„Csak óvatosan, kemény fiú”

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke – a Fidesz.hu beszámolója szerint – az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt megalakulása apropóján azt mondta: „Ez a párt és a híveik már igazából színre léptek a Fidesz támadása kapcsán a Lendvay utcában.” (Annak ellenére mondta, hogy az Együtt 2014 csütörtökön közölte, semmi köze nem volt a székházfoglaláshoz.)

Majd Kósa így folytatta: „Az erőszak, az agresszió, a törészúzás semmiképpen sem áll a jogállam szolgálatában, épp ellenkezőleg: mindez a jogállam sárba tiprása, az alkotmányosság semmibevétele és a demokrácia tagadása. Azok, akik csütörtökön az erőszakmentesség nevében inzultálták a Fidesz székházában dolgozó embereket, törtek-zúztak, lábbal tipornak minden olyan értéket, ami nekünk a demokráciában fontos.”

Kósa nem tért ki arra, miért nem alkalmazott jogállami módszereket a Fidesz a székházfoglalókkal szemben, ugyanakkor miért fogadta el vagy legalábbis tűrte el a Fradi kemény magjához tartozók, köztük egy az éjszakában ma is nagy befolyással bíró, korábban gyilkosságért elítélt férfi segítségét.

Csütörtökön, miután néhány tucat magát spontán demonstrálónak mondó fiatal megszállta a Fidesz Lendvay utcai székházát, a biztonságiak kihívták a rendőrséget. Kétszer is telefonáltak információink szerint, amiből a rendőrök arra következtettek, hogy nagy lehet a baj, ezért jelentős erőkkel vonultak fel.

A jog szerint a magánterületre behatolókat először a tulajdonosnak vagy a képviseletében eljáró biztonsági szolgálatnak kell felszólítania a távozásra, majd ha ezt már a rendőrség jelenlétében megtették, de a behatolók nem mozdultak, a rendőrség is felszólítja őket, s ha ez sem elég, testi kényszerrel eltávolítja őket. Ám a rendőrséget kihívó biztonsági szolgálat a rendőrök jelenlétében már nem szólította fel távozásra a tüntetőket. Nem kérték az általuk kihívott rendőrök segítségét sem. Megvárták, amíg Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté süteményestálcájukkal megérkeznek, és megpróbálnak beszélgetésbe elegyedni a demonstrálókkal, akik láthatóan erre nem készültek.

Ezzel a húzással, valamint az időközben a helyszínre érkező ellentüntetők fellépésével a Fidesz „ellopta a show-t”, és lényegében saját Bajnai-ellenes kampányává tette a rendezvényt, amelyhez a rendőrségre már csak legfeljebb mint biodíszletként volt szükség. Miután a párt prominensei sütivel kínálták a tüntetőket, a rendőrség szép csendesen levonult. Csak annyian maradtak, ahányan – a rendőrség illetékesei szerint – szükség esetén megakadályozhatták volna a székházfoglalók és az ellentüntetők esetleges összecsapását. Komoly konfliktusra azonban szerencsére nem került sor.

Miután a rendőri erők java távozott, aktivizálódott egy kisebb csoport. Senki sem hívta őket, azt mondták, lelkiismeretüknek engedelmeskedve kötelességüknek érezték, hogy segítsenek a Fidesz munkatársainak. Az interneten látható néhány fotó arról, ahogy nagydarab kopasz emberek megragadnak egy fiatal lányt, és elindulnak vele az utca felé. Egy másikon ugyanez a csoport állja el a székház kapuját, hogy több tüntető már ne mehessen be. Egyiküket többen Szabó Ferencként azonosították, akit a Fradi-táborban sokan „Szőke Feriként” ismernek, és aki egy időben a Fradi Security munkatársa volt, amíg egy mindenkit átverő pénzbehajtó-drogkereskedő meggyilkolásáért 14 évre el nem ítélték. Egyik forrásunk azt javasolta, óvatosan foglalkozzunk vele, kemény fiú, nem egyedül jár, és még ma is nagy a respektje az éjszakában.

Szabadulása után majdhogynem ott folytatta, ahol addig dolgozott: a Fradi Securityben. Talán még ma is az lenne, ha az MLSZ körül segédkező volt és ma is aktív rendőrök nem vetetik le vele a Security feliratú láthatósági mellényt. Szőke Feriből ekkor és így lett szurkolói összekötő, amiről pontosan nem tudni, mit takar, de egyvalami biztos: senkivel szemben nem intézkedhet, nem kutathat táskákban, nem vezethet ki senkit a stadionból.

A Fidesz székházába jogtalanul behatolókat azonban önkéntesként következmények nélkül kicipelhette. Szerettük volna megtudni a törvénytelen behatolókat sütivel kínáló fideszes vezetőktől, nem kellemetlen-e a Fidesznek, hogy egy erősen rovott múltú aktivista próbált náluk rendet tenni, miközben kérhettek és kaphattak volna segítséget a rendőrségtől is, ám pénteken a rendőrség törvényességi felügyeletét is ellátó honvédelmi és rendészeti bizottsági elnök, Kocsis Máté már nem volt illetékes a témában.

A „senki által nem hívott csoport” cipeli ki az egyik tüntetőt a Fidesz székházából
A „senki által nem hívott csoport” cipeli ki az egyik tüntetőt a Fidesz székházából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.