Már tavaly is mutyizhattak

Hivatali visszaélés és egyéb bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen följelentést tettek a rendőrségen azzal a hanganyaggal kapcsolatban, amelyen vélhetően Sári Béla, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) egykori területi vezetője arról beszél, hogy a Hajdú-Bihar megyei Kaba határában lévő állami földek bérbeadását a háttérben milyen lobbitevékenység előzte meg magas beosztású fideszes politikusokra való hivatkozással.

A beszélgetésben többek között szóba kerül Orbán Viktor miniszterelnök, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője, Sebestyén Róbert, az NFA elnöke és Módos Imre, Bihartorda fideszes polgármestere. A felvételből – amelyet informátoraink lapunkhoz is eljuttattak – arra lehet következtetni: a földalapkezelőnél nem csupán szakmai döntést hoztak.

A hangfelvétel létezése önmagában még nem újdonság, hiszen 2011. május 26-án már beszámolt róla a Népszava az Ezer hektár a csókosoknak című cikkében, tehát röviddel azután, hogy az említett Sári Bélát – alig négy hónapi munkaviszony után – fölmentették állásából. Mint a Népszava írásából kiderül: Sári Béla és hivatala tavaly egy felszámolás alá került agrárcég bérelt földjeinek újraosztásán dolgozott, az NFA területi szerve összeállította annak a huszonegy igénylőnek a listáját, aki haszonbérbe szerette volna venni a felszámolás miatt fölszabaduló területeket.

Ám – mint Sári Béla a hangfelvételen elárulja – bizonyos befolyásos gazdálkodók állítólagos nyomására s „felsőbb” politikai utasításra a Fideszhez kötődő személyeknek kellett kiosztani a földeket. Mindez tavaly szinte teljesen visszhangtalan maradt, aminek az lehetett az oka, hogy az ügy akkor még „lógott a levegőben”, s csak visszamenőleg vált értelmezhetővé, annak tükrében, hogy Ángyán József volt államtitkár kirobbantotta az állami földbérletekkel kapcsolatos botrányt.

A hangfelvételen Sári Béla egyebek mellett ezt mondja: „Na, azt úgy elosztottam, hogy nagyságrendileg mindenki kapott úgy ötven hektárt. Tehát huszonegy ember között osztottam el az ezerkétszáz hektárt. Meghirdetve nem volt, művelési kötelezettség van, aki kérelmet nyújtott be, mindenki kapott. (...) Közben felhív Nagy János, az alelnök, mondja, hogy most jött ki a minisztérium kapuján, és az az utasítás, hogy (...) R.-éket kell kihozni nyertesnek, a huszonegy ember nem kap semmit. Ez a parancs. Erre következő héten kedden megint jön egy telefon: R.-ék nem nyertesek, döntés nem született, majd pénteken. (Ezután következik egy hosszabb rész, amelyben Sári Béla arról beszél, hogy a szóban forgó földeken az említett R. emberei dolgoznak, s a hivatal felszólítására sem hagyják abba a munkát – K. Zs.) Közben felhívott Módos Imre, hogy miért vagy te ott, nem tudod leküldeni a gépeket a tábláról? Hát mondom, odamegyek, mit csináljak, bazmeg, van otthon nekem géppisztolyom, de kilőni nem lehet a traktorost a gépekből. Aláírási jogom nincs, nem tehetek birtokháborításért feljelentést, nem hívhatok rendőrt, mert nincs jogom hozzá, az elnöknek van egyedül joga, érted? Két perc múlva megint csörög a telefon, Módos Imre: most már felhívtam Rácz Róbertet meg Kósa Lajost is, közöltem, hogy te semmire nem való vagy, és kedden bejelentkeztem Orbán Viktorhoz. (...) És utána kimentem szombaton, hangfelvételt készítettem, fényképet, itt van a telefonomban, felszólítom R.-nek az emberét, K.-t, menjetek le, fejezzétek be a munkát. (...) A munkát nem fejezték be, vasárnap kijött Sebestyén Róbert, az elnök Pestről, én vittem NFA-kocsival végig, elővette az igazolványt, én vagyok Sebestyén Róbert, én vagyok az NFA elnöke, felszólítom, hogy izé... menjenek a picsába. Á, eszük ágába se volt. (...) Kedden felhívott az elnök, azt mondja, Béla, (...) most kaptam a parancsot, hogy azonnali hatállyal meg kell szüntetni az állásodat. Holnap tízre fel tudok menni? Felmegyek, azt mondja, Béla, énrám ne haragudjál, fél óráig csak elnézést kért. (...) Elmondták, hogy kommunista csökevény vagyok, ez meg Rácz Róbertnek elég volt, Róbert elmondta Kósának, Kósa Fazekasnak, Fazekas meg kiadta a parancsot Sebestyénnek, hogy azonnali hatállyal, indoklás nélkül... Sebestyén mondta, hogy menjek bíróságra, mert úgyis mindent megítélnek nekem, de nem mentem, mert úgyis utánam nyúlnak...”

Informátoraink azért emlékeztettek a hangfelvételre, mert fölháborította őket az NFA augusztusi döntése a kabai földekkel kapcsolatban. Tizenhat kabai gazda négy polgári jogi társulásba tömörülve pályázott mintegy 290 hektárnyi, kimagaslóan jó minőségű, több mint negyven aranykoronás földre. Rajtuk kívül benyújtotta a pályázatát tíz egyéni induló is, összesen tehát huszonhat kabai agrárvállalkozó számított arra, hogy a korábbi ígéreteknek megfelelően bérleményekhez juthat. Augusztus huszadika előtt azonban a kabai gazdák mindegyike elutasító választ kapott, ezzel szemben földhöz jutott a tavalyi hangfelvételen szereplő Módos Imre nagygazda, Bihartorda fideszes polgármestere.

A földosztás miatt fölforrt kedélyeket Bodó Sándor, a térség fideszes parlamenti képviselője azzal próbálta lehűteni, hogy az általa is meglepőnek nevezett NFA-döntés miatt egyeztetést kezdeményezett a felelős miniszteri biztossal és a Miniszterelnöki Hivatallal. Amint azt Bodó Sándor a minap bejelentette: „A tárgyalásokon kértem, hogy a Nemzeti Földalap a kormány vidékfejlesztési stratégiájában megfogalmazottak megvalósulása érdekében vizsgálja felül az eddigi eljárást.” A kérése meglepő gyorsasággal meghallgatásra talált, hiszen – jelentette be közleményében Bodó Sándor – „a végleges döntés azt tartalmazza, hogy a jövőben a meghirdetett 239 hektár földterületen tizenhat kabai gazdálkodó átlagosan tizenöt hektár hasznosítására jogosult, akiknek eredményes gazdálkodást kívánok”.

Ez jó hír annak a tizenhat gazdának, aki mégis földet kaphat a következő húsz évre. Ám furcsállja a rendkívül gyorsan lebonyolított felülvizsgálat eredményét az a tíz gazda, aki korábban is pályázott, s aki most hoppon maradt: húsz évre. Nem értik, miért nem írtak ki új pályázatot, amelyen ők is indulhattak volna. Pályázati szakemberek pedig azt nem értik, hogy ha a már kiértesített nyertesek – köztük Módos – önként nem mondtak le a számukra kiosztott földek bérleti jogáról, akkor azokat hogyan vehetik el tőlük? Kérdéseimet föltettem az NFA-nak, de lapzártáig nem reagáltak. A Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányságon azt elmondták: három napon belül döntenek, hogy a hangfelvételben foglaltak alapján indítanak-e eljárást.

Sokat ér a kabai terület
Sokat ér a kabai terület
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.