'Tarlós és emberei gyakorlatilag kasztrálták a közgyűlést'

A fekete dobozként működő fővárosi cégekről, a városvezetői stílusról és az önkény jogi fügefaleveléről beszélt lapunknak Kaltenbach Jenő, az LMP egykori fővárosi frakciójának vezetője, aki hiába kérte a Párbeszéd Magyarországért fővárosi frakciójának elismerését.

– Előbb a Párbeszéd Magyarországért-frakció megalakítására mondott nemet a Tarlós István vezette fővárosi Fidesz-frakció, majd bizottsági tisztségeiktől is megfosztották az egykori LMP-s képviselőket. Hogyan tovább? 

– A Fővárosi Közgyűlés döntései jogellenesek. A magyar joggyakorlás lassanként visszatér a Kádár-korszakba. Nem a gyengéket védi, hanem fügefaleveleként próbálja takargatni a hatalom önkényét. Ezt tükrözi a mi esetünk is. Tarlós István törvénykönyve még ennél is egyszerűbb, mindössze két paragrafusból áll. 1. Nekem mindig igazam van. 2. Ha mégsem, akkor az első paragrafus lép életbe. Budapest főpolgármestere az igazság egyedüli birtokosaként tekint magára, minden ellenvéleményt liberális nyavalygásnak, politikai támadásnak, okvetetlenkedésnek, anarchikus megnyilvánulásnak tekint. Jó példa erre az a temetői rendelet, amelyben a közösségellenes magatartást is szabályozták volna. Én szigorú jogi érveléssel figyelmeztettem a képviselőket az előterjesztés alkotmánysértő voltára, mire Tarlós István szokásos verbális inkontenciájával anarchizmussal vádolt. Az Alkotmánybíróság egyébként a döntés után két héttel megsemmisítette az önkormányzati törvény fővárosi rendeletben hivatkozott passzusait, mint ahogyan ez történt a hajléktalanokkal szemben hozott rendelettel is.

„A mesterségesen lebutított közgyűlés, illetve a hatásköreiktől megfosztott bizottságok alig tudnak valamit az önkormányzat cégeiről”
„A mesterségesen lebutított közgyűlés, illetve a hatásköreiktől megfosztott bizottságok alig tudnak valamit az önkormányzat cégeiről”

– Az LMP egykori képviselőit ért veszteség nem csak elméleti, hiszen minden fővárosi támogatástól elestek. Nem számították el magukat?

– A Párbeszéd Magyarországért képviselői, illetve szakértői csapata eddig sem a meglehetősen csekélyke díjazás ellenében segítette munkánkat. De kétségtelenül nehezedik a munkánk.

– A fővárosi cégek felügyelőbizottságaiból is kitették a PM delegáltjait.

– A felügyelőbizottságok a közhiedelemmel ellentétben nem valamiféle pénzosztó helyek, hanem a demokratikus kontroll eszközei. Tarlós István és emberei gyakorlatilag kasztrálták a közgyűlést. A fővárosi képviselők még a minimális információk birtokában sincsenek ahhoz, hogy megítélhessék egy-egy döntés jogi, politikai vagy gazdasági hatását, de felesleges is, hiszen a döntések már jóval az ülések előtt megszületnek. Az fb-k szerepe egy ilyen antidemokratikus légkörben sokkal nagyobb. Tarlós István betegesen ügyel arra, hogy semmiféle korrupciós üggyel ne lehessen hírbe hozni. De a fővárosi önkormányzat, illetve a cégei még mindig hatalmas üzemként működnek, ahol ezer helyen folyhat el a pénz. Az idén 330 milliárdos büdzséből gazdálkodik a város. A pénz mozgása még azok számára is nehezen követhető, akik a körön belül vannak, nemhogy azoknak, akik a pálya széléről figyelik az eseményeket. De a városvezetés még a korlátozott kontroll lehetőségét is igyekszik felszámolni. A kézhez szoktatott Jobbik, az erkölcsi furkósbottal folyamatosan földbedöngölt MSZP mellett az LMP, illetve PM jelentette az egyetlen apró szelepet, amit most bedugaszoltak.

– Feljelentésekkel fenyegetőztek...

– Már korábban is több feljelentést tettünk. Így például a BKV-reklámfelületek törvénytelen értékesítése miatt, legutóbb pedig a fővárosi szakközépiskolák gazdasági tevékenységét irányító szervezet ellen. Egy belső ellenőrzés ugyanis hanyag gazdálkodásra, a vonatkozó jogszabályok kirívó, ismétlődő figyelmen kívül hagyására mutatott rá, és nem tartotta kizártnak visszaélések elkövetését. A főváros pénzügyi ellenőrző bizottság fideszes többsége ennek ellenére ódzkodott feljelentést tenni. Megtettük helyette mi. A PM bizottságokból való visszaszorítása után erre kevesebb módunk lesz. A városvezetésnek kapóra jött a lehetőségünk az elhallgattatásunkra.

– A római gát építése ellen azonban tovább harcolhatnak. Miért szúrja ez annyira a szemüket?

– A római part árterében Tarlós óbudai polgármestersége idején épültek fel a lakóparkok, az általa vezetett önkormányzat építési hatósága emelte fel a beépíthetőségi magasságot. Most pedig úgy emel gátat ezeknek a házaknak, illetve a szállodának a védelmére, hogy eddig egyetlen hatástanulmány sem készült még a várható környezeti hatások vizsgálatára. Sőt az egyetlen létező hidrobiológiai jelentést is titkosíttatták tíz évre. De mindennél súlyosabb az a tény, hogy ez a gát se Csillaghegyet, se a Pók utcai lakótelepet nem képes megvédeni egy igazán nagy árvíztől. A kisebbek pedig eddig is csupán az ártérben épült üdülőket fenyegették.

– Azt írták közleményükben, hogy a főváros már választási üzemmódba kapcsolt. Miből vonták le ezt a következtetést?

– Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Orbán Viktor baráti látogatást tesz a városházán. A beiktatás óta nem járt ott. Eddig nyírta a várost, ahol lehetett, most meg átvállalja adóssága 60 százalékát – bár ennél nagyobb parasztvakítás kevés létezik –, rendezni kívánja a BKV-finanszírozást, és egyezséget kötnének a jövő évi, vagyis a választásokra időzített beruházásokról. Kell ennél több bizonyíték?

– De miért baj, ha kifizetik a város helyett az adósság nagyobbik részét?

– Nem az a baj, hogy kifizetik, hanem az, hogy miért teszik. A feladatfinanszírozásra való áttéréssel az önkormányzat minden mozgástere megszűnt. A kormány ezzel a lehetőségtől is megfosztotta Budapestet, és persze a többi önkormányzatot is, hogy valaha is kifizethesse adósságait. Így nem is tehettek mást, minthogy átvállalják a hitelek egyrészét.

– Tarlós István, illetve helyettese minden kormánypárti lapban megjelentette sikerjelentését saját beruházásaikról. Mit szólnak ehhez?

– A jelenlegi városvezetés legfeljebb befejez korábbi fejlesztéseket, azokat is vitatható módón. Az újonnan indítottakról – például a Széll Kálmán tér átépítése – pedig még nagyon kevés látszik ahhoz, hogy sikerként lehessen elkönyvelni.

– De legalább spórolnak... Több, mint 200 embert bocsátanak el a városházáról.

– Furcsa módon a ritkítás csak az alsóbb fizetési kategóriákat érinti. Ám minek öt főpolgármester-helyettes, ha egyes ágazatok, így az oktatás és az egészségügy, teljesen kiürült az államosítások miatt?

– De legalább arra büszke lehet a jelenlegi városvezetés, hogy a fővárosi cégek körül nincs botrány.

– Mert senki nem tud róluk semmit. Az önkormányzati cégek fekete dobozként működnek. A társaságok és a közgyűlés közé beiktatott holdingok a korábban csak-csak csordogáló híreket is felfogják. S ami kiszivárogna, az sem jut át a városvezetésen. A mesterségesen lebutított közgyűlés, illetve a hatásköreiktől megfosztott bizottságok alig tudnak valamit a cégekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.