Lerohanás halottak napján

Erőszakkal távolították el péntek hajnalban a közmédia Kunigunda útjai székháza elől a főbejáratnál csaknem egy éve tüntetőket. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka tévés szakszervezeti vezetők, valamint a hozzájuk csatlakozók tavaly december óta demonstrálnak a tisztességes, manipulációmentes közmédiáért.

Nagy Navarro beszámolója szerint péntek hajnalban 30-40 biztonsági ember jelent meg a demonstráció helyszínén, és fizikai erőszak alkalmazásával kivonszolták a sátorból az ott tüntető két aktivistát. Ezután kerítést húztak a demonstráció helyszíne elé. Nagy Navarro rendőröket hívott a helyszínre, mert a gyülekezési törvény előírása szerint ők szabályosan demonstrálnak. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székháza mellett reggel a biztonságiak dupla sorfalat álltak, hogy így tartsák távol a tiltakozók csoportját.

A közszolgálati televízió vezetősége korábban is mindent elkövetett, hogy pokollá tegye a tüntetők életét: fülsiketítő zenével, vakító fényekkel próbálták kedvüket szegni, de miután ez csak olaj volt a tűzre, egy ideje békén hagyták őket – egészen halottak napjáig. A biztonsági őrök arra hivatkozva húztak kordont az épület elé, hogy ez építési terület, egy szobrot állítanak a sátortábor helyére. Az MTVA közleménye szerint a budai hegyek vonulatát mintázó műalkotás kerül a Kunigunda útjai gyártóbázisa elé.

A közlemény szerint „a műalkotás tervezői Szőke Barbara és Polyák János iparművészek, az építkezés kivitelezője pedig a Szignum Építő és Fővállalkozó Kft. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen megkötött szerződésben a vállalkozási díj összege 48,1 millió forint, a műalkotás felállításának költségét pedig az MTVA Sales House teremtette elő, így közpénzt nem igényelt”.

„Az alap tiszteletben tartja a magukat tüntetőknek nevezők álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését, különös tekintettel arra, hogy a magyar közmédia gyártóbázisáról van szó” – írták, hozzátéve, hogy a szoborállítással a jelenleg ott tartózkodók jogai nem sérülnek, hiszen „a majdnem fél kilométeres útszakaszon a továbbiakban is folytathatják tevékenységüket, továbbá az MTVA szívesen nyújt segítséget az építést és közlekedést akadályozó lakókocsik és standok áthelyezésében”.

A hír hallatán péntek délelőtt villámtüntetés alakult ki a Kunigunda útjai székház előtt. Nagy Navarro Balázs ott közölte, megsértették a gyülekezési jogukat, ezért büntetőfeljelentést tesznek. A tüntetők az út túloldalán, közterületen folytatják a demonstrációt. A mintegy százfős spontán demonstráción részt vettek az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, illetve a Magyar Szolidaritási Mozgalom képviselői, többek között ott volt Lendvai Ildikó (MSZP) Molnár Csaba és Varju László (DK), Schiffer András és Karácsony Gergely (LMP).

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nagy Navarro Balázs felkérte a demokratikus pártokat, hogy álljanak ki mellettük, Orbán Viktor miniszterelnököt pedig arra kéri, hogy bontsa le a kordont, ahogy azt 2006-ban is tette. A Kunigunda útjai székház bejáratánál ugyanis farostlemezkerítést és fémkordont húztak, ráadásul az MTVA erődemonstrációt is tartott: több mint húsz biztonsági őr nézett farkasszemet a tüntetőkkel. A rendőrség is nagy erőkkel vonult ki, kamerával rögzítették a demonstrációt.

Az MTVA ugyanakkor visszautasította, hogy a „szoborállítási munkálatok kezdetekor erőszakkal távolították volna el az ott demonstrálókat”. Az alap közleménye szerint a törvények betartásával, jogszerűen jártak el a terület kiürítésekor, „sőt az illetékesek még segítséget is nyújtottak a demonstrálóknak az átköltözésben”. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka október elején kapta meg a lipcsei Média Alapítvány kitüntetését. A két magyar újságírók fogadták Berlinben a német kancellárián is, pont azon a napon, amikor Angela Merkel találkozott Orbán Viktorral. A magyar újságírók egy petíciót adtak át a német kancelláriai hivatal képviselőinek, amelyben a magyar sajtószabadság tiszteletben tartását és védelmét kérték a német kancellártól és a magyar miniszterelnöktől.

A Kunigunda útjai székház elé farostlemez-kerítést, fémkordont húztak, biztonsági őröket állítottak
A Kunigunda útjai székház elé farostlemez-kerítést, fémkordont húztak, biztonsági őröket állítottak FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.