'Nem csak Orbán öncélú leváltásáról van szó'

A Haza és Haladás Egyesület alelnöke, Szigetvári Viktor szerint sok a közös pont az LMP és az Együtt 2014 elképzelései között, a legnagyobb ellentét Schiffer Andrásék „erkölcsileg megalapozatlan” kritikája miatt van.

- Kit hívott fel először az LMP-ben történt események után? Jávor Benedeket vagy Schiffer Andrást?

- Egyiküket sem hívtam.

- Meg tudja erősíteni, hogy a most kivált platformistákkal a Haza és Haladás vezetői, köztük Bajnai Gordon már korábban is többször találkozott és egyeztetett?

- Kifejezetten ilyen platformista találkozókról nem tudok, de az elmúlt fél év során – Bajnai Gordon visszatérése előtt és után is – voltak beszélgetések Schiffer András, de Karácsony Gergely vagy épp Jávor Benedek és a volt kormányfő között. Az LMP belső stratégiai dilemmájában az Együtt 2014-nek nem volt szerepe, a saját vitájuk jutott most sajnálatos nyugvópontra. Akkor is sajnálom a történteket, ha hozzám egyébként nyilvánvalóan a Karácsony–Jávor-féle álláspont áll közelebb. A politikusok között folyamatos a párbeszéd a színfalak előtt és mögött is, ez normális. Bajnai Gordon korábban Schiffer Andrással is többször beszélt, ebben nem látok semmi kivetnivalót, politikusokként ez a dolguk.

- Mit tudnak, illetve akarnak kínálni az esetleg csatlakozni akaró platformistáknak?

- A hídon akkor kell átmenni, ha elértünk hozzá. Egyelőre azt lehet tudni, hogy az LMP kettészakadt. Ugyanakkor nem gondolom, hogy ezzel Schiffer András „orbánista”, Karácsonyék pedig „bajnaisták” lennének. De ha bármilyen szervezeti formában csatlakozni kívánnak majd az E14-et életre hívó szervezetekhez, akkor ezt meg fogjuk tenni. Az Együtt 2014 abban érdekelt, hogy a párttá válás útján haladva világos alternatívát fogalmazzon meg, amely nemcsak Orbán Viktor öncélú leváltásáról szól, de garanciákat ad – az LMP szavazóinak is – arra, hogy ne térjen vissza az ország a 2010 előtti időszakhoz sem. Ebbe jól tud illeszkedni számos olyan javaslat, amelyet a platformisták képviselnek, de az LMP ügynökakták nyilvánosságára vonatkozó csomagja is szóról szóra megegyezik azzal, amit az E14 javasol ebben a témában. Nekünk csak Schifferék populista kritikájával van vitánk, amely mindenkit erkölcsileg elfogadhatatlannak bélyegez, akinek bármilyen köze volt az elmúlt időszak kormányaihoz. Ez nem megalapozott. Igenis lehet erkölcsileg tiszta, korrekt és a választók számára megfelelő garanciákat adó szövetséget kötni. Minden olyan lépés, ami ezt elősegítheti, fontos. Karácsony Gergelyék megkeresését, ha így alakul, tisztelettel fogjunk fogadni, de ez az ő döntésük.

- Az LMP-ből kivált politikusok esetleges csatlakozása nyilvánvalóan jól jön majd az E14-nek is, amelynek eddig nem sikerült új, az összefogást szélesítő erőt magához vonzania.

- Az E14 pontosan látja, hogy az elmúlt egy hónapban nem tudott kellően karakteresen fogalmazni a párttá válás kapcsán. Azon választók számára, akik újra Bajnai Gordont szeretnék miniszterelnöknek, világos alternatívát kell mutatnunk, és ma az ellenzéki oldalon ők vannak többségben. Sohasem gondoltam, hogy a román választási pártokra hasonlító olvasztótégelyt kell létrehozni, hiszen ez Magyarországon nem is működne. Továbbra is világos, hogy közös listát kell állítani a cél érdekében, de nem mindenáron. Szerintem az MSZP-ben is fordulat történt az elmúlt időszakban, a korábbi, önállóságot erősítő stratégiához képest Mesterházy Attila ma már közös jelöltállításról beszél. A szövetségépítést illetően optimista vagyok. Egy erős Együtt 2014 fog szövetséget kötni, vezetői között a legnépszerűbb ellenzéki politikussal.

- Arra van tervük, ha a kormány visszamenőlegesen olyan döntést hoz, amely kizárja a választások előtt alig pár hónappal megalakult pártok indulását?

- Jelenleg nem látok olyan trükközést, amely meg tudná akadályozni, hogy az E14 együtt vagy külön megmérettesse magát. Csak az a kérdés, hogy ennek a választási szövetségnek milyen formája van. A párttá alakulásról vannak még hátra döntések. A tavasz végéig ez is megtörténik.

Szigetvári kilépett az MSZP-ből

Kilépett a szocialista pártból Szigetvári Viktor, az MSZP korábbi kampányfőnöke. A Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület alelnöke írásban tájékoztatta a pártvezetést döntéséről. Szigetvári 2009-ben lépett be az MSZP újbudai szervezetébe. Most, miután várhatóan az Együtt 2014 hamarosan formailag is párttá válik, az MSZP alapszabálya pedig nem engedi a kettős tagságot, Szigetvárinak döntenie kellett. Szabó Vilmos kerületi pártelnök korrektnek nevezte a lépést és megköszönte Szigetvári eddigi munkáját. (Eztigyhogynolblog.hu)

Szigetvári Viktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.