Veszélyben a Klubrádió vidéki frekvenciái

Veszélybe kerültek a Klubrádió még meglévő vidéki adásai, miután a Médiatanács legutóbbi ülésén díjtartozásra hivatkozva felmondta a gyöngyösi, a kecskeméti és a debreceni frekvencia jogosultságát.

A Klubrádió az elmúlt két évben hét vidéki frekvenciáját veszítette el. Részben azért, mert nincs állandó műsor-szolgáltatási engedélye, hanem a Médiatanácstól kéthavonta kap ideiglenes engedélyt.

A Médiatanács azzal indokolta a három szerződés felmondását, hogy a médiatulajdonosok eddig összesen több mint 8,5 millió forintos tartozást halmoztak fel, miközben zavartalanul használták a hullámsávokat. A Médiatanács sajnálattal vette tudomásul, hogy a Klubrádió tulajdonosa továbbra sem kíván élni a felkínált mentőcsomaggal, azaz saját maga kívánja abbahagyni a rádiózást a vidéki frekvenciákon.

A Médiatanács – állítása szerint – mérlegelte a helyzetet és megállapította, hogy noha minden lehetséges jogállami eszközt felhasznált a Klubrádió vidéki adóinak megmentése érdekében, a médiavállalkozó láthatólag mégsem érdekelt a rádiók további működtetésében. A hatóság szerint a rádióadók megmentése érdekében nem áll rendelkezésére több jogállami eszköz, és minden ez irányú további próbálkozás súlyosan sértené a rádiós piac etikusan működő szereplőinek érdekeit, a diszkriminációmentesség és az esélyegyenlőség elvét.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója lapunknak azt mondta, a rádió és hálózatos partnereik – köztük a Lokomotív Rádió Kft. és a Partner Rádió Kft. – immár harmadik éve folyamatosan érzik a saját bőrükön a Médiatanács elszánt és cinikus igyekezetének következményeit, annak az áldatlan tevékenységnek a konzekvenciáit, amelynek kizárólagos célja az adó elhallgattatása és tönkretétele.

A Médiatanács miközben lassan egy éve nem tesz eleget a jogerős ítéletekben rögzített kötelezettségeinek (95,3-as frekvencia ügyében három jogerős bírósági ítélet született, amelyet a hatóság nem hajt végre – a szerk.), amelyek nemcsak a Klubrádiót, de hálózati partnereit is súlyosan érintik. A kár sok millió forintot tesz ki, kifejezetten a Médiatanács által kifejtett jogtalanságok következményeként.

Arató szerint a Lokomotív Rádió Kft. és a Partner Rádió Kft. megkísérelt partnerként tekinteni a Médiatanácsra, ezért a működésüket ellehetetlenítő tevékenység ellen nem indítottak azonnal kártérítési pert. Ehelyett egyeztetésre invitálták a hatóságot, amely eddig még a válasszal is adós maradt. Pont ugyanúgy, ahogyan a hatóság immáron harmadik éve utasít el minden tárgyalási kezdeményezést a Klubrádióval, folytatva az újabb törvénysértések és a már megszületett bírósági ítéletek semmibevételét. Arató szerint itt lenne az ideje, hogy a Médiatanács végre megszüntesse az általa előidézett jogellenes állapotot, eleget tegyen a törvényekben és jogerős ítéletekben foglalt kötelezettségeinek, felhagyjon a folyamatos károkozással.

– Adja meg a tartós közösségi frekvenciaengedélyt a Klubrádiónak, teremtse meg a versenysemlegesség elve alapján a hálózatbővítés lehetőségét a számára – mondta, hozzátéve: a Médiatanács kergette magát súlyos jogi és erkölcsi adósságba, ezért itt lenne az ideje, megkezdje a törlesztést. – A Méditanács közvetlenül és közvetve is súlyos károkat okozott a Klubrádiónak, hálózati partnereinek és a több százezres hallgatóságnak. Nem a Lokomotív Rádió Kft., a Partner Rádió Kft., vagy a Gyöngyösi Médiákért Alapítvány tartozik a Médiatanácsnak, hanem éppen fordítva – mondta Arató, aki szerint a hálózatos partnerek várhatóan a bíróságtól kérnek jogorvoslatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.