyakorlatot. Böröczöt két évvel ezelőtt nevezte ki Szalai Annamária a közmédia majdnem 70 milliárd forintos támogatásával gazdálkodó MTVA élére.

A jogász végzettségű Böröcz az első szabad választásokon kisgazdapárti politikusként szerzett mandátumot, de szembekerült a pártot elfoglaló Torgyán Józseffel, és az FKGP-ből kiszakadó 36-ok frakcióvezetője lett. Az első Orbán-kormány idején a Posta vezérigazgató-helyettese volt, majd magáncégeket vezetett. Rajtuk kívül a lehetséges jelöltek között említik Kalmár Istvánt, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökét és Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet és a Hír TV résztulajdonosát, bár fideszes források kétségeiket fejezik ki, hogy bármelyikük befutó lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.