Napirenden a vörös csillag ügye

Törölje az Alkotmánybíróság (AB) a büntető törvénykönyv önkényuralmi jelképek viselését tiltó rendelkezéséből az „ötágú vörös csillag” fordulatot – ezt kezdeményezte alkotmányjogi panaszában Vajnai Attila. A beadvány a testület mai ülésének napirendjén ismét szerepel, döntés azonban forrásaink szerint még nem várható.

Az ügy előzménye, hogy a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét 2005-ben jogerősen elítélték, mert nyilvános rendezvényen vörös csillagot viselt. A strasbourgi emberi jogi bíróság azonban 2008 nyarán kimondta, hogy a hazai szabályozás sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, ezért elmarasztalta, s kártérítés megfizetésére kötelezte az államot. A politikust ennek ellenére hasonló cselekmény miatt később ismét elítélték, és a verdiktet a Legfelsőbb Bíróság 2011-ben helybenhagyta.

Alkotmánybírósági beadványában Vajnai most arra figyelmeztet, hogy a vörös csillag használatának általános tilalma – összhangban a strasbourgi verdikttel – a véleménynyilvánítás szabadságának aránytalan sérelmét jelenti, az ugyanis többféle jelentést hordoz. Nem vitatja, hogy az lehet önkényuralmi jelkép, de van alkotmányosan nem tiltható tartalma is, hiszen a munkásmozgalomra utal.

Hasonló ügyben folyt eljárás Fratanolo János – a Munkáspárt korábbi elnöke – ellen is, és Strasbourgban ő szintén nyert. Tavaly tavasszal a közigazgatási és igazságügyi miniszter – amire az Európa Tanács tagállamaiban még nem volt példa –mégis azt javasolta, hogy a kormány ne hajtsa végre az ítéletet, vagyis ne fizesse ki a négyezer eurónyi kártérítést.

A kabinet azonban végül mégis engedett, de a pártok állami támogatásából csípték le az összeget.

Aránytalan sérelem
Aránytalan sérelem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.