Volt, aki látta, hogy Szaniszló díjazásából baj lesz

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért szakmai bizottság sem javasolta Szaniszló Ferencet Táncsics-díjra – derül ki a testület egyik tagjának beszámolójából.

A médiában dolgozók túlnyomó többsége számára továbbra is felfoghatatlan, miképp kaphatta meg a szakma legrangosabbnak gondolt hazai díját a tévés műsoraiban rendszeresen rasszista kijelentéseket elengedő, és misztikába hajló, infantilis összeesküvés-elméleteket gyártó-hirdető Szaniszló Ferenc. Az is meglepte a szakmát, hogy a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának szerkesztőjét, Vertse Márta Ágnest is érdemesnek ítélte e díjra Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, ám e meglepetést elhomályosította-elsúlytalanította Szaniszló győzelme.

Balog Zoltán adta át Szaniszló Ferencnek a Táncsics-díjat
Balog Zoltán adta át Szaniszló Ferencnek a Táncsics-díjat

A díjra érdemesnek gondoltak nevét, mint minden évben, az újságírók szakmai szövetségei ajánlják a minisztériumnak, ám a tárca az aspiránsokat előbb „megrostáltatja” egy kuratóriummal. Ezt az öttagú grémiumot idén állította fel a minisztérium. A kuratórium tagjainak többsége kormánypárti, csak egyikükről, Árpási Zoltánról nem mondhatjuk el ezt, őt a Magyar Lapkiadók Egyesülete javasolta a grémiumba. Utóbb kiderült, hogy a legnagyobb újságíró-szervezet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége nem jelölhetett senkit e bizottságba. Visszatérve Árpásihoz: ő 1986-tól 2006-ig – egy év megszakítással – a Békés Megyei Népújság főszerkesztője volt, aztán a Somogyi Hírlapot irányította 2010-es nyugdíjazásáig. Árpási maga is Táncsics-díjas, őt 2009-ben tüntették ki.

A Gyulán élő, 66 éves újságírót arról kérdeztük, hogy miképp történt az ajánlás az idei Táncsics-díjra. Elmondása szerint a kuratórium kilenc nevet kapott. A miniszter azt kérte, hogy a kilencből a három legérdemesebbet válasszák ki, de további három nevet is ajánljanak, afféle tartalékként. A miniszter a hat névből kívánt választani.

Árpási szerint a kuratórium tagjai a kilenc nevet megismerve azonnal látták, hogy ebből baj lesz. Egyrészt, mert a kormánypárti kurátorok az ellenzéki oldalhoz köthető jelölteket – Farkas Zoltánt és Kálmán Olgát – eleve nem fogadták el, másrészt, mert a jelöltkínálatot igencsak gyengének érezték. Az egyik kurátor ezért úgy döntött, hogy ő az eléje terjesztett névsorról egyáltalán nem szavaz, lényegében ki is vonult a testület munkájából.

Ezt követően a kuratórium maradék négy tagja abban megegyezett, hogy Novotny Zoltánnak vitathatatlanul jár a díj, s őt egyöntetűen javasolták, rajta kívül viszont senkit. A szavazáskor ugyan kapott egy-egy szavazatot Szaniszló Ferenc, Vertse Márta Ágnes és Farkas Zoltán, de ettől még a kuratórium egyikőjüket sem ajánlotta a miniszternek. Ehelyett azt kérték, hadd szavazzanak újabb nevekről, mert szerintük Novotnyn kívül más nem jutalmazható ebből a csapatból. A miniszter azonban nem adott se több időt, se más neveket. Így maradt végül a vitathatatlanul megérdemelten díjazott Novotny, de hogy Vertse Márta Ágnes, illetve a felháborodást keltő Szaniszló miként kerülhetett a díjazottak közé, azt Árpási Zoltán már nem tudta megmondani.

A tárca sajtóosztálya azonban az Indexszel azt közölte: végül Halász János kulturális államtitkár javasolta Balognak, hogy a felterjesztett, de elutasított jelöltek közül Szaniszló és Vertse is kapja meg a díjat.

Sokatmondó ugyanakkor az, hogy Balog Zoltán, értékelve a botrányt, amit Szaniszló díjazása kiváltott, s azt, hogy vezető újságírók sokasága adja vissza korábban elnyert Táncsics-díját, közleményben határolódott el saját döntésétől. „Mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatomat tudom kifejezni a rossz döntés miatt” – közölte.

A parlament hétfői ülésén is téma volt Szaniszló kitüntetése. Nyakó István (MSZP) azt a kérdést tette fel: hogyan tüntethették ki az újságírót, és követi-e a hibát személyi felelősségre vonás. – Hibát követtem el, és én ezt a hibát el is ismertem – kezdte válaszát Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. Mint mondta, Szaniszló Ferenc munkásságából azt kívánta elismerni, amelyet annak idején a Panoráma újságírójaként tett, a többi közt a Ceausescu-rendszer elleni küzdelem tudósítójaként. Hozzátette: nem ismerte Szaniszló későbbi nyilatkozatait, amelyek „az irracionalitás világába tartoznak”.

A jobbikos Pörzse Sándor ellenben farizeus, gerinctelen lépésnek nevezte, hogy a miniszter kihátrál Szaniszló díjazása mögül. Feltette a kérdést: kinek a nyomására határolódik el saját korábbi döntésétől? Szerinte azon újságírókéra, akik az elmúlt 25 évben „hazaárulásban vettek részt”.

Balog szerint szégyellje az magát, aki ha hibázik, nem hajlandó beismerni. Kijelentette azt is: rossz döntésének mégis lesznek jó következményei, hiszen azáltal, hogy néhányan visszaadják a díjat, „tisztul a Táncsics-díjasok névsora”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.