Kire bízzák a cigányokat?

A legnagyobb baj az, hogy szájkarate folyik a romaügyben – véli Balog Zoltán. A miniszter a parlamenti vitanapon éppen a szájkarate legfelső szintre emelését nyitotta meg – üres széksorok előtt.

A képviselőknek csak harmada-negyede maradt az ülésteremben a romák helyzetéről tartott parlamenti vitanap kezdetére. A többieknek egyéb, halaszthatatlan elfoglaltságuk akadt. A romaügy sokkal fontosabb annál, hogy kizárólag cigányokra bízzuk, és sokkal fontosabb annál, hogy a cigányokat kihagyjuk belőle – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi források csúcsminisztere.

A legnagyobb baj az – állapította meg –, hogy szájkarate folyik. Vannak, akik csak a bűnözéssel összefüggésben hajlandók beszélni a romákról, mások áldozatként tüntetik fel a cigányságot. A kormányzat a két „szélsőséges” álláspont között igyekszik elhelyezkedni.

A miniszter szerint súlyos tévedés kizárólag csak emberi jogi, szociális vagy éppen közbiztonsági ügyként kezelni a romák problémáit. Nemzetstratégiai kérdésről van szó – jelentette ki Balog Zoltán.

A miniszter után államtitkárok következtek. Repkedtek a számok, programok sokaságáról hallgathattunk beszámolókat. Kontrát Károly, a belügyminiszter államtitkára például elégedetten adta hírül, hogy eddig becsülhetően mintegy ötvenezer roma vett részt a közfoglalkoztatásban, ennyien érezték meg a „siker ízét”. Később többen is szóvá tették: minek vitanap a romák helyzetéről, ha egyszer a kormány szerint minden rendben van?

A Fidesz két vezérszónokot delegált. Elsőként Rogán Antal hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint a cigányság nem probléma, hanem lehetőség (a frakcióvezető szerényen nem tért ki rá, hogy egy tavalyi rendezvényen Orbán Viktor is hasonló következtetésre jutott). Farkas Flórián szereplése önmagában is eseményszámba ment: a fideszes roma politikus a ciklusban eddig kétszer szólalt fel a parlamentben. A Lungo Drom elnöke nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a gárdajelenség az MSZP–SZDSZ-kormány miatt alakult ki.

A szocialista Nyakó István azt közölte, hogy Észak-Magyarországon egy általa nem nevesített párt (vajon melyikre gondolhatott?) néhány ezer forintért vett szavazatokat a cigányoktól az előző választáson. Majd arról értekezett, hogy a magyar történelem során soha annyi cigánynak nem volt jó élete, mint Kádár János alatt. Szerinte az Orbán-rezsim is azokat a szakmai anyagokat porolja le, amelyek az elmúlt tíz évben születtek: legfeljebb a partnerek mások. A KDNP-s Lukács Tamás megjegyezte: az nem megy, hogy bakancsos trappolással félelmet keltünk, közben pedig kereszténységet hirdetünk. Vona Gábor, a Jobbik elnöke mantraszerűen szidta a liberálisokat és a „hazug polkorrekt” szövegeket. Az LMP-s Szabó Tímea pótcselekvésnek nevezte a vitanapot.

„A romák polgárosodását és felemelkedését pártpolitikai érdekektől mentesen kell segíteni, de a cigányság évszázados lemaradását nem lehet négy év alatt pótolni…” Bocsánat: ez a kijelentés nem most hangzott el, hanem a Horn-kormány idején, 1996 tavaszán, az akkor rendezett vitanapon.

Cigánysoron
Cigánysoron
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.