Közjogi kérdésekkel kezdődik ma az ellenzéki konzultáció

Pontosan egy évvel az Operaház előtt tartott összellenzéki tömegtüntetés után, január másodikán kezdődnek meg a szakpolitikai egyeztetések a demokratikus ellenzéki oldal egyes pártjai között. A Pallas Páholyban sorra kerülő tárgyaláson elsőként a közjogi kérdések megvitatását kezdik meg, benne az alkotmányos köztársaság visszaépítésének lehetséges forgatókönyveit.

Az egyeztetéssorozatot kezdeményező MSZP delegációját Bárándy Gergely vezeti, tagjai között pedig Ipkovich György és Steiner Pál szerepel. Az első ülést a szocialisták vezetik, a későbbieket – egy korábbi megállapodás értelmében – rotációs alapon a többi részt vevő szervezet.

Mesterházy Attila szocialista pártelnök még november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a 2013-as év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit – a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat –, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot keresték meg.

Múlt vasárnap már tartottak a felek egy technikai előkészítő tárgyalást, erről csak az LMP és a 4K! maradt távolt. Úgy tudni, hogy előbbi – választmányi felhatalmazás hiányában – a mai tárgyaláson sem lesz jelen, a 4K! álláspontja viszont ezzel kapcsolatban lapunk zártakor még képlékenynek látszott.

Az előkészítő egyeztetésen az érintettek között kevés érdemi különbség mutatkozott. Igaz, a Milla delegáltja forrásaink szerint ragaszkodott volna ahhoz, hogy a zárt ülésekről hangfelvétel készüljön, amit azonban a többség végül leszavazott; az eseményeket ezzel együtt érdemben dokumentálni fogják.

A Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 képviselői voltak az egyetlenek, akik közölték: meghívásuk és mandátumuk a közjogi kérdések megtárgyalására van, álláspontjuk szerint nem is lehet továbblépni addig, amíg ebben a témakörben nem születik kompromisszumos végeredmény. A tárgyalássorozat résztvevői tudomásul vették ezt a véleményt, a helyzet azonban annyiban mindenképpen rendezetlen még, hogy ha Bajnaiék tartják magukat ehhez az elvhez, úgy az egy héttel későbbre tervezett párhuzamos gazdaságpolitikai konzultációt valószínűleg nélkülük folytatják majd.

„Az idő pereg, Magyarországnak pedig nem csak közjogi problémái vannak” – nyilatkozta ezzel kapcsolatos kérdésünkre Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke elmondta, hogy a szocialisták forgatókönyv-menetrendet tesznek majd a tárgyalófelek asztalára: a gazdasági kérdések megvitatása mellett és után (a szocialista delegációt itt Kákosy Csaba volt gazdasági és közlekedési miniszter viszi majd) például a foglalkoztatás és munkahelyteremtés problémái következhetnek.

Mesterházy közölte, pártja emellett aktívan folytatja a civil szervezetekkel való konzultációt is. Velük külön szakpolitikai kérdésekről (például a pedagógusokkal az oktatás ügyéről) egyeztetnek; s ezek tapasztalatait is beépítik a későbbi csomagba.

„A politikai aktorokkal a közjogi kérdésekben egészen biztosan meg fogunk tudni állapodni. Nem láttam egyikük javaslatai között sem olyan vitás pontot, amelyet szakmai alapon ne tudnánk rendezni. Sikerülni fog olyan kompromisszumos megoldást találni, amely majd a következő kormány programja lesz. Mi transzparens, felelős és előremutató programot akarunk letenni a választók elé” – fogalmazott Mesterházy, hangsúlyozva, hogy a végeredményt kodifikált formában beterjesztik az Országgyűlésnek is.

Ezzel – mint fogalmazott – azt is bizonyítani akarják, hogy kormányra kerülés esetén nem kérnek majd száznapos türelmi időt, hiszen már készen lesznek az „újjáépítéshez” szükséges törvényjavaslatok.

Az LMP és a 4K! távolmaradása kapcsán Mesterházy kérdésünkre azt mondta: bármikor, amikor készek az egyeztetésre a demokratikus ellenzék képviselőivel, szívesen várják őket a tárgyalóasztalnál. „Mi nem akarunk senkire nyomást gyakorolni. Ez egy szabad tárgyalási ajánlat, amelyhez bárki bármikor csatlakozhat; igaz, az addig lezárt kérdéseket már nem fogjuk újranyitni. Az LMP-t és a 4K!-t is nagy tisztelettel várjuk, legyen bármi is az álláspontjuk. A kérdések megvitatására épp ez a tárgyalási sorozat a legmegfelelőbb fórum” – fogalmazott az MSZP elnöke. Mesterházy Attila hozzátette, hogy pártja számára a 2013-as esztendő a „szövetségkötés éve”. A politikus azt mondta: az idei sorsdöntő év lesz, a „visszaszámlálás pedig már elkezdődött”.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon egy hónapja, az antiszemitizmus elleni nagygyűlésen
Mesterházy Attila és Bajnai Gordon egy hónapja, az antiszemitizmus elleni nagygyűlésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.