Kezdődnek az elbocsátások

Várhatóan december első hetében indulnak az elbocsátások a közmédiában. A tervek szerint 250 embert küldenek el, ebből több mint harmincat a hírügynökségi, nyolcvanat a rádiós és csaknem száznegyvenet a televíziós területről – értesült a Népszabadság.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezetése október végén jelentette be a közmédia központi üzemi tanácsának és a szakszervezeteknek, hogy 250-260 dolgozó elbocsátására készülnek. Ez lesz a harmadik csoportos leépítés az összevont közmédiában. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, a harmadik leépítés után 2000-re csökken az MTVA dolgozóinak a létszáma. A mostani leépítés tervezett menetrendje: december első hetében adják át az érintett dolgozóknak az előzetes értesítést arról, hogy a munkaadó meg kíván tőlük válni. A csoportos leépítés törvényi szabályai alapján ezt követően harminc nappal, tehát körülbelül január elején kapják meg a hivatalos papírt arról, hogy elbocsátják őket. A minimum egy hónapos felmondási idő után, várhatóan február elején szüntetik meg a munkaviszonyukat.

Mindeközben a közmédia vezetése folytatja a Kunigunda útjai székház előtt demonstrálók kiszorítását. Nagy Navarro Balázs, a demonstráció csaknem egy évvel ezelőtti elindítója kedden azt közölte, büntetőfeljelentést tesznek amiatt, hogy az MTVA biztonsági őrei hétfő éjszaka ismét kiszorították őket a tüntetésük helyszínéről, a közmédia székházának a B bejárata elől.

Nagy Navarro a gyülekezési szabadság megsértésének és személyi szabadság korlátozásának alapos gyanúja miatt, valamint fizikai erőszak, kényszer alkalmazása és garázdaság miatt fordult a rendőrséghez, miután állításuk szerint erőszakosan léptek fel ellenük a biztonsági emberek. Közölte azt is, hogy eljárást fognak kezdeményezni a hatóságok tétlensége miatt is, miután a rendőrök nem intézkedtek a helyszínen. Nagy Navarro közölte, felhívást intéztek a magyar újságíró-társadalomhoz, s arra kérték a sajtót: „egyértelműen mondjon nemet a sajtószabadságért békésen harcolók ellen elkövetett erőszakra”, és követelje a bűnösök felelősségre vonását. Az érdek-képviseleti vezető határozottan visszautasította az MTVA azon kijelentését is, mely szerint nem történt erőszak az óbudai gyártóbázis előtt. Az MTVA hétfőn közleményben tudatta, hogy kültéri fotókiállítást rendez be az épület B portájánál, ott, ahová másfél hete költöztek át a demonstrálók.

Tegnap a közmédia vezetése is bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesz, és ennek keretében több mint fél tucat eljárást indít a Kunigunda útjai gyártóbázisa előtt hétfőn és kedden történtek miatt. A Nagy Navarro Balázs vezette demonstrálók ellen garázdaság és rendzavarás szabálysértése, rágalmazás, becsületsértés, jó hírnév megsértése, gyülekezési joggal való visszaélés és köztisztasági szabálysértések tárgykörben fordul az MTVA a Fővárosi Törvényszékhez és egyéb érintett hatóságokhoz.

Az ügyben jogvédő szervezetek is megszólaltak. A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetek szerint a rendőrség nem védi meg a békés gyülekezéshez való jogot. A két szervezet keddi közleménye szerint az MTVA székháza előtt csaknem egy éve zajló tüntetés felszámolásához fogott hozzá, amikor két hete, halottak napja hajnalán mondvacsinált okokkal, erőszakkal arrébb költöztette a tüntetők sátrát, hétfő éjjel pedig szintén mondvacsinált okokkal megpróbálta konténerekkel körbezárni a területet. A jogvédők szerint a rendőrség mindkét esetet tétlenül nézte. A két szervezet szerint a rendőrség megengedhetetlen mulasztást követett el. Érthetetlennek tartják, hogy a rendőrség miért nem lépett fel akkor, amikor legalábbis a gyülekezési szabadság megsértésének, de egyéb bűncselekményeknek (kényszerítés, testi sértés) a gyanúja egyértelműen megállapítható. Szerintük a rendőrségnek haladéktalanul igazoltatni kellett volna a gyülekezést megzavaró biztonsági őröket, a sérülés okozásával gyanúsítható személyeket elő kellett volna állítani. A TASZ és a helsinki bizottság követeli, hogy a magyar rendőrség tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a békés tüntetők joggyakorlását ne lehessen erőszakkal megakadályozni, valamint adjon magyarázatot az eddigi mulasztásaira.

Hétfő késő este – Nagy Navarro Balázs a sérült Gilicze Márta színésznővel a Kunigunda útján
Hétfő késő este – Nagy Navarro Balázs a sérült Gilicze Márta színésznővel a Kunigunda útján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.