Orbán: Nem a diktatúra ellen harcoltam

Több azonnali kérdésre is válaszolt tegnap a parlament plenáris ülésén Orbán Viktor miniszterelnök. Először a szocialista Harangozó Tamás beszélt arról: Orbán a nyolcvanas évek második felében még vállt vállnak vetve harcolt a diktatúra ellen, de azóta „lassan nincs olyan diktatúra, ahol ne járt volna kapcsolatot építeni (…) beteges vonzalmat érez a posztkommunista diktatúrák iránt”.

A miniszterelnök válaszában így fogalmazott: „a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát, ezek pedig az ön párttársai voltak”. Orbán kikérte mindenki nevében, hogy egy „egykori volt kommunista párt utódszervezetének képviselői oktassanak minket demokráciából”. Harangozó szerint Orbán ezzel elismerte, hogy a diktatúrával csak az volt a baja, hogy nem ő ült „Kádár János székében”. Harangozó szerint a kormányfőnek nincs semmilyen erkölcsi alapja arra, hogy kioktassa, inkább a kormányában és a frakciójában ülő egykori kommunista párttagokkal és ügynökökkel kellene foglalkozni. „Vigyázó szemét Berlusconira vesse!” – zárta viszonválaszát Harangozó Tamás. A miniszterelnök erre „régi bolsi trükknek” minősítette, hogy a képviselő kioktatásról beszélt, miközben ő csak kikérte magának a sértegetéseket. A Fidesz-elnök hozzátette: amikor a kormányzó pártot sértegetik, akkor a választóikat sértik meg, ezért ezt ismét visszautasítja.

Schiffer András azért vonta kérdőre a miniszterelnököt, mert Orbán egy napirend előtti felszólalásában az LMP-t „labancpártnak” nevezte, amely a külföldiek érdekében kiszorítaná a magyar érdekeket a közbeszerzésekből. Schiffer ezután felsorolta, hogy a Közgép Zrt. hány pályázatot nyert meg a Strabaggal és a Swietelskyvel konzorciumban. Ez utóbbiak nem magyar tulajdonú vállalkozások. „Ki itt a labanc, miniszterelnök úr?” –így Schiffer.

„Leginkább az, aki magára veszi; úgy látom, ön magára vette” – mondta erre Orbán, aki abban egyetért Schifferrel, hogy nagyobb arányban kellene magyar érdekeltségeknek nyerniük a közbeszerzéseken. „Kurucul beszélnek és labancul cselekszenek” – mondta viszonválaszában Schiffer András.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ópusztaszeri miniszterelnöki beszédet idézte fel, amely turulról, vérségről, régi törzsi szövetségről is szólt. Tóbiás felidézte Orbán egyik sok évvel ezelőtti beszédét is, amelyben a fideszes politikus azt mondta: nem lehet elsüllyedt világokat restaurálni, „a mi generációnk ennek fizikai és biológiai akadályát jelenti”. Az MSZP-s politikus arra várt választ Orbántól: mi motiválja, hogy mégis restaurálni készül elsüllyedt világokat? „Izgalmas kérdés” – kezdte Orbán, hozzátéve: úgy képzelik a modernség és a hagyomány együttélését, mint az alpesi osztrákok, akiknek van bőrgatyájuk, de otthon laptopjuk is. Orbán szerint a hagyomány és a modernitás nem áll szemben egymással. Tóbiás válaszában leszögezte: a hagyomány akkor jó, ha nem politikai célok miatt helyezi spirituális térbe a magyarságot, hanem egységesíti. „Ön már csak a hatalmára gondol, nem ránk, azokra, akik fizikai és biológiai korlátai lesznek a múlt restaurálásának” – zárta szónoklatát Tóbiás József.

– Pedig olyan jól indult, kár, hogy megint gyalázkodásba torkollott – fogalmazott erre Orbán Viktor. Hozzátette: a tisztelet kultúrája nevében olyan eseményekre is elmegy, amely az ország egy része számára fontos, és nem kell azt feltételeznie, hogy az adott szimbólum bárki mást sérthet.

A miniszterelnök tegnap a parlamentben
A miniszterelnök tegnap a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.