Akcióterv kis változásokkal Cegléd romák lakta utcáin

Az ígértnél lassabban és több változtatással, de elkezdődött Cegléden annak az akciótervnek a végrehajtása, amit a múlt nyáron, a szélsőségesek felvonulása nyomán jelentett be a város önkormányzata a feszültségek feloldása és a hasonló események megelőzése érdekében.

Emlékeztetőül: tavaly augusztus 18-án és 19-én a Pest megyei település határában lévő Csengeri városrészben szélsőséges szervezetek – egyebek mellett az Új Magyar Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület – tagjai gyűltek össze. Először csak néhány tucatnyian, később azonban már négyszázan vonultak a főként romák lakta utcákhoz. Akciójuk során megfenyegették a családokat, de összecsapás nem történt, mert nagy erőkkel vonult fel a rendőrség.

A megmozdulás előzménye az volt, hogy több, közelben élő helybéli a „gárda” segítségét kérte, mert szerintük jelentősen nőtt a lopások, besurranások száma, mind nagyobb méreteket öltött a „cigánybűnözés”. Mindezek után jelentette be a város jobboldali vezetése, hogy „megoldási javaslatokat” dolgoztak ki a helyzet rendezése érdekében. Akkor a polgármester azt mondta, néhány héten belül érdemi lépéseket tesznek a közbiztonság javításáért és azért, hogy segítsék a megfenyegetett roma családok boldogulását.

Majd fél év telt el azóta, ám az ígért lépéseknek eddig csak egy részét tette meg a város. Földi László, Cegléd polgármestere (Fidesz–KDNP) az eredményekkel kezdte beszámolóját.

Mint mondta, február elsején körzeti megbízott iroda nyílik a Csengeri városrészben, egy önkormányzati lakásban. Emellett a rendőrség a történtek után kapott egy terepjárót, amivel télen, esős időben is folyamatosan járőrözhetnek a nehezen járható utcákban, területeken. És ígéretet kaptak arra is, hogy a rendőrség rendszeresen lovas járőröket vezényel majd a területre.

Ezzel egy időben az önkormányzat előkészítette 17 újabb térfigyelő kamera beszerzését, amik közül legalább egyet az érintett területen helyeznek el. Noha mindezek alapján úgy tűnhet, a város és a rendőrség lényegében a vonuló szélsőségesek kottájából játszik, hiszen szigorú felügyelet alá vonták a főként romák lakta városrészt, a polgármester szerint ez nincs így.

Egy korábbi nyilatkozatát megismételve úgy fogalmazott: „A nagyobb rendőri jelenlét az esetleges roma elkövetőket éppúgy visszatartja, mint a roma családokat fenyegetőket, a rendfenntartóként fellépő, illegális félkatonai szervezeteket”. Földi László szavait annyiban több, névtelenséget kérő helyi roma is megerősítette: nem bánják a több járőrt, mert szerintük félnivalója csak annak a két-három családnak van, amelynek egyes tagjai lopásokkal, betörésekkel rossz hírét keltik az egész városrésznek.

Földi László kitért arra is: korábban azt tervezték, hogy létrehoznak egy ötfős úgynevezett roma integrációs csoportot. Ebben romák és nem romák kaptak volna helyet. Tiszteletdíjért az lett volna a feladatuk, hogy figyeljék a településrész életét, s ha rendbontást, bűncselekményt, konfliktust észlelnének, akkor azonnal tegyenek bejelentést az illetékes hatóságnál vagy az önkormányzatnál. Ezt azonban végül elvetették.

A polgármester azzal indokolta a döntést: „Több kritikát kaptunk, sokak szerint ugyanis ez a modell a besúgórendszerre emlékeztetett volna. Bár természetesen nem a besúgás lett volna a csoport feladata, beláttuk, valóban van alapja a bírálatoknak, ezért letettünk erről a tervről”. Ehelyett annyi történt, hogy a polgárőrség és a közterület-felügyelet egységeihez egyre többször csatlakoznak romák, akik maguk is tenni akarnak a rendért.

A tavaly bejelentett akciótervben a közbiztonság megerősítése mellett azt is ígérték, hogy segítik a helyi roma családok boldogulását. Szó volt egy munkavállalást ösztönző program indításáról, mivel – érveltek a múlt nyáron – „a problémák jó része a szegénységre, illetve a munkanélküliségre vezethető vissza”. Ezen a téren eddig kevesebb előrelépés történt. Új önálló program eddig nem indult. Igaz, a már létező közmunkaprogramba elsősorban a csengeri városrészben élőket vonták be. Eddig – tudtuk meg a polgármestertől – tizennyolcan jutottak munkához. Emellett tavasztól egy új, saját programot indít a város: termőföldet, vetőmagot, eszközöket adnak használatra roma családoknak, akik így kétkezi munkájukkal, kellő szakmai segítség mellett maguk termelhetik meg élelmük egy részét. „Az érintett családok örömmel fogadták a kezdeményezést, és sokan jelezték, hogy szeretnének élni ezzel a lehetőséggel” – mondta Földi László.

Fokozott ellenőrzés
Fokozott ellenőrzés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.