Tiszavasvári: Nő az MSZP-jelöltek többsége

Országos figyelem irányul a jövő hét végi tiszavasvári választásra, miután az MSZP egymás után megnyerte a dunaföldvári és soproni önkormányzati voksolást. A Szabolcs megyei Tiszavasváriban ezúttal nemcsak polgármestert, de képviselőket is választanak a helyiek, a testület ugyanis a belső feszültségek miatt augusztus elején feloszlatta önmagát.

A „Jobbik fővárosát” eddig vezető radikális párt kisebbségbe került a közgyűlésben hét helyi képviselő frakcióalapítási szándéka miatt. A „hetek” között két fideszes, szintén kettő, a Jobbikból kivált, valamint három független helyi képviselő volt. A polgármesteri székért most négyen szállnak versenybe: az eddigi jobbikos városvezető, Fülöp Erik, a fideszes támogatottságú, de hivatalosan a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület színeiben induló Ráduly Zoltán, a szocialista Timár Istvánné és az Árok Kornél nevével fémjelzett SZEM-pont Egyesület jelöltjeként Aleva István. A 2010-es önkormányzati választáson a Jobbik elsöprő győzelmet aratott, a polgármesteri szék mellett a körzetek többségében is a radikálisok szereztek mandátumot.

Az MSZP két évvel ezelőtti polgármesterjelöltje, Koltai Tamás mindössze 4,8 százalékot ért el, míg a jobbikos Fülöp Erik több mint 53 százalékot. „Mélyről indult el az MSZP, a mostani voksolás elé viszont nagy várakozással tekintünk” – ezt Molnár Zsolt budapesti pártelnök, az időközi választásokért felelős szocialista vezető nyilatkozta lapunknak.

A képviselő azt mondta: a Kelet-Magyarország Program kapcsán egyértelművé tették, hogy az MSZP számára kiemelten fontos a régióban élők problémáinak megoldása; a mostani választáson bizonyítani akarják, hogy a szocialista párt jobb és megvalósítható alternatívát kínál a számukra, szemben a Jobbik megvalósíthatatlan, populista és rossz válaszaival. Molnár kérdésünkre hozzátette: részben tudatos volt, hogy a körzetek többségében nőket indítottak, mivel a hölgypolitikusok érzékenyebbek a szociális kérdések iránt, ugyanakkor nem ez volt a kiválasztás elsődleges szempontja.

Timár Istvánné, az MSZP polgármesterjelöltje, egy helyi vállalkozás gazdasági vezetője lapunknak azt mondta: a választási részvétel döntő lehet, a szocialistáknak akkor van igazán győzelmi esélyük, ha minél többen elmennek szavazni. „Nem jó a hangulat a városban. Az elmúlt hat évben a fejlődés leállt, az adósság szinte bénító, az utolsó két évben pedig az önzés felülírta a város érdekeit. Az önkormányzat átpolitizálódott, a szakmaiság eltűnt. Ezen akarunk változtatni” – fogalmazott a szocialista jelölt.

Timárné hangsúlyozta, hogy Tiszavasvári minden negyedik lakója szegénységben vagy hátrányos helyzetben kénytelen élni, a munkanélküliség továbbra is magas, a középréteg egyre csak csúszik lefelé, az idős embereknek pedig gyakran nincsen támaszuk, mert a fiatalok máshol keresik a boldogulást.

A településen és a régióban régóta megoldatlan kérdés a cigányság helyzete is. Ezzel kapcsolatban Timárné úgy véli: a cigányságot „önmagában kell kezelni”, akkor lehet a jogokat és kötelezettségeket helyreállítani, ha a cigányság maga dönthet a saját sorsáról, maga dönthet a megvalósításról, és ehhez – ha van rá mód – segítséget is kapnak. A szocialista polgármesterjelölt szerint át kell alakítani a közmunkaprogramot, elősegíteni a szociális és higiéniai létesítmények mielőbbi kialakítását.

„A munkát a munka rangjára kell emelni. Ma Tiszavasváriban a számonkérés hiányzik leginkább” – mondta. Timárné elismerte: volt egyfajta tudatosság abban, hogy a körzetek többségében női jelölteket állítottak. „Mi háziasszonyok is vagyunk, akik nemcsak a munkában, de otthon is helytállnak. Tudunk kompromisszumot kötni, a lehetőségeket kiszélesíteni, összefogni. Ezt próbáljuk majd meg nagyban is” – fogalmazott.

Timárné: A nők tudnak kompromisszumot kötni, összefogni
Timárné: A nők tudnak kompromisszumot kötni, összefogni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.