Elszámolási vita a budaörsi gyilkosság mögött

A tettes, az áldozat üzlettársa a szúrás után egyenesen a rendőrségre ment, és feladta magát.

Ez egy tiszta ügy, bár van még néhány kötelező „kűr”, amit le kell futnunk – mondta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese Marschalek Ákos meggyilkolásáról szólva. A Munkácsy Alapítvány ügyvezető elnökét, a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnökét cégük központjában hétfő reggel szúrta agyon üzlettársa, M. József (43). Marschalek azonnal meghalt. M. közvetlenül a történtek után autóba ült, és egyenesen a Budaörsi Rendőrkapitányságra hajtott, ahol feladta magát.

Részletes beismerő vallomása szerint (amelyet hétfőn kezdtek meg, de még kedden is folytatódott) pénzügyi vitába keveredett későbbi áldozatával, és szóváltás közben hirtelen felkapott egy konyhakést és a férfi mellébe döfte. Szíven találta, az elsődleges szakértői vizsgálatok szerint azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg Marschalek életét.

A rendőrség a vita hátteréről egyelőre nem beszél. Állítólag még vizsgálják, hogy valóban fennálltak-e azok a pénzügyi problémák, amelyekkel M. a tettét indokolta. Épp ezért a rendőrség egyelőre azt sem kívánta közölni, hogy mekkora összeg miatt romlott meg tettes és áldozata korábban harmonikusnak tartott kapcsolata.

Lapunk más forrásokból úgy értesült, hogy M. József az áldozatával közös vállalkozásuk finanszírozására 15 milliós jelzáloghitelt vettek fel, minek fejében a házára jelzálogot jegyeztek be. Miután már nem tudta fizetni a részleteket, felkereste Marschaleket, hogy segítsen, mert már a végrehajtó kopogtat az ajtaján. Utóbbi azonban – M. József vallomása szerint – nem mutatkozott túlságosan segítőkésznek. M. egyre feszültebb lett, és egyszer csak elszakadt az a bizonyos cérna: felkapta a szalonnázó kést és Marschalek mellébe döfte.

Miután azonnal és önként jelentkezett a rendőrségen, ahol minden részletre kiterjedő beismerő vallomást tett, sem a rendőrség, sem a nyomozás felügyeletét ellátó ügyészség nem látta okát M. József előzetes letartóztatásának. Két kiskorú gyermeke van (csakúgy, mint áldozatának). Sem bűnismétléstől, sem a szökésétől nem kell tartani (végül is önként jelentkezett), s attól sem, hogy bizonyítékokat tüntetne el. Erős felindulásból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amiért – ha bűnösségét a bíróság is megállapítja – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ennek ellenére a fentiek miatt szabadlábon védekezhet.

Persze a rendőrségnek még ellenőriznie kell a beismerő vallomást; végül is a gyilkosságnak nem voltak szemtanúi, így azt, hogy mi történt a budaörsi családi házban, egyedül M. elmondásából tudják. Ahhoz, hogy szavait tényként elfogadhassák, állításait meg kell erősítenie az ügyben kirendelt igazságügyi orvosszakértőnek. Emellett, mint minden gyilkossági ügyben, M. Józsefet igazságügyi elmeorvosi vizsgálatnak is alá kell vetni.

A jelenleg külföldön tartózkodó Pákh Imrét, a Munkácsy Alapítvány és a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnökét megdöbbentette a tragédia. Napokon belül hazautazik, hogy rendezze az alapítvány ügyeit, és segítsen a temetés előkészítésében. Megdöbbenését fejezte ki az ügyben Kárpáti György háromszoros olimpiai aranyérmes vízilabdázó is. Kárpáti Marschalek nagybátyja, és az ő tulajdonában áll az a budaörsi ház, ahol a gyilkosság történt. Kárpáti – minként a Blikknek elmondta – éppen nem tartózkodott itthon, telefonon értesítették a családját ért tragédiáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.