Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lesz

A hírek szerint már építi csapatát a minisztérium átvételére. Orbán a választási küzdelemben is komoly szerepet szán neki: ő lehet a Fidesz kampányarca.

Az IMF-hiteltárgyalások végigvitele és a szerződés aláírása Varga Mihály számára közjáték. A cél: a pénzügyminiszterség – írtuk tavaly április közepén. Kormányzati források a Népszabadságnak a hét elején azt mondták: tudomásuk szerint eldőlt, hogy Varga Mihály lehet a nemzetgazdasági miniszter Matolcsy György távozása után.

Komolyan szóba került Csák János londoni nagykövet, Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója és Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkárának a neve is, de Orbán Viktor miniszterelnöknek nyilván azt kell mérlegelnie, ki milyen üzenetet közvetít Brüsszel, Berlin vagy éppen Washington felé, amikor Magyarországon józan, kiszámítható gazdaságpolitikát kérnek számon a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló döntés előtt. És Varga Mihályról az az alaphang, hogy a személye garancia a józan kompromisszumok elérésére.

Amikor a miniszterelnök kinevezte az IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszternek, londoni elemzők elégedetten üdvözölték a döntést. Akkor a megítélését nagyban befolyásolhatta, hogy jó kapcsolatot ápolt Irina Ivascsenkóval, a valutaalap budapesti irodavezetőjével, az Európai Központi Bank képviselőivel, de a washingtoni pénzügyi világ prominenseivel is.

Az IMF-miniszter esélyességére Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Népszabadságnak nemrégiben adott interjúban már határozottan célzott: „Varga Mihály megítélésem szerint az egyik legértékesebb tagja a Fidesznek. Egészen biztos, hogy nagy szükségünk lesz a tudására, tapasztalatára, és abban is biztos vagyok, hogy a miniszterelnök úr a kormányzás során is kiemelten számít a munkájára. Mindez az IMF-tárgyalások befejezése után aktuális”.

Az IMF-tárgyalások azzal, hogy Magyarország sikeresen adott el 3,25 milliárd dollárnyi államkötvényt, nem hivatalosan lezárultak. Kormányközeli források munkatársunknak azt mondták: ezzel bebizonyosodott, hogy az ország legalább egy évig nem küzd likviditási gondokkal, képes lesz refinanszírozni a hiteleket is. Azt, hogy lesz-e kormánydöntés, illetve hivatalos bejelentés az IMF-tárgyalások lezárásáról a közeljövőben, egyik forrásunk „kétségesnek” nevezte. Szerinte azért nem lenne szerencsés a hivatalos lezárás, mert a kormánynak fenn kell tartani az álláspontját, hogy elővigyázatossági hitelről szóló megállapodást viszont szeretne.

– Én a magam részéről készen állok arra, hogy ha a kormány úgy dönt, megbízatásomat befejezzem, de ha a kormány fenn kívánja tartani egy későbbi megállapodás esélyét, akkor nyilván folytatom – nyilatkozta az IMF-tárgyalások apropóján a múlt héten Varga Mihály is, hozzátéve: „vagy másvalaki folytatja”. Annak a megfogalmazásnak, hogy az IMF-tárgyalásokat esetleg másvalaki folytatja, akkor van értelme, ha a tárca nélküli miniszter Orbán Viktortól más feladatot kap. Egyes hírek szerint Varga Mihály „már csapatot épít”, és „az adórészleg megerősítését” célozta meg a nemzetgazdasági tárcánál.

„Nyilvánvalóan a miniszterelnök hatásköre és jogosítványa az, hogy a kormány szerkezetét, amennyiben szükségességét látja, módosítsa” – emlékeztetett a politikus egy interjúban a napokban. Ezzel arra is utalhatott, hogy a miniszterelnök esetleg leválaszt egy Pénzügyminisztériumot az NGM-ről, de egy a folyamatokra rálátó forrásunk szerint egy évvel a választások előtt és a felgyorsult gazdaságpolitikai döntések időszakában nem lenne szerencsés új minisztériumot külön apparátussal felállítani, mert időt vinne el.

Azt viszont vezető fideszesek biztosra mondták, hogy Orbán Viktor azt szeretné: Varga Mihály legyen a 2014-es választások előtt a Fidesz „erős kampányarca”. Ha ő lesz a gazdasági miniszter, mind befelé, mind Brüsszel felé a kiszámítható-szakszerű gazdaságpolitika megjelenítőjének kell lennie. (Varga Mihály Karcag helyett Budapesten, a II–III. kerületben, a 4-es körzetben lett a Fidesz választókerületi elnöke, és így minden bizonnyal az egyéni képviselőjelöltje is. Az IMF-miniszter valóban sokszor jelenik meg Óbudán, különböző rendezvényeken, szoborcsoport-avatáson, ’56-os ünnepségen.)

Ha Matolcsy György távozik az NGM éléről, például az MNB-elnöki székbe, minden bizonnyal magával viszi az unortodoxiát is. Lázár János, a már idézett interjúban azt mondta róla: „A Fideszben nagy a legitimitása. Voltak lépések, melyeket sokan vitattak, de sikerre vezettek. Nevéhez fűződik a bankadó, a tranzakciós illeték, az energiaszektort sújtó adó, az egykulcsos személyi jövedelemadó is...”

Varga Mihálytól, amikor színre lépett mint IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, Orbán Viktor deklaráltan azt várta, hogy tolmácsolni tudja azokat a közgazdasági megfontolásokat, amelyek alapján változásokra lehet szükség a magyar gazdaságpolitikában. A miniszterelnök elvárása valószínűleg nem változott.

Varga Mihály egyes hírek szerint már építi a csapatát
Varga Mihály egyes hírek szerint már építi a csapatát FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.