Tünet - Leesett az álla? Tegye vissza!

Ásításkor könnyen előfordulhat, hogy valakinek „leesik” az álla. Ha például valaki túl nagyra nyitja a száját, könnyen kiakadhat, kificamodhat az állkapocs úgynevezett temporomandibuláris ízülete – magyarázza a kellemetlen tünetet Komlóssy Attila parodontológus-szakorvos.

Ez a ficam fájdalmas és nagyon kellemetlen a betegnek, hiszen a szája szétfeszül, nem tudja összezárni, az illető segítséget is csak nehezen tud kérni. A jelenséget az ásításon kívül okozhatja hányás, sérülés, hosszadalmas fogászati kezelés, előfordulhat akkor is, ha az állkapocs, az ízületi tok, a szalagok túlzottan lazák. Az úgynevezett temporomandibuláris ízület a koponya halántékcsontját és az alsó állcsontot köti össze.

Az arc mindkét oldalán van belőle egy-egy. Ez a test legbonyolultabb ízülete. Nyitja-zárja, előre-hátra mozgatja az állkapcsot, de jobbra és balra is csúszik. Az ízületben egy különleges formájú, korongnak nevezett porcocska van, ami akadályozza a koponya és az állkapocs közvetlen érintkezését. Ásításkor az állkapocs ízületi felszíne elcsúszik egy kis „dombocskán”, és ha túl nagy az ásítás, az ízület kiakad a vápából, azaz könnyen túlszalad rajta – magyarázza a jelenséget a szakorvos.

Ez a tünet nőknél gyakrabban fordul elő, mert lazábbak a szöveteik, az ízületi mozgások szabadabbak, így az könnyen el tud csúszni. Ha valaki nagyra nyitja a száját, a hallójárat előtt a száj nyitásával és zárásával ki is tapinthatja, mennyire sokféle mozgásra képes ez az ízület. Komlóssy Attila szerint az elsőállkapocs-ficam nagyon ijesztő tud lenni, de akinél többször is előfordul, előbb-utóbb megtanulja maga is visszahelyezni a kicsúszott ízfelszínt a helyére. A művelet az egyik legalapvetőbb orvosi beavatkozás, szükség esetén bármelyik orvos elvégzi.

A fogorvosoknak nagy gyakorlatuk van ebben, de akivel rendelési időn kívül történik meg a ficam, annak az első sürgősségi ellátóhelyen megoldják a problémáját. Az orvos általában kézzel teszi helyére a rendellenes helyzetbe csúszott csontot. Hüvelykujjait a hátsó fogak mögé, az ínyre helyezi, és óvatosan lefelé és kissé előrenyomja az állkapcsot. A művelet néhány másodperc, és a beteg kifejezetten megkönnyebbül, hiszen a kiakadás miatt megfeszülő izmok és inak fájdalmassága megszűnik.

Ha az orvos helyre tette a kimozdult állcsontot, néhány hétig megelőzésként ajánlott óvatosan ásítani. Ha túl gyakran mozdul ki az állkapocscsont olykor műtét is segíthet. A beavatkozással lényegében megrövidítik az ínszalagot, ezzel feszesebbé válhat az ízület. Komlóssy Attila megjegyezte: a kificamodott ízület visszahelyezését soha nem szabad erőltetni. Ha valaki az önkezeléssel nehezebben boldogul, inkább forduljon orvoshoz.

A műveletben nagyon fontos, hogy a beteg, amennyire csak lehet, tudatosan lazítsa el az állát, az izmait. A szakember hozzátette azt is, ha nem természetes módon, például az ásítással, hanem valamilyen ütés, ütközés vagy bármilyen más egyéb trauma miatt mozdult ki az ízület, orvoshoz kell fordulni. Hiszen lehet, hogy törés vagy más egyéb olyan baj van, amit csak alapos orvosi vizsgálat tisztázhat. Az önkezelés pedig tovább ronthat a beteg állapotán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.