A falu, ahol nem kérnek a rendőrökből

Kistormás ettől az évtől nem akarja állni a faluban is járőröző rendőrök benzinpénzét, hátha kevesebbet jönnek e miatt. Rossz tapasztalata már a polgármesternek is volt.

Csapó Lászlót, Kistormás polgármesterét 50 ezer forintra bírságolták, mert olyan közmunkásra bízta az önkormányzat kistraktorát, akinek nem volt jogosítványa.

Az eset még tavaly decemberben történt. A 20-25 százalékos munkanélküliségtől és évtizedes szegénységtől szenvedő, 360 lelkes, Tolna megyei falu önkormányzata a múlt év végén 5-5 mázsa ingyentűzifát adott 19 családnak. Ehhez a község nyert 176 ezer forint állami támogatást, az önkormányzat meg 71 ezer forinttal járult hozzá a költségekhez. A fát közmunkások fuvarozták házhoz. A traktort vezető közmunkásnak december 18-án ki kellett adni a szabadságát, ezért a polgármester rábízta a járművet egy másik közmunkásra.

Róla így beszél Csapó László: – Gyuri évekig az építőiparban dolgozott, de amióta válság van, ritkán kap munkát. Tudtam, hogy nincs engedélye a kistraktor vezetésére, de rá mertem bízni, mert tucatnyi kisgép kezelésére van papírja, és megbízható ember. A kistraktorhoz csak KRESZ-vizsga kell, mint a kismotorokhoz, azt hittem, nem lesz baj.

De lett.

Persze nem a fuvarozással, az ment gond nélkül, csak hát amikor az utolsó útjáról visszatért a kényszertraktoros, akkor megállította egy rendőr. A jogsi nélküli pilóta 45 ezer forint bírságot kapott, az őt megbízó faluvezető ötezerrel többet. A megbüntetett gépkezelő – mivel hatórás közmunkában havi 34 ezer forintot keres – közmunkában fizeti ki a cechet: a hétvégeken dolgozza le a bírságot, kilenc nap alatt. A Kistormást 2002 óta irányító, 48 esztendős polgármester 240 ezer forintos fizetéséből ki tudná fizetni a saját bírságát, de megmakacsolta magát, ő is közmunkát keres a környező falvakban.

– Szabálytalanok voltunk, de akkor is igazságtalannak érzem a bírság mértékét, ezért keresek magamnak közmunkát – morogja a polgármester.

Csapó László hozzáteszi, hogy a kistormásiaknak amúgy is elegük van a rendőri ellenőrzésekből. A szekszárdi kapitányság rendőrei naponta bekukkantanak a faluba, és sűrűn bírságolnak. Ha a helybéliek meglátják a rendőröket, nem mernek biciklire ülni. Kinek csengője, kinek lámpája nincs, aztán meg, ha egy falusi elkerekez a boltba vagy a komájához, akkor nem veszi magához a személyijét, s ezekért hamar becsap egy öt-tízezres bírság. No, meg azért is, ha valakiben van egy pohár bor. Jelenleg is 3-4 kistormási kerékpáros vár arra, hogy közmunkában ledolgozza a macskaszem vagy a flepni hiányát, meg az ebéd utáni fröccsöt.

Tény, hogy a rendőri jelenlétnek köszönhetően Kistormás közbiztonsága remek. Évente egy-két apróbb bűncselekmény történik itt, vagy inkább egy se. Mivel be is van kamerázva a falu, a kistormásiaknak nincs már igényük az egyenruhások napi látogatására.

Eddig a falu évente félmillió forinttal támogatta a rendőrséget annak érdekében, hogy legyen pénze a kapitányságnak benzinre. A polgármester – a helybéliektől támogatva – úgy gondolja, hogy ettől az évtől nem adnak benzintámogatást, s akkor talán kevesebbszer jönnek a rendőrök.

A mindössze 30 millióból gazdálkodó falunak egyébként is nagyon meg kell gondolnia, mire költsön, ha félmillió megmarad, az jó, véli a polgármester. Arról a haszonról nem is beszélve, hogy újra lehet majd biciklizni lámpa, láthatósági mellény és stressz nélkül.

rendőr
rendőr, igazoltatás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.