Feljelentés a Klubrádió ügyében

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselője, mert véleménye szerint a Médiatanács viselkedése kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát a Klubrádió ügyében.

Kedden megszületett a negyedik jogerős ítélet arról, hogy a Médiatanács jogsértően járt el a Klubrádió által jelenleg is használt 95,3 MHz-es frekvenciapályázaton. A fővárosi munkaügyi bíróság kedden úgy döntött, hogy a Médiatanács decemberben nem vonhatta volna vissza ezt a pályázatot. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot.

Karácsony Gergely szerint a médiahatóság sorozatosan nem követi a Fővárosi Ítélőtábla több ítéletében számára meghatározott, a törvények szerint kötelező iránymutatását. A politikus úgy véli: a Médiatanács viselkedése azért meríti ki a hivatali visszaélés fogalmát, mert a testület tagjai hivatalos személyek, akik másoknak szándékosan kárt okoznak azzal, hogy nem teljesítik a törvények által rájuk rótt feladatot.

Karácsony bejelentésére a Médiatanács úgy reagált: különös dolog egy jogállamban, ha egy politikus egyszerre kérdőjelezi meg a jogállami lépések és a jogállami intézmények létjogosultságát. A testület szerint Karácsony Gergely nem először kérdőjelezte meg a jogállami intézmények létjogosultságát, néhány nappal ezelőtt ugyanis azt közölte, hogy nézete szerint nincs szükség Magyarországon médiaigazgatási ügyekben döntéshozó testületre. A hatóság közleményében úgy fogalmaz: bizonyára elkerülte a képviselő figyelmét, hogy a médiaszabályozás kérdései az Európai Unió országaiban mindenütt a magyar médiatanácshoz hasonló testületek felelősségi körébe tartoznak. A testület bírálta a képviselőt, amiért azért kíván feljelentést tenni, mert egy bonyolult jogvitában a tanács a jogi megoldás útját választotta. „A felek jogi természetű vitáit egy jogállamban bíróságnak kell rendeznie. Ez a helyzet a Klubrádió ügyében is” – közölte a Médiatanács szóvivői irodája, amely szerint „a médiaigazgatási ügyek eredménye szempontjából meddő próbálkozás egyre nyersebb hangvételű politikai megrendelések megfogalmazásával kísérletezni”.

A bírósági döntés után Arató András, a Klubrádió elnöke közölte: olyan megoldást várna a Médiatanácstól, amely a többi budapesti, nem zenei rádióhoz hasonlóan ingyenes frekvenciahasználatot biztosít számukra. A rádió jelenleg is küzd a 92,9-es közösségi frekvenciáért a bíróságon. Ezt még a 2010-es választások előtt nyerték el, de a médiahatóság azóta nem kötött velük szerződést. Az elsőfokú bíróság a Klubrádiónak adott igazat, a hatóság azonban fellebbezett, és ennek az ítélőtábla részben helyt adott. A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését, de ezt az ítéletet a Médiatanács megint megfellebbezte. A Klubrádió jelenleg kéthavonta meghosszabbított, ideiglenes engedéllyel sugározza műsorát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.